Ciklus-show: felvilágosítás másként

Mi is az a Ciklus-show?

A Ciklus-show (hivatalosan: MFM-Projekt Ciklus-show®) egy kiskamasz lányoknak szóló, drámapedagógiai jellegű felvilágosító foglalkozás, amelyet az Európai Unió „Best Practice” díjjal tüntetett ki. Akár a hagyományos, felnőtté válást segítő “beavatás” modern megfelelőjének is tekinthető.

Az ötórás program célja, hogy a lányok egy fantáziadús dramatikus játékon keresztül érthessék meg a bennük zajló csodálatos történéseket, és megtanuljanak pozitívan viszonyulni a saját testük működéséhez. Különleges és maradandó élmény lehet számukra a szexuális nevelés folyamatában.

Mi történik a Ciklus-show foglalkozás során?

A résztvevő lányok megismerik saját testük működését, az emberi élet keletkezésének folyamatát, a serdülőkori testi és lelki változásokat. Lépésről lépésre értik meg a női ciklus alapösszefüggéseit és értelmét, a termékenység értékességét. Rácsodálkoznak az új Élet keletkezésére és saját maguk különlegességére.

Beszélgetünk a nővé válás testi-lelki jellemzőiről, a termékenységi jelekről, a menstruációról és a női higiéniáról is. Mindezt nagy tapintattal, és életkoruknak megfelelő nyelven – és sok játékkal!

Ciklus-show: különleges élmény a lányodnak!Fotó: Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium

Hogyan ad többet ez a program, mint egy “hagyományos” iskolai felvilágosító óra?

A Ciklus-show-n a lányok olyan tudás birtokába kerülnek, amely sajnos (még) nem tartozik a mindennapi tudáshoz. A pontos és részletes információk a legújabb tudományos kutatásokon alapulnak. Mindezzel  megalapozzuk a termékenységtudatot is – ennek elsajátítása minden lány (és nő…) számára nagyon hasznos lenne.

Az információk mellett ugyanakkor nagyon fontos az élmény és az interaktivitás is! A tudás akkor tud igazán maradandóvá válni, ha nemcsak tényeket közlünk, hanem az érzelmeket is megszólítjuk. A Ciklus-show egyik legnagyobb különlegessége éppen ebben rejlik. Játék, mozgás, zene, puha, színes anyagok, szépséges kellékek és apró meglepetések teremtenek különleges hangulatot a lányok számára, hogy varázslatos élményben legyen részük.

Így segítjük elő, hogy pozitívan viszonyuljanak a saját testükhöz, rácsodálkozzanak a testükben zajló folyamatokra, és értékeljék a menstruációt (igen, még azt is! 🙂). Ez a pozitív viszonyulás alapvető fontosságú, hogy valóban felelősen tudjanak majd döntéseket hozni az egészségükkel, a szexualitással, a termékenységükkel kapcsolatban.

Mindez alapjaiban meghatározhatja, hogyan élik meg a serdülőkor éveit, a testi-lelki változásokat, a nővé válást – miközben erősíti az önértékelést és a lelki egészséget. Akár abban is támogathatja őket, hogy a következő éveiket, a kamaszkori szerelmeket tudatosabban és felelősségteljesebben éljék meg.

Ahogy a program mottója is mondja: “Csak arra vigyázok, amit értékesnek tartok!” A programon résztvett lányok pedig jobban értik a saját testük működését és pozitívabban viszonyulnak a menstruációhoz. Az élmény pedig nem egyszeri, hanem maradandó hatású. A Ciklus-show valóban hatékony – ezt kutatások is igazolják.

Ciklus-show: első menzeszre való felkészülés

Foglalkozáson részt vett lányok mondták:

„Ha az első menstruációmra gondolok, kifejezetten örülök, és már nagyon várom!”

„Legfontosabb újdonság, hogy nőnek lenni dicsőség!”

Ha szeretnél többet megtudni arról, hogyan élik meg mindezt a lányok,
kattints ide, és olvass bele a visszajelzéseikbe!

Ciklus-show: interaktív felvilágosítás lányoknak

Miről esik szó a foglalkozáson az első menstruáción kívül?

A foglalkozás középpontjában testünk titkos jelzései, és a női ciklus izgalmas eseményei állnak. A szőnyegnyi méretben felépített színpadon megismerjük, megértjük és együtt meg is jelenítjük a „Ciklus-show”-t, vagyis a ciklus történéseit – sok játékkal és zenével fűszerezve.

A lányok megtudhatják,

Ciklus-show: szexuális felvilágosítás lányoknak  mi is történik a testükben, amikor nővé cseperednek;

Ciklus-show: első menstruáció, ciklus, termékenység a téma  miért van egy nőnek ciklusa és havivérzése;

  hogyan lehet megfejteni testünk titokzatos jeleit;

  és hogyan keletkezik az új élet.

