Első menstruáció: Gyakori Kérdések

Sok kérdés fel szokott merülni bennünk, anyákban, amikor alsós kislányunk egyre inkább növekedni kezd. Észrevesszük rajta a serdülés első jeleit, ahogy elkezd változni a teste. Tudjuk azt is, hogy feltűnt a látóhatáron az első menstruáció közeledte. Elgondolkozunk: mi mindenről is lenne fontos, hogy beszélgessünk vele? Mit is jelent a menstruációs felvilágosítás gyerekeknek?

Érezhetjük azt is: igaz, hogy mi is megéltük ezeket a változásokat kiskamasz korunkban,  de most, anyaként, jó lenne pontosabb információk birtokában lenni. A kérdőjelek közül sok azzal kapcsolatos, mik is az első menstruáció előjelei. Itt olvashatod a választ a legtöbbször felmerülő, gyakori kérdésekre! De ha átfogóbb segítségre vágysz, regisztrálj az ingyenes webinárra, ahol sokkal részletesebben körbejárom a témát, és a kérdéseidre is válaszolok!

első menstruáció: készülj fel az ingenes webinárral

 

Mikor jön meg az első menstruáció?

A lányok gyakran kérdezik, hogy “mikor fog megjönni az első menstruációm?”. Aggódnak, hogy “az baj, ha 10 évesen megjött az első menzeszem?” vagy épp “baj, ha 14 évesen még nem jött meg?“. Általában nincs ok azt aggodalomra, hiszen az első menstruáció érkezésének ideje tág határok között változhat: bár a lányok általában 12 éves kor körül élik át az első havi vérzésüket, az első menzesz érkezése a 9 és 16 éves kor közötti idősávban tekinthető rendben lévőnek.

9 évesen még viszonylag ritka,  10 éves korban se annyira jellemző, de manapság gyakrabban előfordul, hogy megérkezik az első menstruáció már ilyen fiatal kislányoknál . Valamivel többen kezdenek menstruálni 11 évesen, a legtöbben 12-13 éves korukban menstruálnak először1. 14 évesen is még viszonylag sok lánynál jön meg az első menzesz, 15 évesen már jóval kevesebbnek. Ha 16 éves korig se jön meg az első menstruáció, érdemes elmenni orvoshoz, hogy nincs-e valamilyen egészségügyi probléma a háttérben.

Első menstruáció: mikor jön meg a lányoknál?

Nagyfokú soványság, és/vagy rendszeres, erős fizikai igénybevétel esetében ez az életkori határ akár későbbre is tolódhat. Ilyen lehet a helyzet pl. balett-iskolás vagy komoly versenyszerű sportot űző lányoknál. Anorexiás lányoknál pedig kifejezetten jellemző, hogy nem jön a menstruáció.

Hogy ez miért van? Nem annyira közismert, de a zsírszövet valójában az endokrin rendszer részének is tekinthető: ösztrogéntermelő funkciója is van, ami szükséges a normális menstruációs működéshez2. Legalább 17% testzsírszázalékkal kell rendelkezni ahhoz, hogy megjöjjön az első vérzés.

Az utóbbi másfél évszázadban látványosan előbbre tolódott az első menstruáció időpontja: nagyjából 3 évvel csúszott korábbra az első menstruáció érkezése. Régebben nem nagyon fordult elő menstruáció 9 évesen. Azt feltételezik, hogy a  gazdagabb táplálkozás, a jobb egészségi állapot, a környezet hormonterhelése jelentősen befolyásolja a genetikai tényezők hatását. Egy magyar kutatás alapján látszik, hogy nálunk hogyan zajlott ez a folyamat3:

Első menstruáció: egyre korábban jön meg

Mik az első menstruáció előjelei?

A gyakori kérdések között az egyik “legnépszerűbb”, hogy miből is lehet következtetni az első menzesz időpontjára. Bár nem tudjuk  megjósolni a pontos időpontját, szerencsére sok árulkodó jel van, amelyek támpontot adhatnak. Lássuk, mik azok a legfontosabb változások, amelyek az első menstruáció közeledésének jelei!

