Méhnyaknyák: képben van róla a lányod?

„Hoztam nektek egy kis méhnyaknyákot!” – megfagy a levegő a Ciklus-show foglalkozáson, amikor (némileg provokatívan) ezt mondom a lányoknak. Aztán persze nagyon megkönnyebbülnek, amikor kiderül, hogy nem igaziról van szó… csak szemléltető „eszközökről”, olyan anyagokról, amik jól bemutatják a méhnyaknyák jellegét a ciklus különböző fázisaiban. De mégis miért olyan fontos erről beszélgetni egy kiskmasz lánnyal?

Méhnyaknyák: a termékenység jele

 

Sok szorongást okoz a lányoknak

Amikor egy Ciklus-show foglalkozáson elkezdünk beszélgetni a fehéres hüvelyváladékról (még nem menstruáló lányoknál inkább így emlegetik), avagy a méhnyaknyákról – ki szokott derülni, hogy a résztvevő 10-13 éves lányok jó része már találkozott ezzel a jelenséggel. Rögtön mondják is, hogy ”Fúj, az az izé?”.

És nagyon sokan elmesélik: bizony azt hitték, hogy ez valamilyen betegségnek a jele. Pláne, ha esetleg valaki már hallotta valahol, hogy „hüvelyfolyás” – akkor azt feltételezte, hogy neki is az van, hiszen valami folyik ki a hüvelyéből.

Ugyanakkor elenyésző azoknak a lányoknak a száma, akik megkérdezték erről az anyukájukat vagy a nővérüket. Leginkább magukban szorongtak, hogy mi ez a fura dolog, amt tapasztalnak. Az is jellemző általában, hogy gusztustalannak találják.

Beszélgess a lányoddal a méhnyaknyákról!

Akár még az első vérzés előtt áll, akár elkezdett már menstruálni, ez több szempontból is nagyon fontos. Hogy miért?

Ha képbe kerül róla, hogy mi is ez, nem fog azon szorongani, hogy beteg. De nemcsak arról van szó, hogy nem beteg – hanem arról, hogy egészséges, a teste pontosan azt teszi, ami a dolga! A legfontosabb női hormon: az ösztrogén már működik a testében.

Ez a hüvelyváladék az első menstruáció előtt 6 hónappal, vagy akár 1-2 évvel szokott megjelenni.1 A méhnyaknyák színe lehet fehéres, sárgás, átlátszó, vagy  átmeneti jellegű ezek között. Ha a lányod egyre gyakrabban tapasztalja a jelenlétét, egyre átlátszóbb, nyújthatóbb lesz (olyasmi, mint a nyers tojásfehérje), nedvesnek érzi magát a hüvelybemenetnél – ez azt jelzi, hogy közeledik az első menstruáció.

Az, hogy a lányok sokszor undorítónak találják a méhnyaknyákot, teljesen érthető reakció. Ugyanakkor mégis fontos, hogy finoman próbáljuk átkeretezni… hiszen ha egy egészséges testi funkcióhoz negatívan viszonyulunk, ha elutasítjuk, akkor ez befolyással van a testünkhöz való viszonyunkra. Jelen esetben a nőiséghez, a női identitáshoz való viszonyra is.

Mondhatsz például ilyet: „Hú, ez ilyen undi dolognak tűnik neked, úgy látom… ugyanakkor milyen vicces, hogy a slime-mal meg milyen jót szoktatok poénkodni a barátnőiddel!” Ez segít neki egy kicsit kilépni az első, ösztönös nézőpontból. Vagy amennyiben igaz rád,  elmesélheted, hogy “Nekem erről annak idején semmit nem mondott az anyukám, és csak felnőttkoromban tudtam meg, mi ez és mennyire fontos – bárcsak előbb hallottam volna róla!”

Az is segíthet ebben az átkeretezésben, ha sok izgalmas dolgot elmesélsz neki a méhnyaknyákkal kapcsolatban. Például amiről a következő bekezdésben olvashatsz. Vagy megkérdezheted, mit szól ehhez a gyönyörűséges képhez? Ami meglepő módon nem szépséges téli jégvirágokat ábrázol egy ablakon, se nem holdfényben fürdő fenyőágakat… hanem a méhnyaknyák szerkezetét2 mutatja nagy felbontású elektronmikroszkóppal3 ( Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0)

méhnyaknyák: gyönyörű a szerkezete mikroszkóp alatt

 

A méhnyaknyák: az emberiség túlélésének kulcsa

Elég megdöbbenten szoktak nézni rám a lányok, amikor ezt elmondom nekik. Pedig így van: az „élet egyenlete” nem úgy szól, hogy petesejt + hímivarsejt = kisbaba, hanem úgy, hogy petesejt + hímivarsejt + méhnyaknyák = kisbaba. A méhnyaknyák nélkül kihalna az emberiség.

