Mitől félnek legjobban az első menstruáció előtt a lányok?

Az elmúlt évek során több mint 2000 lánnyal beszélgettem az első menstruációról a rengeteg Ciklus-show alatt. Számtalan kérdésük volt, amit sokan nem mertek anyukájuktól megkérdezni. Jó volt látni, ahogy megnyugodtak, végre választ kapva szorongató kérdéseikre. Ezekből a tapasztalatokból merítve összeszedtem, milyen kérdések nyomasztják legjobban az első menstruáció előtt álló lányokat!

a lányok sokszor félnek az első menstruáció előtt

Mi lesz, ha egyszer csak hirtelen megjön az első menstruációm?

Nagyon nyomasztó eshetőség szokott lenni a lányok számára, hogy mi lesz, ha váratlanul, hirtelen érkezik meg az első vérzés. Van, akiben azt a tévképzetet is el kell oszlatni, hogy ez NEM azt jelenti, hogy egyszer csak el kezd ömleni belőle a vér. De ha ezt megnyugtató módon tisztázzuk, akkor is ijesztő lehet a kilátás, hogy ezzel az ismeretlen helyzettel hogyan fog megbirkózni.

Éppen ezért érdemes nagyon alaposan átbeszélni, hogy praktikusan mit tegyen, ha elérkezik a nagy nap. Mit tegyen, ha az iskolában történik, ha egy barátnős ottalvásnál, és különösen, ha táborban. Lépésről lépésre tisztázd vele a részleteket, és mutasd is meg: hogyan kell kibontani a betétet, hogyan kell beragasztani a bugyiba, mikor kell azért kicserélni, mert már eléggé tele van (ezt nagyon látványosan érzékeltetheted, ha meglocsolod piros teával), hogyan kell a használtat becsomagolni, hova dobhatja ki…

Biztonságot ad, ha mindig van nála betét, de a legjobb, ha összeraksz neki egy szép kis nesszeszerbe mindent, amire szüksége lehet: intimbetét több méretben, nedves törlőkendő, pótbugyi szükség esetére és zacskó a használtnak. Rejtsél bele meglepetésnek egy kis csokoládét is! Jól fog esni neki a törődésed, amikor majd „éles” helyzetben előveszi a felszerelést. Akár egy szép kis kártyát is beletehetsz bátorító szavakkal: „Gondolok rád!”, „Menni fog!”, „Nem vagy egyedül!” vagy valami hasonló.

Azt is beszéld át vele, ki az a felnőtt személy, akihez szükség esetén fordulni tud, ha nagyon rosszul lenne, vagy kellemetlenül véres lenne a ruhája. Ha van az iskolában védőnő, ő a legjobb – ha nincs, akkor ki az a tanárnő, akiben megbízik és oda mer menni hozzá. Ha táborba megy, ott ki az a kísérő vagy segítő, akihez fordulni tud. Az ottalvásnál meg nyugodtan kérheti a barátnője anyukáját, hogy segítsen neki.

Bátorítsad, hogy bár így az első menstruáció előtt ő nagyon kínosnak érezhet egy ilyen helyzetet, egy felnőtt számára azonban nem az. Nem ő az első lány, akinek egy nő hasonló helyzetben segít. Felnőtt nőként mindannyian emlékszünk rá, milyen kihívás is ezzel az új helyzettel megbirkózni.

készíts össze egy nesszeszert a lányodnak az első menstruáció előtt

“Milyen érzés lesz?” – nehéz ezt elképzelni az első menzesz előtt

Hiába hallott a kiskamasz lányod már a menstruációról, mégse nagyon tudja elképzelni hogy milyen is lesz, amikor tényleg megtörténik vele,. Ami ismeretlen, az általában szorongást kelt – nem csoda, ha tart tőle. Vannak, akik attól félnek, hogy olyan lesz, mintha bepisilnének, ehhez pedig a szégyenérzet kapcsolódik bennük.

Segíthet eloszlatni a szorongását, ha elfogadó vagy az aggodalmaival. Ha emlékszel rá, te hogyan voltál mindezzel annak idején az első menstruációd előtt, arról is érdemes mesélned neki. Tudatosítsd magadban, hogy ez TÉNYLEG egy nagyon nagy változás a számára! Nekünk, felnőtt nőként már természetes, de egy kiskamasznak ijesztő lehet. És idő kell majd hozzá a lelkének, hogy megbarátkozzon a vér látványával, a vér szagával, a „technikai”teendőkkel…és azzal az érzéssel, hogy valami szivárog lefelé a hüvelyében, és nem tudja megállítani.

