Felvilágosító könyv lányoknak – „Élő adás a testemből”

Az MFM-Projekthez tartozó „hivatalos Ciklus-show könyv” (magyar címe: „Élő adás a testemből”) a legátfogóbb, lányoknak szóló felvilágosító könyv Magyarországon. Különlegessége, hogy a hiteles és pontos információk átadása mellett valódi értékeket közvetít a (kis)kamasz lányoknak, és szemléletet formál. Az alábbiakban mindent megtudhatsz a könyv létrejöttével kapcsolatban, de sok praktikus információt is olvashatsz: kiknek is szól a könyv, mit tartalmaz, hogyan mutatja be a testi működést és a nővé válás folyamatát… A cikk végén részletes véleményeket is találhatsz, amelyeket szülők írtak a könyv elolvasása után.

Mit kell tudni a szerzőről?

Dr. med. Elisabeth Raith-Paula müncheni orvosnő, főiskolai docens. A felvilágosítás terén végzett eddigi munkája nyomán nemrég felkérték, hogy újítsa meg Bajorország szexuális nevelési programját, és dolgozzon ki egy országos biológia tanmenetet a német iskolák számára. A fiatalok érdekében végzett szexuálpedagógiai prevenciós munkájáért a Német Szövetségi Érdemkereszttel tüntették ki.

Dr. Elisabeth Raith-Paula, a Ciklus-show könyv megalkotója
A kép forrása: mfm-projekt.hu

Disszertációjában a női test működésével foglalkozva, orvosként és nőként is sok új ismerettel találkozott, amely lenyűgözte. Elkezdett előadásokat tartani a női test csodálatos működéséről felnőtt nőknek és az egyetemi tanítványainak, hogy továbbadja tudását.

Újra meg újra azt az értetlen visszajelzést kapta hallgatóitól: nem értik, miért is nem találkoztak ezekkel a saját testükkel és termékenységükkel kapcsolatos információkkal annak idején az iskolai oktatásban vagy a tinimagazinokban?! Azt is hiányolták, miért csak most hallanak a természetes fogamzásszabályozás modern, fogamzásgátló tablettához hasonló biztonságú módszeréről?

A doktornőt ezek az ismétlődő visszajelzések motiválták, hogy összefoglalja előadásai tartalmát egy kamasz lányok számára írt könyvben. Így született meg a „Was ist los in meinem Körper?” („Élő adás a testemből – Mindent a ciklusról és a termékenységről”), azaz a „Ciklus-show könyv”.

Kidolgozott egy előadást szülők számára is „A lányom első menstruációja” címmel. Az előadások során a szülők annyi kérdést tettek fel, hogy a beszélgetés még több órán át zajlott, és arra kérték a doktornőt, hogy tartson valami hasonlót a lányaik számára is. Így született meg a MFM-Projekt, vagyis a Ciklus-show foglalkozás 1999-ben.

A doktornő azóta is továbbfejleszti és terjeszti a programot – immár Európa sok országában elterjedt. Sok egyéb díj mellett az Európai Unió is elismerte  az MFM-Projektet a „Best Practice Projekt” kitüntetéssel.

Mekkora lányoknak szól a felvilágosító könyv?

A Ciklus-show felvilágosító könyv kamaszlányoknak és szüleiknek íródottAz „Élő adás a testemből” könyv elsősorban 10 évnél idősebb lányoknak szól, akik kíváncsiak rá: milyen változások történnek a testükben a serdülőkor beköszöntével, mi is az a menstruáció és a termékenység, milyen a női ciklus, hogyan keletkezik az új élet. A „Ciklus-show könyv” a legátfogóbb olvasmány ezen a területen – egyedülálló a magyar könyvpiacon a lányoknak szóló felvilágosítás témájában.

Kifejezetten a tizenévesek igényeihez szabott: jól átlátható tartalommal, sok képpel és ábrával gazdagítva ad részletes tudást. Biológiailag pontosan és nagyon alaposan, ugyanakkor közérthetően, könnyen olvasható, élvezetes stílusban íródott. Körbejárja a női ciklus és a termékenység témáját: szó van a női ciklus folyamatairól, ezek összefüggéseiről és értelméről, a menstruációról, a termékenységről és a ciklust kísérő testi jelekről.

