Szexuális felvilágosítás: nem lehet elég korán kezdeni!

Szexuális felvilágosítás: mikor jön el az ideje és hogyan is kezdjünk bele? Amikor egy 10 éves kislány a Ciklus-show kezdetén máris az anális és orális szexről szeretne hallani,  akkor vajon korán van még, vagy már késő erről beszélni?… Mit és hogyan mondjunk a lányunknak, ha nincs jó mintánk  a felvilágosításra a gyerekkorunkból? Ha mi magunk is nehezen beszélünk a szexualitásról, mert ambivalens vele a viszonyunk?

A szexuális felvilágosítás kérdéseiről beszélgettünk a “Nők az úton” podcastban Csorba Anitával és Szlafkai Évával. A podcastban minden csütörtök reggel tudatos nőknek szóló beszélgetések, interjúk hangzanak el.

Hallgasd meg az interjút, kattints a következő sorra!

👉 Nők az úton: A szexuális felvilágosítást nem lehet elég korán kezdeni 👈

Szexuális felvilágosítás: mikor és hogyan? Beszélgetés egy mentálhigiénés szakemberrel, dr.Dulácska Csillával

Szexuális felvilágosítás: mikor és hogyan?

Beszélgettünk arról, milyen problémát jelent a szülőknek, mikor, hogyan, mivel kezdjék a felvilágosítást a gyereküknél. Hiszen legtöbbünknek nincsenek rá jó mintáink, mivel a mi anyukáinknak még kevésbé voltak. Pedig amire valójában igazán szükség lenne: szexuális nevelés – felvilágosítás helyett.

A mai gyerekek ugyanakkor az interneten keresztül sokkal korábban szereznek információkat. Ráadásul 5-6. osztályos korban már gyakran eléri őket a pornó. Mivel nincs kivel beszélgetniük róla, azt hiszik, hogy ez a valóság.  Ez könnyen téves útra vezetheti a szexualitással kapcsolatos elképzeléseiket és elvárásaikat. Következményként pedig a későbbiekben nehézségük lehet egészséges párkapcsolatok kialakításában.

Szó volt jó könyvekről (mint például az “Élő adás a testemből”), amiket a lányunknak megvehetünk. Vagy akár együtt  is olvashatunk, és ez megkönnyítheti a beszélgetést. Az is kiderül, hogy nem egy “nagy szexuális felvilágosító beszélgetésre” érdemes készülni. Inkább kis kortól kezdve, életkoruknak megfelelően, újra meg újra legyen a téma az életünk része. Megtudjuk  azt is, hogyan segít ez megvédeni a gyerekünket a szexuális zaklatástól, és mi is az a fehérnemű-szabály.

Arról is beszélünk, hogyha eddig nem sikerült belekezdeni, akkor hogyan is kezdjük el most a beszélgetést. Elhangzik, mi lehet ebben az anyuka és az apuka szerepe. Tanácsot kapunk arra is, mit tegyünk, ha a gyerekünk ránk nyitja az ajtót szerelmeskedés közben.

Ciklus-show: segítség lányoknak és szülőknek is

Hallhatunk a Ciklus-show-ról, ahol a lányunk alapos és részletes tudást kaphat a női ciklusról, menstruációról, termékenységről. Ugyanakkor egy nagy élmény is számára arról, milyen csodálatos események történnek a testében, és milyen fantasztikus dolog nőnek lenni! Mindez segít pozitívba fordítani a saját testéhez és a menstruációhoz való viszonyát.

Hogy ez miért is fontos? A kutatások tanúsága szerint mindez a lelki egészséget, az érzelmi stabilitást és  a menstruáció problémamentes voltát segíti elő. Ráadásul segít eloszlatni a lányok félelmeit. A szülői bemutatón résztvevő szülők pedig könnyebben fognak tudni beszélgetni a szexualitásról a gyerekükkel.

Végül az is kiderül, mi a legfontosabb feladatunk, ha jól akarjuk csinálni a szexuális felvilágosítás szülőpróbáló feladatát!

Oszd meg a cikket egy kattintással!

2 hozzászólás érkezett a cikkhez: “Szexuális felvilágosítás: nem lehet elég korán kezdeni!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Minden jog fenntartva! © Copyright 2020 Anya-lánya honlap | Kapcsolat: csilla@anya-lanya.hu / +36304575352