Megindul a mell fejlődése…

…ami általában körülbelül 2 évvel előzi meg az első vérzést. Először kidomborodik a bimbó, majd kiterebélyesedik a bimbóudvar. Ezután a mellmirigyek, majd az azokat körbevevő zsírszövet kialakulásával megnövekszik a mell egésze. Sok lány panaszkodik ilyenkor, hogy érzékeny a melle, vagy akár fáj – ez nem jelent betegséget (pláne mellrákot, amitől nem egy lány szorong),  hanem a folyamat velejárója. A mell kifejlődésével ez a fajta érzékenység elmúlik.

Előfordulhat, hogy a mellnövekedés átmenetileg nem szimmetrikus, a folyamat során az egyik mell egy kis ideig nagyobbá válik a másiknál. Nyugalom, ez nem jelent problémát! A serdülőkor végére ezek a méretbeli különbségek nagyjából kiegyenlítődnek. Egy kis különbség megmaradhat – mint ahogy kezünk-lábunk se tükörszimmetrikusan egyforma.

Megjelenik a szőrzet:

Az első néhány, még puha szőrszál a szeméremdomb környékén jelenik meg, a legtöbb lánynál általában 10-11 éves korban. Több évig eltart, amíg sötétebb, sűrűbb, majd göndörebb lesz. Ez általában a mell fejlődésével párhuzamosan történik (bár egyes lányoknál korábban is megtörténhet). A hónaljszőrzet általában később kezd el nőni, körülbelül egy év elteltével – sokszor csak az első havi vérzés után.

Megnövekszik a testsúly:

A csontok súlyán kívül a zsírszövet mennyisége is megnő az első menstruáció előtt, elsősorban a csípő és a combok tájékán. Elkezdenek kialakulni a nőies kerekded formák: a derék karcsúbb lesz, a csípő szélesebb, a fenék gömbölyűbb. Súlyban akár több kilót is gyarapodhatnak ilyenkor a lányok, egy bizonyos súlyhatár előfeltétele az első vérzésnek.

Változékony lesz a hangulata:

Ahogy megindulnak a hormonális változások, ezek hatása a lányod hangulatára is hatással lesznek. Nagyon gyorsan tudnak változni az érzései, amiket ráadásul a serdülőkorban zajló agyi átalakulások miatt nagyon intenzíven él meg. “Van, hogy sírok, van, hogy nevetek, azt se tudom, hogy miért!” – nagyon sok kiskamasz lány mesélte már ezt nekem.

 Megjelenik a méhnyaknyák:

fehér folyás az első menstruáció előtt: a méhnyaknyákA méhnyaknyák, vagyis a spermiumok túlélését biztosító hüvelyváladék hónapokkal, akár évekkel is megjelenhet az első menstruáció előtt! A lányok fehéres vagy sárgás foltokat vesznek észre a fehérneműjükön. Aki nem tudja, hogy a méhnyaknyák az egészséges női működés és a női termékenység egyik legfontosabb jele, az visszataszítónak találhatja. Akár meg is ijedhet, és betegnek gondolja magát.4

Sajnos, sok édesanya sincs tisztában a méhnyaknyák szerepéve, és az első menstruáció előtti “fehér folyás” miatt nőgyógyászhoz viszi a lányát. Pedig ha nem viszket, nem éget, nincs kellemetlen szaga, és hol van, hol nincs : akkor ez éppen hogy az egészség jele! Üzenet a testtől, hogy érik az első petesejt.

 

 Ugrásszerű növekedés előzi meg az első menstruációt…

… bár előfordul, hogy egyes lányoknál ez nem annyira látványos, mint az egyéb változások. Először azt veszed észre, hogy a lányod lába és keze nagyobb lesz. Ezt követően megnövekszik a váll- és a lábcsontja, amitől az egész teste megnyúlik. Az első menstruáció általában egy ilyen növekedési ugrás után érkezik.

