Első menstruáció: Gyakori Kérdések

az első menstruáció sok kérdést felvet

Sok kérdés fel szokott merülni bennünk, anyákban, amikor alsós kislányunk egyre inkább növekedni kezd. Észrevesszük rajta a serdülés első jeleit, ahogy elkezd változni a teste. Tudjuk azt is, hogy feltűnt a látóhatáron az első menstruáció közeledte. Elgondolkozunk: mi mindenről is lenne fontos, hogy beszélgessünk vele?

Érezhetjük azt is: igaz, hogy mi is megéltük ezeket a változásokat kiskamasz korunkban,  de most, anyaként, jó lenne pontosabb információk birtokában lenni. A kérdőjelek közül sok az első menstruációval kapcsolatos. Itt olvashatod a választ a legtöbbször felmerülő, gyakori kérdésekre!

első menstruáció: sok kérdést felvet

Mikor jön meg az első menstruáció?

Az első menstruáció megérkezése 9 évesen viszonylag ritka. 10 éves korban se jellemző, de manapság gyakrabban előfordul, hogy egy lánynak már ebben az életkorban megjön az első vérzése. Valamivel többen kezdenek menstruálni 11 évesen, a legtöbben 12-13 éves korukban menstruálnak először1. 14 évesen is még viszonylag sok lánynál jön meg az első menzesz, 15 évesen már jóval kevesebbnek. Ha 16 éves korig se jön meg az első menstruáció, érdemes elmenni orvoshoz, hogy nincs-e valamilyen egészségügyi probléma a háttérben.

Első menstruáció: mikor jön meg a lányoknál?

Nagyfokú soványság, és/vagy rendszeres, erős fizikai igénybevétel esetében ez az életkori határ akár későbbre is tolódhat. Ilyen lehet a helyzet pl. balett-iskolás vagy komoly versenyszerű sportot űző lányoknál. Anorexiás lányoknál pedig kifejezetten jellemző, hogy nem jön a menstruáció.

Hogy ez miért van? Az utóbbi 15 évben derült rá fény, hogy a zsírszövet valójában az endokrin rendszer részének is tekinthető: ösztrogéntermelő funkciója is van, ami szükséges a normális menstruációs működéshez2. Legalább 17% testzsírszázalékkal kell rendelkezni ahhoz, hogy megjöjjön az első vérzés.

Az utóbbi másfél évszázadban látványosan előbbre tolódott az első menstruáció időpontja: nagyjából 3 évvel csúszott korábbra az első menstruáció érkezése. Régebben nem nagyon fordult elő menstruáció 9 évesen.

Azt feltételezik, hogy a  gazdagabb táplálkozás, a jobb egészségi állapot, a környezet hormonterhelése jelentősen befolyásolja a genetikai tényezők hatását. Egy magyar kutatás alapján látszik, hogy nálunk hogyan zajlott ez a folyamat 3:

Első menstruáció: egyre korábban jön meg

Mik az első menstruáció előjelei?

A gyakori kérdések között az egyik “legnépszerűbb”, hogy miből is lehet következtetni az első menzesz időpontjára. Lássuk, mik azok a legfontosabb változások, amelyek jelzik számunkra, hogy közeledik a lányunk első vérzésének ideje!

Megindul a mell fejlődése…

…ami általában körülbelül 2 évvel előzi meg az első vérzést. Először kidomborodik a bimbó, majd kiterebélyesedik a bimbóudvar. Ezután a mellmirigyek, majd az azokat körbevevő zsírszövet kialakulásával megnövekszik a mell egésze.

Előfordulhat, hogy a mellnövekedés átmenetileg nem szimmetrikus, a folyamat során az egyik mell egy kis ideig nagyobbá válik a másiknál. Nyugalom, ez nem jelent problémát! A serdülőkor végére ezek a méretbeli különbségek nagyjából kiegyenlítődnek. Egy kis különbség megmaradhat – mint ahogy kezünk-lábunk se tükörszimmetrikusan egyforma.

