Szexuális nevelés – felvilágosítás helyett?

Ha szóba kerül a felvilágosítás vagy a szexuális nevelés a gyerekünkkel kapcsolatban, legtöbbünknek izzadni kezd a tenyere és kényelmetlen érzése támad. Szeretnénk, ha jönne egy tündér egy varázspálcával, és segítene rajtunk, hogy zavar és idegesség helyett meghitt beszélgetéseket tudjunk folytatni a szexualitásról a gyerekünkkel – amire nekünk is olyan nagy szükségünk lett volna gyerekkorunkban. Jó hír, hogy a szexuális nevelés tanulható – lássuk, hogyan!

a szexuális nevelés tanulható

Régen: egyszeri „felvilágosítás”

Felvilágosítás az iskolában…

Legtöbbünknek nincsenek jó emlékeink a felvilágosítósdiról gyerekkorunkból. Volt ugye a biológiaóra – és lehet, hogy ezen túl  valamiféle kamaszkori felvilágosítás is volt az iskolában. Legtöbbször koedukáltan, és nagyon kínos volt az egész. Nálunk annak idején egy orvos osztálytárs-anyuka jött el felvilágosítani minket. Csak azt nem értettem a végén, hogy hogyan is kerülnek azok a fránya hímivarsejtek a női testbe?!

Aztán hallottuk sutyorogni a nagyobbakat a folyosón… ott voltak a célzások a dalszövegekben… ott voltak persze a biológiakönyvek… hasznos információkat igyekeztünk szerezni az IPM magazinból… és lehet, hogy a kezünkbe került egy-két Playboy újság is.

Felvilágosítás otthon…

Otthon meg… leginkább nem volt ez téma. Felvilágosítás gyerekeknek? Ez nem tartozott hozzá az élethez. Még az első menstruációt érintő kérdések kapcsán is sokszor csak minimális, technikai információ hangzott el. Jó esetben kaptunk egy könyvet a kezünkbe, hogy kiművelődjünk.

Ha bátrabbak és felelősségteljesebbek voltak a szüleink, esetleg megéltünk kamaszként egy kínos beszélgetést, amikor elmondták, hogyan is lesz a kisbaba. Ez volt a felvilágosítás. Kérdésekre, beszélgetésre nem nagyon került sor.

Nagyon-nagyon szerencsések voltak, akik beszélgetni tudtak a szüleikkel ezekről az intim kérdésekről. De olyanok is vannak, akivel nem is beszélgettek és könyvet se kapott. A legtöbbünknek az egész témához valahogy hozzákapcsolódott a szégyen. Próbáltuk aztán a saját tapasztalataink alapján összerakni, mi is ez az egész szexualitás, és pozitívba fordítani, amit magunkkal hoztunk.

a felvilágosítás kínos dolog volt

Ma: felvilágosítás helyett szexuális nevelés

Mást szeretnénk a gyerekeinknek

Sokszor beszélgetek szülőkkel a Ciklus-show szülői bemutatók kapcsán. Legtöbbször a fentiekhez hasonló tapasztalatokat osztanak meg.. És szeretnének valami egészen mást továbbadni, mint  az a bizonyos hajdani “felvilágosítás gyerekeknek” élménye.

Szeretnék, ha a gyerekeik már önbizalommal és pozitívan, ugyanakkor felelősségteljesen viszonyulhassanak a szexualitáshoz. Hogy nekik már ne a tabu és a szégyen legyen a meghatározó.

Közben persze sok kérdés is ott kavarog: mit mondjunk el és mikor? Mit ne mondjunk el? Tudok-e ártani, ha elmondok valamit? Felhívjuk-e esetleg a figyelmét olyanra, ami még nem is érdekelné? A pozitív minták hiánya miatt sok bennünk a bizonytalanság.

Az viszont elég egyértelmű, hogy nem egyetlen nagy beszélgetésről, nem egyszeri, kamaszkori „felvilágosításról” van szó, hanem szexuális nevelésről. Hiszen lehetetlen egy egyszeri alkalommal átadni a gyerekeinknek mindent a testünkhöz való viszonnyal és a szexualitással kapcsolatban!

Szex és szexualitás: nem ugyanaz

A szexuális nevelés nemcsak a szexről szól. Az csak a jéghegy csúcsa. Mi is a különbség a kettő között? A szex az, amit csinálunk. A szexualitás az egész lényünkről, az egész személyiségünkről szól. Kapcsolódik az identitásunk egészéhez, a testünkhöz való viszonyunkhoz, a gondolkodásunkhoz, az érzelmi életünkhöz, a kapcsolatainkhoz, az intimitáshoz, az egészségünkhöz, a termékenységünkhöz, a spiritualitásunkhoz…

Éppen ezért a szexuális nevelés sem egy darab információ egyszeri átadását jelenti. A szexuális nevelés egy folyamatot jelent kiskoruktól kezdve – sok kis, természetes beszélgetést újra meg újra. Amikor őszintén válaszolunk a kérdéseikre, koruknak megfelelő módon. A testükről, a szerelemről, a párkapcsolatokról, az élet továbbadásáról – és igen, a szexről is.