Ebben az átmeneti időszakban, mialatt az összes növekedési fázis lezajlik, a teste kicsit aránytalannak látszik, ahogy „csupa kéz-láb” lesz. A csontok növekedése hozzájárul a testsúly növekedéséhez is. A növekedéssel járó kellemetlen tünet lehet, hogy a csontok és ízületek növekedése néha megmagyarázhatatlannak tűnő fájdalommal járhat.

Végül megérkezik az első menzesz:

A lányok többségénél a vérzés legtöbbször csak enyhe vagy közepes erősségű – általában inkább kevesebb, mint több az első menstruáció mennyisége. Lehet, hogy a lányod első nap kevés barnás váladékozást észlel csak, és másnap tapasztal majd bővebb vérzést.

Mit érdemes használnia, amikor megjön az első menstruáció? A betét inkább az, amivel a lányok az első ciklusok során könnyebben elboldogulnak. Ezzel a legegyszerűbb megtanulniuk a vérzéssel kapcsolatos praktikus teendőket.

A tampon (a menstruációs kehely pláne) általában  riasztó szokott lenni a kiskamasz lányok számára. Ez teljesen természetes reakció ebben a korban. Még igazuk is van, hiszen a hüvely szempontjából egészségesebb a betét, mint a tampon.  Hagyd rá – majd ha az előnyei vonzóbbak lesznek neki, mint az aggodalmai, akkor majd kipróbálhatja. A menstruációs bugyi viszont már tiniknek is kapható, és nagy segítség lehet.

Az első menstruáció előjelei

Hogyan készítsem fel a lányomat az első menstruációra?

Menstruációs felvilágosítás gyerekeknek: hogyan, mit és mikor mondjunk? Nagyon sok anyukával beszélgettem erről szakemberként, és azt tapasztalom, hogy ez sokak számára még ma is kihívást jelent. Épp ezért több bejegyzést is olvashatsz erről a honlapon, de itt vannak a legfontosabbak szempontok:

Menstruációs felvilágosítás: nyíltan válaszolj és beszélj vele kiskorától kezdve!

 • Ha látja, hogy betétet vásárolsz a drogériában…
 • vagy észreveszi, amikor cseréled…
 • ha netán a menzesz előtti napokban ingerültebb vagy…
 • ha betétreklám megy a tévében…
 • ha látja, hogy melegítőpalackot használsz vagy gyógyteát iszol, amikor menstruálsz…
 • ha látja, hogy kiöblíted a mosható betétet vagy a foltos lepedőt…
 • ha kisbabát vár valaki  a családban vagy az ismerősi körben…
 • és persze, ha megkérdezi, hogy mi a menstruáció…

…ez mind-mind lehetőség, hogy természetes módon beszélgess vele arról, mi zajlik a női testben, és minek lesz ő is részese, ha majd megérik rá. Az első menstruáció a “felvilágosítás” alapvető témája, fontos része a szexuális nevelésnek. Ha újra meg újra szóba kerül a téma egy-egy adott helyzet kapcsán, ez  sokkal többet segít a lányodnak egy egyszeri felvilágosításnál.

 

Fontos, hogy ezeket tisztázd magadban:

Te magad hogyan viszonyulsz a menstruációhoz? Természetes módon? Örömmel? Utálattal? Milyen mintákat kaptál a saját édesanyádtól, és ez hogyan hatott rád? Az, hogy most a te lányod lépi át ezt a fontos határt az életében, lehetőséget ad neked, hogy átgondold, akár újragondold a saját kapcsolatodat a menstruációddal, a termékenységeddel.

És legfőképpen azt tisztázd magadban: mit is szeretnél átadni a lányodnak?…

 

 Hívjátok segítségül“4 évszak hercegnője” anya-lánya videós workshopot!