Sok lánynak pontosan ez a legijesztőbb, hogy úgy érzi: az eddig megszokotthoz képest elveszti a kontrollt a teste fölött. Éppen ezért fontos, hogy amiben csak lehet, úgy érezze, az ő kezében van az irányítás. Segíthet neki megbirkózni a félelmeivel, ha időben átadsz neki minden praktikus tudnivalót a menstruációval való együttéléshez. Azok a lányok pedig, akiknek megtanítják a termékenységtudatosságot, a ciklusuk nyomon követésével sokkal pontosabban tudatában lehetnek, mikorra várható a következő menstruációjuk, így kevésbé fognak emiatt stresszelni.

Ha megértik, milyen változások játszódnak le bennük a menstruációs ciklus során… ha megfigyelik a ciklusukat, és feljegyzik, amit látnak és éreznek (nemcsak a vérzés első napjának dátumát)… akkor felfedezhetik, milyen hatással vannak a hormonális változások a hangulatukra és az érzelmeikre. Ez a tudatosság pedig sokat segíthet, hogy ne legyenek teljesen kiszolgáltatva a hormonoknak.

az első menstruáció előtt nehéz elképzelni, milyen is lesz

Kell majd tampont használnom?

Az a tapasztalatom, hogy a tampon általában nagyon riasztó szokott lenni a kiskamasz lányok számára. Sokan mondják, hogy ők aztán soha életükben nem fognak ilyet használni! Ha a te lányod is így van vele, nem érdemes arról győzködnöd, hogy ugyan már, hogy gondolhat ilyet. Ez teljesen természetes reakció ebben a korban, az első menstruáció előtt – az ilyen korú lányok nem lelkesednek azért, hogy valamit a hüvelyükbe tegyenek. Egyébként még igazuk is van – a hüvely szempontjából egészségesebb a betét.

Hiszen a tamponnak, minden előnye mellett, vannak hátrányai. A tamponban felgyűlt vérben felhalmozódhatnak olyan kórokozók a hüvelyben, amelyek komoly fertőzéseket okozhatnak. A toxikus sokk szindróma ma is létezik, ha viszonylag ritka is. Ráadásul a tampon nem csak a vért, hanem a hüvelyben található minden más nedvességet is felszív. Így a hüvelyfal kiszáradhat, megváltozhat a természetes baktériumflóra, és esetleg kialakulhat egy gombás fertőzés. A nem teljesen megtelt tampon kihúzása pedig kidörzsölheti a hüvely nyálkahártyáját, ezzel még érzékenyebbé téve azt a fertőzésekre.

Azt is tapasztalom, hogy a kamasz lányok sokszor kevésbé veszik komolyan, hogy kicseréljék rendszeresen a tampont, hiszen nem olyan látványosan telik meg, mint egy betét. A megfelelő higiéniára, előtte-utána kézmosásra se figyelnek annyira, és nem minden iskolában ideális ehhez a mosdó kialakítása, felszereltsége sem.

Ha tehát a lányodnak nem tetszik a tampon gondolata, fogadd megértően. Hagyd rá, nem kötelező tampont használnia, nem attól lesz nagylány! Van olyan nő, aki egész életében nem használ tampont. Azt tapasztalom, hogy az a szabadság, hogy NEM KELL tampont használni, nagyon felszabadítóan szokott hatni a kiskamasz lányokra. Aztán ha az előnyei vonzóbbak lesznek neki, mint a saját aggodalmai, akkor majd úgyis kipróbálja. Kivéve persze, ha versenyszerűen úszik – akkor nehezen kerülheti el a tamponhasználatot.

a lányok tartanak a tampontól

Fájni fog a menstruáció?

Sok lány azért fél a menstruációtól, mert horrortörténeteket hallott a suliban más lányoktól iszonyatos görcsökről, fejfájásról, rosszullétről. Szerencsére az ilyen szintű tünetek viszonylag ritkák. A lányodnak nagy eséllyel valóban lesznek fizikai kellemetlenségei, de ezek a lányok többségénél enyhék. Általában pihenéssel és otthoni praktikákkal hatásosan csillapíthatók.

A fájdalomcsillapító gyógyszer használata előtt érdemesebb először természetes módszerekhez nyúlni. A meleg jótékony hatása közismert, sok háztartásban található melegítőpárna, melegvizes palack, meggymagpárna vagy hasonló. De ma már „mobil” melegítő párna is létezik. Drogériákban kapható menstruációs melegítőpárna néven – kibontás után 8-10 óráig tartja a meleget! Tenyérnyi méretű, és bőrbarát, enyhén ragasztós felületével a hasfalra rögzítgető a ruha alatt – mivel csak fél centi vastag, így nem látszik kívülről. Reggel suli előtt felteheti, és egész nap ott lehet a hasán észrevétlenül a finom meleg.