A könyvben található információk, magyarázatok és adatok ugyanakkor a felnőttek számára is korszerű és pontos biológiai tudást közvetítenek. Nem egy anyukának van „aha-élménye” az olvasás során. Szülőként is nagy segítséget nyújt a serdülő lányunkkal folytatott beszélgetésekhez, hogy megfelelő tudás birtokában legyünk a testi változásokkal kapcsolatban.

Az információ-közvetítésen túl a szemléletformálás is célja a doktornőnek. A „Ciklus-show könyv” hozzásegíti a lányokat, hogy felfedezzék: milyen értékes a testük, milyen csodálatosak a testükben lejátszódó folyamatok és milyen érték a termékenységük! A saját testhez való pozitív hozzáállás pedig alapvetően szükséges, hogy az egészségükkel, a termékenységükkel és a szexualitásukkal felelősen tudjanak bánni. Ahogy a program mottója is mondja: „Csak arra vigyázok, amit értékesnek tartok” – ez minden prevenció alapja.

Élő adás a testemből: felvilágosító könyv kamasz lányoknak, hiteles információkkal, megfelelő nyelvezettel

Miről szól a „Ciklus-show könyv”?

A felvilágosító könyvben a doktornő kedves, közvetlen és közérthető nyelvezettel mutatja be a ciklus történéseit a lányoknak: az „ösztrogénbarátnők” és a „progeszteroncsapat” munkáját, a méhben a „luxusszálloda” felépítését és célját, a megtermékenyülés folyamatát, a születés („nagy finálé”), illetve a menstruáció („kis finálé”) történéseit, valamint a lányoknál végbemenő serdülőkori változásokat, beleértve a mellnövekedés folyamatát is. Részletesen elmagyarázza azt is, milyen jelzéseket küld a testünk, amelyek a termékenységünkről tudósítanak – ez sokszor az anyukáknak is újdonság szokott lenni!

Termékenységtudatosság: a Ciklus-show program részletes ismereteket nyújt a női ciklus szakaszai, működése tekintetében

A menstruáció értelmet nyer, „havibaj” helyett akár még meg is ünnepelhető, természetes testi történésként jelenik meg. Arról is olvashatunk, hogyan ünneplik meg a lányok első vérzését a világ különböző pontjain. Tapintatos testi-lelki felkészítés történik az első menstruáció élményére, miközben a menstruációs higiénia és a kapcsolódó esetleges kellemetlen tünetek megbeszélése is nagyon alapos.

A megtermékenyülés kapcsán szó esik a férfi termékenységről és az élet csodájáról is, de nem hiányoznak a ciklushossz ingadozásával kapcsolatos ismeretek sem, amellyel sok felnőtt nő sincs tisztában. Az utolsó fejezet pedig azt is bemutatja, milyen hatással vannak a különböző „védekezési” módszerek a nő testében – erről a felvilágosító könyvek általában nem szólnak. Pedig a szerelemmel, szexualitással kapcsolatos döntésekhez ezzel is tisztában kell lenni.

A női termékenység sokszor a felnőtt nők számára sem egyértelmű téma

Mi a különleges a könyvben?

A „Ciklus-show könyv” egyedülálló a lányoknak szóló felvilágosító könyvek sorában. Fontos segítség akár az  első menstruáció érkezésére készülve, akár a későbbi évek során.

Nagyon részletes, biológiailag pontos és részletes információkat ad, a legújabb tudományos kutatásokra támaszkodva, körbejárva minden fontos témát a női ciklussal és a termékenységgel kapcsolatban. Olyan ismereteket is nyújt, amelyek sajnos ma (még) nem tartoznak a mindennapi női tudás körébe. A lányok például megismerik a méhnyaknyák jelentőségét és fontos szerepét is (és megnyugszanak, hogy ez a fura váladék nem betegséget jelent, a folyás az más…) Érteni fogják azt is, mit üzen számukra a méhnyaknyák a termékenységgel kapcsolatban.