Sok lány panaszkodik ilyenkor, hogy érzékeny a melle, vagy akár fáj – ez nem jelent betegséget (pláne mellrákot, amitől nem egy lány szorong),  hanem a folyamat velejárója. A mell kifejlődésével ez a fajta érzékenység elmúlik.

A serdülés jele az ugrásszerű növekedés is…

… bár előfordul, hogy egyes lányoknál ez nem annyira látványos, mint az egyéb változások. Először azt veszed észre, hogy a lányod lába és keze nagyobb lesz. Ezt követően megnövekszik a váll- és a lábcsontja, amitől az egész teste megnyúlik. Az első menstruáció általában egy ilyen növekedési ugrás után érkezik.

Ebben az átmeneti időszakban, mialatt az összes növekedési fázis lezajlik, a teste kicsit aránytalannak látszik, ahogy „csupa kéz-láb” lesz. A csontok növekedése hozzájárul a testsúly növekedéséhez is. A növekedéssel járó kellemetlen tünet lehet, hogy a csontok és ízületek növekedése néha megmagyarázhatatlannak tűnő fájdalommal járhat.

Megnövekszik a testsúly:

A csontok súlyán kívül a zsírszövet mennyisége is megnő az első menstruáció előtt, elsősorban a csípő és a combok tájékán. Elkezdenek kialakulni a nőies kerekded formák: a derék karcsúbb lesz, a csípő szélesebb, a fenék gömbölyűbb. Súlyban akár több kilót is gyarapodhatnak ilyenkor a lányok, egy bizonyos súlyhatár előfeltétele az első vérzésnek.

Megjelenik a szőrzet:

Az első néhány, még puha szőrszál a szeméremdomb környékén jelenik meg, a legtöbb lánynál általában 10-11 éves korban. Több évig eltart, amíg sötétebb, sűrűbb, majd göndörebb lesz. Ez általában a mell fejlődésével párhuzamosan történik (bár egyes lányoknál korábban is megtörténhet). A hónaljszőrzet általában később kezd el nőni, körülbelül egy év elteltével – sokszor az első havi vérzés után.

Megjelenik a méhnyaknyák:

A méhnyaknyák, vagyis a spermiumok túlélését biztosító hüvelyváladék megjelenése hónapokkal, akár évekkel is megelőzheti az első menstruációt! A lányok fehéres vagy sárgás foltokat vesznek észre a fehérneműjükön. Aki nem tudja, hogy a méhnyaknyák a női termékenység egyik legfontosabb jele, az visszataszítónak találhatja, akár meg is ijedhet, és betegnek gondolja magát.

Sajnos, sok édesanya sincs tisztában a méhnyaknyák szerepéve, és folyásnak tekinti, akár nőgyógyászhoz viszi miatta a lányát. Pedig ha nem viszket, nem éget, nincs kellemetlen szaga, és hol van, hol nincs: akkor ez éppen hogy az egészség jele!

Az első menstruáció előjelei

Hogyan készítsem fel a lányomat az első menstruációra?

Erről több bejegyzést is olvashatsz itt a honlapon, de ezek a legfontosabbak szempontok:

Nyíltan válaszolj és beszélj mindenről, ami a témához kapcsolódik, kiskorától kezdve!

  • Ha látja, hogy betétet vásárolsz a drogériában…
  • vagy észreveszi, amikor cseréled…
  • ha netán a menzesz előtti napokban ingerültebb vagy…
  • ha betétreklám megy a tévében…
  • ha látja, hogy melegítőpalackot használsz vagy gyógyteát iszol, amikor menstruálsz…
  • ha látja, hogy kiöblíted a mosható betétet vagy a foltos lepedőt…
  • ha kisbabát vár valaki  a családban vagy az ismerősi körben…

…ez mind-mind lehetőség, hogy természetes módon beszélgess vele arról, mi zajlik a női testben, és minek lesz ő is részese, ha majd megérik rá. Mindez fontos része a szexuális nevelésnek, egy egyszeri felvilágosításnál sokkal többet segít neki.