Beszélgetünk a serdülőkor testi-lelki változásairól, a nővé válásról, a női higiéniáról, és mindarról, ami a témával kapcsolatban érdekli őket. Például arról, mit tegyenek, ha az iskolában jön meg az első menstruáció.A lányok sokat és bátran szoktak kérdezni – akár olyat is, amit anyától nem mernek vagy cikinek éreznek.

Ciklus-show: mindent az első menstruációról!Fotó: Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium

Segítség a szülőknek az első menstruáció előtt

Szülőként sokszor ott a bizonytalanság: hogyan készítsük fel a lányunkat az első menstruációra? Mit, mikor és hogyan mondjunk neki – ezek és hasonlók gyakori kérdések az első menstruáció előtt az anyák részéről. Nem csoda, hiszen legtöbbünknek nincs erről jó mintáink erről a saját gyermekkorából.

Szeretnénk, ha a lányunknak jobb lehetne az első menzeszre való felkészülés – de hogyan? Keresgéljük, hogyan csinálhatnánk jól – de néha elkelne hozzá a támogatás. A Ciklus-show ebben is segít: megkönnyíti az anya-lánya párbeszédet!

A foglalkozás előtt a szülők egyórás, ingyenes bemutatón vehetnek részt. Itt nagyon összesűrítve megélhetik, miben lesz része a lányuknak a program során. Lehetőségük van arra is, hogy feltegyék a kérdéseiket. Mindezen túl pedig segítséget, gyakorlati javaslatokat kapnak, hogyan kezeljék a testi változások és a szexuális érés témáját (kis)kamasz lányaiknál.

A szexualitásról beszélgetni a gyerekünkkel, akárcsak a menstruációról is – ez sokszor komoly kihívás szülőként. A közös Ciklus-show élmény (szülőknek a bemutatón, lányoknak a foglalkozáson) nemegyszer megkönnyíti, hogy elinduljon a beszélgetés anya és lánya között.

Így kimondódhatnak a lányok legnagyobb félelmei is, amelyet addig szóba se mertek hozni. Az anyukájukkal kialakuló beszélgetések után pedig nyugodtabb lélekkel, nagyobb önbizalommal tudnak majd a nagy eseményre készülni.  Akár meg is ünnepelhetik az első menstruációt , ami sokat segíthet abban, hogy pozitív élményként élje meg ezt az első vérzést.

Egy szülői vélemény:

“Nagy örömömre szolgált a felvilágosító program, mivel negyedikes lányom eléggé zárkózott a témában, nehezen tudtam elindítani bármi ilyen nemű beszélgetést, pedig kapcsolatunk nyitottnak mondható. Láthatóan zavarta a téma, de a program segítette őt is és engem is, hogy könnyebben tudjunk róla beszélgetni. A program utáni napokban még nem részleteztük ki a hallottakat, de utána magától jött a további kérdésekkel, vagy hogy elmesélje, miket hallott. Azóta is többször szóba került a nővé válás, és sokkal természetesebben beszél róla, gátlások nélkül.
Az interaktív, játékos forma pedig kimondottan tetszett neki, sokkal jobban el tudja képzelni mi folyik a kis szervezetében.”

Ha szeretnél többet megtudni arról, mi a szülők véleménye a programról,
kattints ide, és olvass bele a visszajelzéseikbe!

Hogyan született a Ciklus-show program?

„Csak arra vigyázok, amit értékesnek tartok” – ezzel az alapgondolattal indult útjára 1999-ben az MFM-Projekt (My Fertility Matters = A termékenységem fontos). A lányoknak szóló egyedülálló foglalkozás, a „Ciklus-show” Dr. med. Elisabeth Raith-Paula müncheni doktornő remek ötlete alapján született és valósult meg.

A program mára nagyon sok európai országban elterjedt – de még Kínába is eljutott! Az Egyesült Államokban pedig egy magyar foglalkozásvezető munkája nyomán honosodott meg. Nagyszerűségét mutatja, hogy számos európai és németországi elismeréssel és díjjal büszkélkedhet.

Amikor annak idején férjemmel kezünkbe került a foglalkozáshoz tartozó könyv (akkor még németül), felismertük, milyen hiánypótló ez a program. Hortobágyiné dr. Nagy Ágnes  vállalkozott a Ciklus-show honosításra, és a kecskeméti SZÉK Egyesület segítségével 2006-ban létrehozta a magyarországi projektközpontot. Azóta több foglalkozásvezetői képzés is megvalósult, és jelenleg már több, mint 80 munkatársunk van Magyarországon.

Ha érdekel, milyen is ez a nagyszerű program,
és hogy hogyan lehet része benne a lányodnak vagy a tanítványaidnak:

olvasd el a szervezési tudnivalókat, 

és
vedd fel velünk a kapcsolatot!

Oszd meg a cikket egy kattintással!

Minden jog fenntartva! © Copyright 2020 Anya-lánya honlap | Kapcsolat: csilla@anya-lanya.hu / +36304575352