Miért is olyan nehéz?

Ha gyerekkorunkban tabutéma volt otthon a szexualitás és soha nem beszéltünk róla… akkor nem csoda, ha zavarban vagyunk és nehezünkre esik a dolog. Bármennyire is szeretnénk, hogy a gyerekünknek jobb legyen. A szexualitáshoz kapcsolódó, gyerekkorunkból magunkkal hozott szégyenérzetet nem olyan könnyű elengedni.

Ez teljesen rendben van. Sok szülő jár hasonló cipőben. Egy kutatás szerint a szülők több, mint egynegyede azért nem mer belevágni ezekbe a beszélgetésekbe, mert úgy érzi: nincs segítsége hozzá, hogyan is tegye ezt.1 De egyszerre csak egy kis lépést kell megtennünk előre.

Legyünk elfogadóak magunkkal! Idővel könnyebben fog menni. Akár a gyerekünkkel is megoszthatjuk, ha zavarban vagyunk, elmesélve, hogy velünk annakidején nem beszélgettek otthon ilyenekről. Hogy nekünk egy kínos kamaszkori felvilágosítás jutott, és szeretnénk, ha neki jobb lenne.

 

felvilágosítás helyett szexuális nevelés

Miért fontos a szexuális nevelés?

Az egészséges szexualitás megalapozása

Az egészséges szexualitás alapjait már korán, kisgyerekkorban elkezdhetjük megteremteni. Közkeletű tévhit, hogy elég „majd egyszer”, ha elég nagy lesz hozzá, hanem egészen kicsi korától kezdve. Azzal, ahogyan beszélünk vele mindarról, ami a testével, a testi működéssel, a menstruációval, az érzésekkel, a kapcsolatokkal, a szerelemmel, a szexualitással kapcsolatos, és válaszolunk a kérdéseire.2 Ez alapozza meg benne a pozitív viszonyulást.

Ha kiskorától kezdve, korának megfelelően beszélgetsz a gyerekeddel ezekről a témákról – akkor jó esélye lehet, hogy tőled hallja először a fontos és helytálló információkat. Nem a játszótéren, nem az osztálytársától, és nem a pornóból. Akikkel nem beszélgetnek a szüleik, elsősorban az interneten keresik a válaszokat: egy európai kutatás szerint a 7-10 éves gyerekek harmadik leggyakoribb keresőszava az interneten a pornó3.

Hiteles és pozitív információkat kap

Ha rendszeresen beszélgetsz így a gyerekeddel, akkor a szexualitást egy pozitív, érték- és kapcsolatközpontú keretbe tudod helyezni a számára. Ellensúlyozhatod azokat a negatív hatásokat, amik a médiából, az internetről és a kortársaktól fogják érni. Ezzel alapozhatod azt meg, hogy majdan jól tudjon dönteni szerelemmel, párkapcsolattal, szexszel kapcsolatban.

Ráadásul, ha megtapasztalja, hogy veled lehet ilyen témákról beszélgetni, akkor mer majd hozzád fordulni máskor is a kérdéseivel. Ha az iskola folyosóján véletlenül meghallja két nagyobb gyerek beszélgetését az orális szexről, akkor tudni fogja, hogy megkérdezhet téged, hogy ez mit jelent, és nem kell az interneten utánanéznie.

A szexuális neveléssel védelmet nyújtasz neki

Ha te vagy a hiteles információforrás vagy a számára, akkor ezzel sok mindentől megóvod. Az interneten ugyanis két kattintásra vannak a gyerekedtől azok a videók, amiket nagyon nem szeretnél, ha látna: megalázás, erőszak, csoportszex, pedofília, és hasonlók. Elég, ha természetes kíváncsiságánál fogva beírja a keresőbe azt, hogy „szex”, és máris ott van mindez.

Ráadásul azok a gyerekek, akik kiskoruktól kezdve hallanak a szüleiktől a szexualitásról, védettebbek a szexuális zaklatással szemben4. Jobban fel fogják ismerni, ha valaki szexuális téren ártó szándékkel közeledik feléjük és jobban merik jelezni, hogy nem akarják a dolgot, mert ez nincs rendben. Otthon is jobban el merik mondani, ami történt, mert vannak rá szavaik, és tudják, hogy ez nem tabutéma.

a szexuális nevelés védelmet jelent

Milyen is a szexuális nevelés?

Tapasztalatból tudjuk, hogy a gyerekeinknek másra van szüksége, mint amiben nekünk volt részünk annak idején. Látjuk azt is, mennyire fontos ez. De hogyan is csináljuk mindezt a gyakorlatban, milyen legyen ez a szexuális nevelés?

Először is: nézz magadba!

Tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket: Miért is vagy zavarban? Milyenek az emlékeid a „felvilágosításról”? Te magad hogyan viszonyulsz a szexualitáshoz? Hogyan viszonyulsz a testedhez, a menstruációdhoz? Ha reflektálsz minderre magadban, máris könnyebb lesz beszélgetni a gyerekeddel.

Sok rövid beszélgetésetek legyen!