Szegény hímivarsejtek ugyanis néhány óra alatt elpusztulnak a hüvely savas közegében, ha nincs jelen a méhnyakban képződő termékeny nyák. A lúgos kémhatású méhnyaknyák viszont védelmezi és életben tartja a spermiumokat, akár 5 napig is életben maradhatnak. Ellátja őket tápanyaggal a petevezetékig hátralévő hosszú útra, és átszállítja őket a méhnyakon keresztül.

Ez a szempont persze még vagy 15-20 év, mire aktuális lesz a lányod számára. De már most is rácsodálkozhat, hogy milyen csodálatosan finomrahangolt tánc ez a testünkben, ami az élet továbbadását szolgálja. Viszont ami már most is érinti őt: a méhnyaknyák egyben a női immunrendszernek fontos része, segít a kórokozók elleni védekezésben.4

Praktikus segítség: mikor is jön meg a következő menstruáció

Az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium a menstruációs ciklust már több éve az „ötödik életjelnek” deklarálta, mivel ugyanolyan súlyú információkat ad a női test működéséről, mint  a szívritmus, a testhőmérséklet, a vérnyomás és a légzés. Sőt, azt javasolja, hogy a kamasz lányok vezessenek ciklustáblázatot.5 Ennek fontos része a méhnyaknyák megfigyelése.

A méhnyaknyák (mily meglepő) a méhnyakban lévő kriptákban képződik a ciklus során, az ösztrogén, illetve a progeszteron hatására. Ahogy érik a petesejt, az emelkedő ösztrogénszint hatására a kezdetben fehéres, krémes, kicsit nyúlós nyák egyre átlátszóbbá, nyúlósabbá válik, és nedves, síkos érzet kíséri. Az ovuláció, a petesejt kiszabadulása után az ösztrogénszint leesik, a méhnyaknyák pedig hirtelen ragacsosra, krémesre változik, majd egészen eltűnik.

A ciklus ovuláció utáni szakasza, az ún. luteális fázis egyénre jellemzően nagyjából állandó hosszúságú, általában 10-16 nap között van, egy-két nap eltéréssel. Ha a lányod megfigyeli, mennyi idő szokott eltelni az utolsó átlátszó, nyújtható, síkos érzéssel járó nyákos naptól, az ún. csúcsnaptól a következő menstruáció kezdetéig – akkor ennek alapján máskor is tudni fogja, mikor számíthat a következő menstruációra. Csak meg kell figyelnie a méhnyaknyák változásait.

méhnyaknyák csúcsnapja: segít meghatározni a menstruáció időpontját

Méhnyaknyák vagy folyás?

Arról is fontos beszélgetnetek, hogy a hüvelyből nemcsak a méhnyaknyák távozhat. Habár nagyszerűen kiépített, kifejezetten női immunrendszerünk is van, amelynek fontos része maga a méhnyaknyák, vagy a hüvely savas kémhatása – mégis előfordulhat, hogy ezen a védelmi rendszeren átjut valamilyen kórokozó.

Ilyenkor másfajta hüvelyváladék képződik, ez is távozik a gravitáció hatására a testünkből, ezt is viszontláthatjuk a hüvelybemenetnél. Ezt a folyást úgy lehet megkülönböztetni a méhnyaknyáktól, hogy kellemetlen szaga van, és csípő/maró/viszkető/égő érzést okoz a punci tájékán. A váladék állaga is megváltozik, sűrűbb, erőteljesebb lesz.

A fertőzések elkerülésére fontos a megfelelő női intimhigiénia, vagyis a nemi szervünk tisztán és egészségesen tartása. Naponta mossa meg szappannal a szőrzettel fedett részeket, sima meleg vízzel tisztítsa le a szeméremajkak réseiben meggyűlt hüvelyváladékot.

Lehet, hogy kicsit kínosnak érzed, hogy ilyesmiről beszélgess vele… mégis érdemes belekezdened. Ezzel a szükséges információk átadásán túl fontos üzenetet is közvetítesz: a testünk minden része jó és értékes, nem szégyen róla beszélni! De ha nehezedre esik, sokat segíthet a “Négy évszak hercegnője” anya-lánya videós workshop, ahol nemcsak a menstruációról és a ciklusról van szó egy kedves kerettörténet és barátságos rajzok segítségével, hanem a méhnyaknyákról is szót ejtünk.