Mindez könnyen olvasható, kedves és közvetlen stílusban, izgalmas olvasmányként. A sok szép kép és az átlátható tagolás jól olvashatóvá teszi a könyvet, és könnyen meg lehet újra találni a keresett részeket is. Szintén különlegessége, hogy az új kiadás grafikáit Juli lányom készítette. 🙂

A „Ciklus-show könyv” nagy pozitívuma, hogy nemcsak ismereteket ad, hanem szemléletet formál. A „menstruáció? fúj! el kell viselni 🙁” attitűdön túllépve segít rácsodálkozni a lányoknak a női test fantasztikus működésére, miközben az élet továbbadásának képességét ajándékként mutatja be. Ezáltal a testhez, testképhez, termékenységhez való pozitív viszony kialakulását segíti elő.

Hogy ez miért olyan fontos?

A testünkhöz, menstruációnkhoz való viszony kihat a lelki jóllétünkre, a mentális egészségünkre, a nőiségünkhöz való viszonyunkra (még a párkapcsolatainkra is!). A kamaszlányok számára a termékenységtudatosság elsajátítása különösen fontos. Ha ismerik és értik a saját testük működését, ez sokkal nagyobb önbizalmat ad a számukra ezekben a viharos és sok bizonytalansággal járó években.

Ha pedig arra gondolunk, hogy Magyarországon minden ötödik, gyermekre vágyó pár meddőséggel küzd, akkor egyértelműen látszik, hogy a termékenység valóban ajándék

Szintén egyedülálló, felvilágosító könyvekre nem jellemző módon, a „Ciklus-show könyv” már nagyon sok nyelvre lett lefordítva. (Magyarországon a könyv kiadását a Kecskemét-Széchenyivárosi Közösségépítő Egyesület vállalta. Az első kiadás 2006-ban jelent meg. Mivel az eredeti német könyvet időközben többször is átdolgozták, ezért időszerűvé vált az új magyar kiadás is, amelyre 2017-ben került sor.)

A Ciklus-show könyvet rengeteg nyelvre lefordították

“Ciklus-show könyv”: szülői vélemények

„Le vagyunk nyűgözve.Ez egy olyanfajta könyv, amelyet a gyerek egyedül is olvashat és elmélyedhet benne. De nagyon jól lehet együtt is olvasni, vagy felolvasni. Szerintem a legjobb könyvek egyike – nekünk is más ajánlotta. Újra megvennénk! A lányom szívesen újra és újra olvasgatja. Like!”

„Ajándékba vettem meg a felvilágosító könyvet a 11 éves lányomnak – néhány nap alatt kiolvasta. Érdekesnek, lebilincselőnek és érthetőnek találta.
A véleményem: a könyv nagyon jól és kamasz- kompatibilisen elmagyaráz mindent, amit a lányoknak tudniuk kell – izgalmas, ütős, jól illusztrált, semmi negédeskedés, modern – és mindezt tapintatosan.”

„A szerző rendkívül érthetően és időszerűen ír. Információk a hormonháztartásról, méhnyaknyákról, serdülőkorról, menstruációról, az élet keletkezéséről, menstruációs higiéniáról, természetes fogamzásszabályozásról, és sok minden másról. Végre valaki rendesen elmagyarázza, mi is zajlik bennünk, nőkben!”

„A könyv nagyon jól olvasható, miközben nagyon részletesen elmagyarázza a testben lejátszódó történéseket. Szerintem alapmű a lányból nővé válás folyamatához! Tapasztalataim szerint nemcsak a lányok számára lebilincselő, hanem az anyukáknak és a nagymamáknak is. Szerintem fiúknak és férfiaknak is való, hiszen róluk is szó esik (ha a fókusz a női oldalon is van). A férjemnek már felolvastam belőle, és a fiamnál is használni fogom. Dr. Raith-Paulának sikerül olyan témákat, mint serdülőkor, fogamzásszabályozás – tudományos alapossággal, de gyerekbarátan átadni. Nagyon köszönöm! Engem személyesen a természetes fogamzásszabályozás témája szólított meg különösen. Köszönöm, hogy egy orvos bemutatja ezt a módszert, ami összhangban van a természetes női ritmusommal.”

Oszd meg a cikket egy kattintással!

Minden jog fenntartva! © Copyright 2023 Anya-lánya honlap | Kapcsolat: csilla@anya-lanya.hu / +36304575352