A menstruáció okozta panaszok mögött gyakran lelki tényezők is meghúzódnak. A kutatások szerint a menstruációhoz kapcsolódó tünetek mennyisége és a fájdalmas inger túlzott megélésére való hajlam mind kapcsolatban van a menstruációhoz való attitűddel. Ez a viszonyulás pedig összefügg azzal, hogyan élik meg a lányok az első vérzésüket. És mitől függ, hogy hogyan élik meg az első menstruációt? Ebben kiemelkedő szerepe van az anyának, és az előzetes ismereteknek. Sok múlik rajtunk!

Amennyiben nagyon komoly fájdalmai, rosszullétei lennének, amelyek megakadályozzák a mindennapi normális működést, akkor érdemes elmenni orvoshoz. Az ilyen jellegű tünetek mögött a hormonális egyensúly hiánya, esetleg endometriózis is meghúzódott, fontos tisztázni, hogy erről van-e szó. De érdemes szem előtt tartani, hogy a jó orvos alaposan utánajár a ciklussal kapcsolatos probléma gyökerének, nemcsak felír egy fogamzásgátló tablettát.

ijesztő a hasfájás, a görcsök gondolata

Mikor fog megjönni az első menstruációm?

Nincs két egyforma lány – épp ezért a te lányodnak is akkor fog megjönni az első menstruációja, amikor a teste felkészült rá. 12 és 13 éves kor között a leggyakoribb, de tág határok: 9 és 16 éves kor között mozog az első vérzés megérkezése. Nem tudod napra pontosan előre megmondani, de árulkodó jelek azért vannak, amelyek jelzik, hogy ideje felkészülni rá.

A mell fejlődése általában körülbelül 2 évvel előzi meg az első vérzést. Általában ezzel párhuzamosan jelennek meg az első szőrszálak a szeméremdombon is. Szintén a serdülés jele az ugrásszerű növekedés. A csontok növekedése hozzájárul a testsúly növekedéséhez, de a csontok súlyán kívül a zsírszövet mennyisége is megnő az első menstruáció előtt. A lányok elkezdenek nőiesen kigömbölyödni a csípő és a combok tájékán – több kilót is gyarapodhatnak ilyenkor.

Az első menstruáció előtt már megjelenik a hímivarsejtek túlélését lehetővé tevő hüvelyváladék is. Hónapokkal, akár évekkel is megelőzheti az első vérzést. Gyakran tapasztalom, hogy azok a lányok, akiket nem készítenek fel a méhnyaknyák jelentkezésére, megijednek, amikor találkoznak vele. Anyukájuktól sokszor nem merik megkérdezni, hogy mi is ez, mert kínosnak érzik a témát – ugyanakkor sokszor szoronganak, hogy valamilyen betegség jele. Éppen ezért fontos, hogy  beszélj róla idejében a lányodnak!

A túlsúlyos lányoknál hamarabb számíthatunk minderre. A zsírszövet ugyanis ösztrogéntermelő hatású, és az ösztrogén van hatással többek között a mell- és csontnövekedésre, valamint a tüszőérésre is. Éppen ezért ilyenkor az első menstruáció is hamarabb érkezik meg, mint az átlagéletkor. Ugyanakkor nagyfokú soványság, vagy rendszeres, erős fizikai igénybevétel esetében (pl. versenysport) akár későbbre is tolódhat.

sok lány aggódik az első menstruáció érkezése előtt

Beszélgess ezekről a kérdésekről a lányoddal! Sokat tehetsz azért, hogy eloszlasd a szorongásait, és minél pozitívabb élmény lehessen számára az első menstruáció. Ha úgy érzed, szeretnél még alaposabban képben lenni, akkor érdemes utánaolvasnod az első menstruációval kapcsolatos gyakori kérdéseknek. Az „Élő adás a testemből” című könyv, amelyet dr.Elisabeth Raith-Paula, a Ciklus-show megalkotója írt, nagyon részletes tudást ad a női ciklus és a termékenység beköszöntéről és mikéntjéről. Szívből ajánlom!

 

U.I.: Vár a (nem csak) lányos anyák támogató csoportja Facebookon!

Segítség , hogy  megoszthassuk, amit átélünk, és azt is, hogyan érint ez minket. Ahol együttérzést, támogatást és bátorítást találhatsz, és közösségben lehetsz hozzád hasonló szülőkkel. Ahol további írásos és hanganyagokkal segítelek az anyaság kihívásaiban.

A csoport mentálhigiénés segítséget jelent, hogy meg tudjuk őrizni lelki egészségünket, és a gyerekeinkét is. Összefogva, egymást támogatva: EGYÜTT KÖNNYEBB!

GYERE, VÁRUNK! Csatlakozz te is a támogató Facebook-csoporthoz ITT!

együtt könnyebb az otthontanulás is

 

Oszd meg a cikket egy kattintással!

5 hozzászólás érkezett a cikkhez: “Mitől félnek legjobban az első menstruáció előtt a lányok?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Minden jog fenntartva! © Copyright 2023 Anya-lánya honlap | Kapcsolat: csilla@anya-lanya.hu / +36304575352