Nem kell egyszerre mindent rázúdítani, elég egy adódó helyzet kapcsán beszélgetni akár csak néhány percet. Egy egyszerű kérdés bennünk több évtizednyi tapasztalatot szólít meg, ő pedig valószínűleg csak egy konkrét dologra kíváncsi. Ha kiselőadásba kezdesz, hamar elveszti az érdeklődését, és kikapcsol.

Ismételd önmagad!

Megtanultak a gyerekeid valaha is valamit, ha csak egyszer mondtad el?… Mint bármi mással kapcsolatban, a “felvilágosítás gyerekeknek” helyzet kapcsán is fontos, hogy újra meg újra előkerüljön az az információ, amit át akarsz adni neki. Ismétlés a tudás anyja – és valószínűleg mindig egy kicsit többet teszel hozzá.

Korának megfelelően!

Nyilván mást és máshogyan mondasz egy óvodásnak, egy alsósnak, egy felsősnek vagy egy középiskolásnak. Életkorának megfelelő nyelven beszélhetsz ugyanazokról a témákról a különböző életkorokban, egyre jobban kibontva a kérdést.

Legyél kérdezhető!

Érezhesse azt, hogy bármilyen, de tényleg bármilyen kérdéssel jöhet hozzád. Nagyobbakkal sokszor könnyebb a beszélgetés, ha nem kell egymás szemébe nézni a kényesebb témáknál. Az autó különösen alkalmas ilyen beszélgetések lebonyolítására.

Természetes módon beszélj!

Ez persze lehet kihívás lehet, de próbálj meg a szexualitással és a szexszel kapcsolatos kérdésekről teljesen hétköznapi módon, tárgyilagos hangsúllyal beszélni. Mintha arról lenne szó, mi lesz vacsorára, vagy mit fogtok csinálni a hétvégén.

Legyél őszinte!

Mindig mondjál igazat. Ha azt mondod, hogy a gólya hozza a gyereket, akkor hamar le fogsz bukni, és nem leszel megbízható információforrás a gyereked számára. Ha nem vagy hajlandó válaszolni a kérdéseire, azzal is ezt a hatást éred el.

Nézz utána a dolgoknak!

Lehet, hogy nem vagy mindenről annyira képben, amennyire szükséges lenne.  De ez nem baj. Olvass utána! Ha a gyereked olyan kérdést tesz fel, amire nem tudod a választ, nyugodtan mondhatod neki, hogy utána kell nézned, és térjetek vissza a kérdésre később.

Használd ki a tanításra alkalmas pillanatokat!

Ha figyelsz rá, nagyon sok olyan helyzet adódik a mindennapokban, amikor behozhatod a szexualitás témáját: állatok, növények, könyvek, filmek, családi fényképek, óriásplakátok, élethelyzetek a családban, szerelmespár vagy kismama az utcán…

Oszd meg az értékeidet is!

A szexuális nevelés mindig értékek mentén zajlik. Mondd el a gyerekednek azt is, hogy számodra, a ti családotokban mi az érték a testtel, szerelemmel, párkapcsolattal, szexszel, termékenységgel kapcsolatban. Arról is beszélj neki, hogy miért tartod ezt fontosnak.

a szexuális nevelés a párkapcsolatról is szól

A szexuális nevelés tulajdonképpen egy mindennapi, folyamatos  párbeszéd mindarról, ami fontos a gyerekünknek, hogy jó kapcsolatban lehessen saját magával és másokkal. És hogy egy nap majd egészséges és szerető párkapcsolatban tudjon lenni egy különleges másikkal. 😊

 

Hivatkozások:
1 K. Zeuthen, M. Hagelskjær: Prevention of Child Sexual Abuse: Analysis and Discussion of the Field (Journal of Child Sexual Abuse, 07.2013)
2 Amy Lang: Birds+Bees+your Kids. 2016, BirdsAndBeesAndKids LLC
3  „Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” című nemzetközi konferencia
 4 Norman Friedman, MEd: Inoculating your children against Sexual Abuse: What every parent should know! 2006, Norman Friedman

 

 

U.I.: Vár a (nem csak) lányos anyák támogató csoportja Facebookon!

Segítség , hogy  megoszthassuk, amit átélünk, és azt is, hogyan érint ez minket. Ahol együttérzést, támogatást és bátorítást találhatsz, és közösségben lehetsz hozzád hasonló szülőkkel. Ahol további írásos és hanganyagokkal segítelek a szülőség kihívásaiban.

A csoport mentálhigiénés segítséget jelent, hogy meg tudjuk őrizni lelki egészségünket, és a gyerekeinkét is. Összefogva, egymást támogatva: EGYÜTT KÖNNYEBB!

GYERE, VÁRUNK! Csatlakozz te is a támogató Facebook-csoporthoz ITT!

együtt könnyebb az otthontanulás is

Oszd meg a cikket egy kattintással!

9 hozzászólás érkezett a cikkhez: “Szexuális nevelés – felvilágosítás helyett?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Minden jog fenntartva! © Copyright 2023 Anya-lánya honlap | Kapcsolat: csilla@anya-lanya.hu / +36304575352