Ha nehezedre esik az első menstruáció előtti felvilágosítás, segítségedre lehet ez a videós workshop, amelybe 15 év tapasztalatát sűrítettük bele. Ez a videós anyag elsősorban 8-11 éves, első menzesz előtt álló lányoknak és az anyukájuknak szóló különleges, egyedülálló lehetőség. Szívhezszóló grafikáival, kedves kerettörténetével kozos élmény lehet a lányoddal – egyben biológiailag megalapozott és praktikus.

Nemcsak a menstruációról, a ciklusról ad ismereteket pozitív keretezéssel, hanem az anya-lánya kapcsolat, bizalom erősítését segítit. Ráadásul sok hasznos letölthető anyagot is kaptok hozzá, ami elmélyíti az ismereteket és segítséget ad az első évek ciklusai során. Összeállítottunk egy 2 perces videót, hogy belepillanthass.


Olvassatok lányoknak szóló “felvilágosító” könyveket!

Itt vannak a legjobbak:

 • Élő adás a testemből: felvilágosító könyv lányoknak a Ciklus-show melléAz „Élő adás a testemből” – dr.Elisabeth Raith-Paula, a Ciklus-show megalkotója írta. Hiánypótló könyv a magyar könyvpiacon, a legátfogóbb olvasmány a témában a lányok számára! Nagyon alapos, ugyanakkor könnyen olvasható. Élvezetes stílusban, jól átlátható tartalommal, sok képpel   mutatja mwg, hogy mi a menstruációs és hogyan működik a női ciklus.

A könyvet megvásárolhatod az mfm-projekt.hu honlapon, illetve a „Ciklus-show” szülői bemutató esteken. Budapesten személyesen is átveheted, írj a csilla@anya-lanya.hu-ra!

 • A női test működéséről kiskamasz lányoknakAz én testem” – Hoppál Bori testtudatoktató válaszol tini lányok kérdéseire a női test működésével kapcsolatban. Mindezt nagyon kedves és természetes stílusban – igazi beszélgetőkönyv! Könyvesboltokban elérhető.

 

 

 • első menstruáció: képregény lányoknakMenstrupedia” – ez egy frissen megjelent könyv, dr.Farkas Eszter nőgyógyász fordította le angolról és adta ki. 9-12 éves lányoknak szóló képregény. Témája a serdülőkor és a menstruáció, amit három lány történetén keresztül mutat be. Könnyed és gyakorlatias.

Mesélj neki az első menstruációdról…

…hogy Te hogyan élted meg annak idején a serdülőkort, a menstruációs felvilágosítást, az első vérzést. Mesélj neki arról is, mi mindentől tartottál ennek kapcsán. Így könnyebben előkerülhet az is, mitől fél legjobban a lányod az első menstruáció előtt. Ha valami nehéz élményed volt annak idején, akkor azt is feltétlenül osszad meg vele, hogy mire lett volna szükséged, hogy könnyebb legyen. Mondd el, hogyan szeretnéd őt segíteni, hogy ő pozitív(abb)an tudja megélni a nagylánnyá válást.

 

Nézzetek utána: hogyan ünneplik az első menstruációt a világ más tájain?

Sok más, hagyományos kultúrában tisztelet övezte a menstruációt, és a mai napig megünneplik a lányok első vérzését, “nővé válását”. Kereshettek erről képeket, videókat a neten. Itt van például egy kedves videó arról, ahogy a tamil kultúrában ez a mai napig sokszor szinte olyan nagy ünnep, mint egy esküvő!

 

Készítsd fel a praktikus teendőkre

Tanítsd meg neki előre, hogyan kezelje a menstruációval kapcsolatos teendőket. Hogyan használja a segédeszközöket, hova dobja ki, mit tegyen, ha hirtelen megjön az első vérzése, mit tehet, ha fájna a hasa, hogyan törődhet magával ezekben a napokban.