Fontos, hogy ezeket tisztázd magadban:

Te magad hogyan viszonyulsz a menstruációhoz? Természetes módon? Örömmel? Utálattal? Milyen mintákat kaptál a saját édesanyádtól, és ez hogyan hatott rád? Az, hogy most a te lányod lépi át ezt a fontos határt az életében, lehetőséget ad neked, hogy átgondold, akár újragondold a saját kapcsolatodat a menstruációddal, a termékenységeddel.

És legfőképpen azt tisztázd magadban: mit is szeretnél átadni a lányodnak?…

Gondoskodj róla, hogy nagyjából képben legyél a tényekkel!

Ehhez itt a honlapon is segítséget találhatsz majd, de ha részletesebben szeretnél elmélyülni a témában, néhány jó könyvet is ajánlunk:

  • Élő adás a testemből: felvilágosító könyv lányoknak a Ciklus-show melléAz „Élő adás a testemből” – dr.Elisabeth Raith-Paula, a Ciklus-show megalkotója írta. Hiánypótló könyv a magyar könyvpiacon, a legátfogóbb olvasmány a témában a lányok számára! Nagyon alapos, ugyanakkor könnyen olvasható. Élvezetes stílusban, jól átlátható tartalommal, sok képpel  vezet be a női ciklus, menstruáció témájába.

A könyvet megvásárolhatod az mfm-projekt.hu honlapon, illetve a „Ciklus-show” szülői bemutató esteken. Budapesten személyesen is átveheted, írj a csilla@anya-lanya.hu-ra!

  • A női test működéséről kiskamasz lányoknakAz én testem” – Hoppál Bori testtudatoktató válaszol tini lányok kérdéseire a női test működésével kapcsolatban. Mindezt nagyon kedves és természetes stílusban – igazi beszélgetőkönyv! Könyvesboltokban elérhető.

 

 

  • első menstruáció: képregény lányoknakMenstrupedia” – ez egy frissen megjelent könyv, dr.Farkas Eszter nőgyógyász fordította le angolról és adta ki. 9-12 éves lányoknak szóló képregény. Témája a serdülőkor és a menstruáció, amit három lány történetén keresztül mutat be. Könnyed és gyakorlatias.

Mesélj neki arról…

…hogy Te hogyan élted meg annak idején a serdülőkort, az első vérzést. Mesélj neki arról is, mi mindentől tartottál ennek kapcsán. Így könnyebben előkerülhet az is, mitől fél legjobban a lányod az első menstruáció előtt. Ha valami nehéz élményed volt annak idején, akkor azt is feltétlenül osszad meg vele, mire lett volna szükséged, hogy könnyebb legyen. Mondd el, hogyan szeretnéd őt segíteni, hogy ő pozitív(abb)an tudja megélni a nagylánnyá válást.

Nézzetek utána: hogyan ünneplik az első menstruációt a világ más tájain?

Sok más, hagyományos kultúrában tisztelet övezte a menstruációt, és a mai napig megünneplik a lányok első vérzését, “nővé válását”. Kereshettek erről képeket, videókat a neten. Itt van például egy kedves videó arról, ahogy a tamil kultúrában ez a mai napig sokszor szinte olyan nagy ünnep, mint egy esküvő!

 

Vidd el egy Ciklus-showra! 

A “Ciklus-show” egy különleges program: élményszerűen és játékosan ismerteti meg a kiskamasz lányokkal a női test csodálatos működését. A lányok a felvilágosító foglalkozás során rácsodálkoznak a női ciklus összefüggéseire és a termékenység értékére. Nemcsak  a saját testükhöz, de még a menstruációhoz is  pozitívabban kezdenek viszonyulni. “Nőnek lenni dicsőség!” – mondta a foglalkozás után egy 11 éves falusi kislány, amikor  megkérdezték, mi volt a legnagyobb újdonság a számára…. Ez a program (hivatalos nevén MFM-Projekt Ciklusshow® ) egészen más pályára állíthatja a lányod viszonyát a saját testével

Tedd emlékezetessé, amikor megjön az első menzesze!