Fontos szempont még:

elölről hátra, a húgycsőnyílás felől a végbélnyílás felé törölje meg magát WC-használatnál;

ugyanígy elölről hátrafele mossa magát, utána pedig törölje szárazra;

lehetőleg pamut fehérneműt hordjon, mert ez jobban szellőzik, mint a műszálas anyagok;

ha netán tisztasági betétet használ, mert annyira zavarja a méhnyaknyák, akkor a legjobb a mosható pamut változat (eldobhatóból pedig csakis olyat, aminek a dobozára rá van írva, hogy „légáteresztő”!);

menstruáció alatt még fontosabb a reggel-esti puncimosás, hiszen a levegő hatására a vér elkezd bomlani, a nyitott méhnyakon keresztül pedig a kórokozók könnyebben feljuthatnak a méhüregbe.

a méhnyaknyák a méhnyakban képződik

A méhnyaknyák a menstruációnál is nagyobb tabu 

Bármilyen „felvilágosult” a mai világunk és rengeteg a szexszel kapcsolatos cikk, kép, film… a menstruáció még sokszor mindig tabu. Ennél még kínosabb dolognak minősül a hüvelyváladékról szót ejteni. És nemcsak kínosnak minősül, hanem sajnos kevés az információ a köztudatban ezzel kapcsolatban. Nemcsak (kis)kamasz lányok, hanem felnőtt nők, sőt, néha még nőgyógyászok körében is.

A bécsi First Love Ambulanze állomását felkereső lányok egyharmadának például legfőbb panasza az volt, hogy folyása van. Az esetek nagy többségében kiderült, hogy nincs szó betegségről… csak hiányos információik miatt sok kamasz lány a méhnyaknyákot vélte fertőzés jelének.6 Egy orvos kollegám mesélte, hogy jönnek nők azzal a panasszal a rendelésre, hogy „Doktornő, visszatérő folyásom van”… aztán kiderül, hogy makkegészségesek, csak éppen annak rendje s módja szerint méhnyaknyákot tapasztal.

A munkám egy részében cikluskövetésre tanítom a meddősséggel küzdő nőket a Belvárosi Orvosi Centrumban. A „helyreállító orvoslás” szemléletével dolgozó nőgyógyászok, endokrinológusok számára ugyanis alapvető diagnosztikai eszköz a nő által vezetett ciklustáblázat, amely fontos információkat ad a hormonális egészségről.

Azt tapasztalom, hogy a nők egy jó része nem tudja, mi az a méhnyaknyák. Ha egyátalán realizálta, hogy van ilyen, talán azt hallotta róla, hogy „tisztul a hüvely”… de sokaknak nincs fogalma arról, hogy ez nélkülözhetetlen a fogamzáshoz, arról meg pláne nincs, hogy a ciklus során megismerhető nyákmintázat visszajelzést ad a hormonális egyensúlyról.

Ami még szomorúbb: azt is többször megosztották velem, hogy hányszor írt fel  a “visszatérő folyásra” a nőgyógyász valamilyen kúpot, hogy rendeződjön a probléma… míg végül saját maga eljutott a megfelelő információkhoz, és rájött, hogy nincs is semmilyen probléma. Jó hír, hogy ebben a tanévben első fecskeként a SOTÉ-n az orvosképzésben is megjelent a “cikluskövetés” mint választható tárgy, és elindult a meddőségtámogatás “helyreállító” szemlélettel – ha lassan is, de van változás.

menstruációs ciklus ás méhnyaknyák: beszélgess róla a lányoddal

Szerencsére te magad is sokat tehetsz azért, hogy a lányod ne ilyen információhiányban nőjön fel. Ha nehezen találod hozzá a szavakat, sokat segíthet, ha együtt olvassátok a a Ciklus-show-hoz tartozó “felvilágosító” könyvet. Csak rajtad áll, hogy elkezdesz-e mesélni neki arról, milyen csodálatosan működik a női test, hogy a ciklus körforgása során nemcsak egy kisbaba érkezését tesz lehetővé, hanem ellát minket azokkal a hormonokkal, amelyekre nagy szükségünk van az egészségünkhöz. Vagy épp méhnyaknyákot termel, ami a testünk egyik legintelligensebb jelzőrendszere!

 

 

Hivatkozások: 
1 Dr. med. Elisabeth Raith-Paula: „Élő adás a testemből”. Kecskemét-Széchenyivárosi Közösségépítő Egyesület 2017
M.Cortez, P.Vigil: Fractality in crystallisation of heifer cervical mucus. Histology and Histopathology, September 2019
3 L.Young: Your Cervical Mucus Is Beautiful. Science Friday, February, 2020
4 L.Monin, E.Whettlock, V.Male: Immune response in the human female reproductive tract. Immunology. 2020 June
5 A.Contreras: Start charting your menstrual cycles, ACOG recommends. Fertility Appreciation Collaborative to Teach the Science, 2015
6 E.Raith-Paula: Meine Fruchtbarkeit zählt. Ein werteorientiertes, sexualpädagogisches Präventionsprogramm. 3. Wirkungsbericht nach dem Social-Reporting-Standard. 2016 MFM Programm

 

Oszd meg a cikket egy kattintással!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Minden jog fenntartva! © Copyright 2023 Anya-lánya honlap | Kapcsolat: csilla@anya-lanya.hu / +36304575352