A menstruációs felvilágosítás során külön érdemes kitérni  arra a helyzetre, amikor a menstruáció az iskolában érkezik meg először. Sok lány szorong attól: mi lesz, ha valaki megtudja az osztályban? Vagy átázik a ruhája, és látszódni fog a folt? Érdemes előre átbeszélned vele a lehetséges iskolai helyzeteket és azt is, hogyan tudja ezeket megoldani. Ez nagy segítség lesz, hogy önbizalommal vegye az iskolai menstruáció kihívását.

 

 Vidd el egy Ciklus-showra! 

Ciklus-show foglalkozás a kiegyensúlyozott kamaszkorértA “Ciklus-show” egy különleges program: élményszerűen és játékosan ismerteti meg a kiskamasz lányokkal a női test csodálatos működését. A lányok a felvilágosító foglalkozás során rácsodálkoznak a női ciklus összefüggéseire és a termékenység értékére. Nemcsak  a saját testükhöz, de még a menstruációhoz is  pozitívabban kezdenek viszonyulni.

“Nőnek lenni dicsőség!” – mondta a foglalkozás után egy 11 éves falusi kislány, amikor  megkérdezték, mi volt a legnagyobb újdonság a számára…. Ez a program (hivatalos nevén MFM-Projekt Ciklusshow® ) egészen más pályára állíthatja a lányod viszonyát a saját testével.

 

  Tedd emlékezetessé, amikor megjön az első menstruáció!

Bármilyen kis kedvességgel, de ünnepeljetek meg ezt a különleges alkalmat, hogy meghitt és emlékezetes élmény maradjon a számára. Lehet ez cukrászdázás anyával, vagy akár elegáns vendéglőbe is elmehettek, kaphat egy kis ékszert a „nagylánnyá válás” emlékére, de legalább egy kedves kártyát, apuka hozhat egy szál virágot…

Egy ilyen modern-kori „mini beavatási szertartásnak” komoly szerepe van. Hogy miért olyan fontos? Olvasd el egy másik cikkünkben, ahol 21 tippet is adunk, hogyan ünnepelhetitek a lányod első menstruációját.

Lehet, hogy mindezek után is időre van szüksége a lelkének, amíg megbarátkozik a menstruációval. Vagy a kezdeti izgalom után elege lesz belőle, és nehezen integrálja ezt a visszavonhatatlan változást. Ha netán utálja a menstruációt, akkor is tudod segíteni, hogy pozitívabb legyen ez a viszony.

Első menstruáció: hogyan készítsed fel a lányodat?

Baj, ha az első menzesz után rendszertelen a ciklus?

A köztudatban meglévő „A 28 napos ciklus a normális” elképzelés – ez valójában tévhit. Felnőtt nőknél is változó lehet a ciklushossz, általában 24 és 36 nap között. De egy serdülő lánynál a rendszertelenség sokkal jellemzőbb, 21-45 nap között változik jellemzően.

A testnek akár hosszú évekre is szüksége is lehet, hogy a női ciklus nagyon összetett folyamatait begyakorolja. Az első menstruáció után lehet, hogy közkeletű szóval “kimarad”, valójában csak később érkezik a következő. A menarche utáni első két évben a rendszertelen ciklus teljesen normális lehet, általában nem kell aggódni miatta. Néha még akár 3 hónap is eltelhet két vérzés között, vagy éppen 2 menstruáció is lehet egy hónapban.

És nem érdemes automatikusan fogamzásszabályozó tablettát felíratni a lányod számára, hogy „rendszerezze a ciklusát”. Ilyenkor a tabletta valójában felfüggeszti a saját ciklust,  a menstruáció helyett pedig megvonásos vérzés lép fel. A probléma valódi gyökerét ilyenkor gyakran nem orvosolják, és a tabletta elhagyása után újra megjelenik.