Bármilyen kis kedvességgel, de ünnepeljetek meg ezt a különleges alkalmat, hogy meghitt és emlékezetes élmény maradjon a számára. Lehet ez cukrászdázás anyával, vagy akár elegáns vendéglőbe is elmehettek, kaphat egy kis ékszert a „nagylánnyá válás” emlékére, de legalább egy kedves kártyát, apuka hozhat egy szál virágot…

Egy ilyen modern-kori „mini beavatási szertartásnak” komoly szerepe van. Hogy miért olyan fontos? Olvasd el egy másik cikkünkben, ahol 21 tippet is adunk, hogyan ünnepelhetitek a lányod első menstruációját.

Első menstruáció: hogyan készítsed fel a lányodat?

Baj, ha az első menstruáció után rendszertelen a ciklus?

A köztudatban meglévő „A 28 napos ciklus a normális” elképzelés – ez valójában tévhit. Felnőtt nőknél is nagyon sokszor változó a ciklushossz, általában 21 és 35 nap között. De egy serdülő lánynál a rendszertelenség sokkal jellemzőbb, 21-45 nap között változik jellemzően.

A testnek akár hosszú évekre is szüksége is lehet, hogy a női ciklus nagyon összetett folyamatait begyakorolja. Az első menstruáció utáni években a rendszertelen ciklus alapvetően normális, általában nem kell aggódni miatta. Néha akár 3 hónap is eltelhet két vérzés között.

És nem kell automatikusan fogamzásszabályozó tablettát felíratni a lányod számára, hogy „rendszerezze a ciklusát”. Ilyenkor a tabletta valójában felfüggeszti a saját ciklust,  a menstruáció helyett pedig megvonásos vérzés lép fel. A probléma valódi gyökerét gyakran nem orvosolják, és a tabletta elhagyása után újra megjelenik.

A termékenységtudatosság megtanítása viszont nagy segítséget jelenthet a számára, hogy ne érezze magát kiszolgáltatva a ciklus kezdeti rendszertelenségének. Ha járatos vagy benne, akár Te is átadhatod neki a ezt a tudást. Az is sokat segíthet neki ebben, ha részt vesz egy Ciklus-show foglalkozáson, ez megalapozza a cikluskövetéshez szükséges ismereteket. A TeenSTAR program során pedig az önmegfigyelést is megtanulhatja majd.

Amire viszont érdemes odafigyelni: az ciklus normális működésében az alvási szokások is szerepet játszanak. A hormonműködést az agyalapi mirigy irányítja. Ám az agyalapi mirigy harmonikus működése nagyban összefügg az alvás-ébrenlét megfelelő váltakozásával. Az éjfél előtti alvás nagyon fontos lenne a menstruációs ciklus szempontjából is! Előfordulhat, hogy a menzesz a gyakori éjszakázás, bulizás, számítógépezés miatt marad el.

Az első menzesz után a menstruáció sokszor rendszertelen lehet

Hivatkozások:
1 W. C. Chumlea és munkatársai: Age at menarche and racial comparisons in US girls
2 E. Bodzsár és munkatársai: A női nemi hormonok szintje és a testzsírosság kapcsolata pubertáskorú leányoknál
3 C. Suskovics & G. A. Tóth: A menarchekor kutatásának fejezetei Magyarországon

U.I.: Vár a (nem csak) lányos anyák támogató csoportja Facebookon!

Segítség koronavírus, karantén idején és azon túl, hogy ne szigetelődjünk el. Megoszthassuk, amit átélünk, és azt is, hogyan érint ez minket. Ahol együttérzést, támogatást és bátorítást találhatsz, és közösségben lehetsz hozzád hasonló szülőkkel. Ahol további írásos és hanganyagokkal segítelek a mostani  helyzet kihívásaiban.

A csoport mentálhigiénés segítséget jelent, hogy ezekben a bizonytalan, megterhelő hónapokban is meg tudd őrizni a lelki egészségedet, és a gyerekeidét is. Összefogva, egymást támogatva jobban át lehet vészelni ezeket a nehéz időket – EGYÜTT KÖNNYEBB!

GYERE, VÁRUNK! Csatlakozz te is a támogató Facebook-csoporthoz ITT!

együtt könnyebb az otthontanulás is

Oszd meg a cikket egy kattintással!