A termékenységtudat megtanítása viszont nagy segítséget jelenthet a számára. Hiszen a cikluskövetés segítségével (amit az Amerikai Nőgyógyász Kollégium nyomatékosan ajánl a kamasz lányok számára5) azt is tudni fogja, mikor jön meg a következő menstruációja. Így azt érezheti, hogy az ő kezében van a kontroll, és kevésbé érzi magát kiszolgáltatva a ciklus kezdeti rendszertelenségének. Ráadásul folyamatosan visszajelzést kaphat a hormonális egészségéről.6

Ha járatos vagy benne, akár Te is átadhatod neki a ezt a tudást. Az is sokat segíthet neki ebben, ha részt vesz egy Ciklus-show foglalkozáson, ez megalapozza a cikluskövetéshez szükséges ismereteket. A TeenSTAR program során pedig az önmegfigyelést is megtanulhatja majd. Ha viszont úgy érzed, ehhez neked is jobban el kéne mélyedned a témában, akkor érdemes lehet elmenned cikluskövetés-tanácsadásra.

Amire viszont érdemes odafigyelni: az ciklus normális működésében az alvási szokások is szerepet játszanak. A hormonműködést az agyalapi mirigy irányítja. Ám az agyalapi mirigy harmonikus működése nagyban összefügg az alvás-ébrenlét megfelelő váltakozásával. Az éjfél előtti alvás nagyon fontos lenne a menstruációs ciklus szempontjából is! Előfordulhat, hogy a menzesz a gyakori éjszakázás, bulizás, számítógépezés miatt marad el.

Az első menzesz után a menstruáció sokszor rendszertelen lehet

Sokat tehetsz azért, hogy eloszlasd a lányod szorongásait, és minél pozitívabb élmény lehessen számára az első menstruáció. Ha sikerül átadnod neki azt a szemléletet, hogy a menstruáció természetes dolog, a test egészségének és gazdagságának jele – ezzel megalapozhatod, hogy jól érezze magát nőként a bőrében. Kamaszkorban és azon túl is. 😊

Hivatkozások:
1 W. C. Chumlea és munkatársai: Age at menarche and racial comparisons in US girls
2 E. Bodzsár és munkatársai: A női nemi hormonok szintje és a testzsírosság kapcsolata pubertáskorú leányoknál
3 C. Suskovics & G. A. Tóth: A menarchekor kutatásának fejezetei Magyarországon
4 E.Raith-Paula: Meine Fruchtbarkeit zählt. Ein werteorientiertes, sexualpädagogisches Präventionsprogramm. 3. Wirkungsbericht nach dem Social-Reporting-Standard. 2016 MFM Programm
5American College of Obstetricians and Gynecologists: Menstruation in Girls and Adolescents: Using the Menstrual Cycle as a Vital Sign.(Committee on Adolescent Health Care, Reaffirmed 2020)
6 Hendrickson-Jack: The Fifth Vital Sign: Master Your Cycles & Optimize Your Fertility. (Fertility Friday Publishing 2019)

 

U.I.: Vár a (nem csak) lányos anyák támogató csoportja Facebookon!

Segítség koronavírus, karantén idején és azon túl, hogy ne szigetelődjünk el. Megoszthassuk, amit átélünk, és azt is, hogyan érint ez minket. Ahol együttérzést, támogatást és bátorítást találhatsz, és közösségben lehetsz hozzád hasonló szülőkkel. Ahol további írásos és hanganyagokkal segítelek a mostani  helyzet kihívásaiban.

A csoport mentálhigiénés segítséget jelent, hogy ezekben a bizonytalan, megterhelő hónapokban is meg tudd őrizni a lelki egészségedet, és a gyerekeidét is. Összefogva, egymást támogatva jobban át lehet vészelni ezeket a nehéz időket – EGYÜTT KÖNNYEBB!

GYERE, VÁRUNK! Csatlakozz te is a támogató Facebook-csoporthoz ITT!

együtt könnyebb az otthontanulás is

Oszd meg a cikket egy kattintással!

Minden jog fenntartva! © Copyright 2023 Anya-lánya honlap | Kapcsolat: csilla@anya-lanya.hu / +36304575352