Ciklus-show: felvilágosítás másként

Mi is az a Ciklus-show?

A Ciklus-show (hivatalosan: MFM-Projekt Ciklus-show®) egy kiskamasz lányoknak szóló, drámapedagógiai jellegű felvilágosító foglalkozás, amelyet az Európai Unió „Best Practice” díjjal tüntetett ki.

Az ötórás program célja, hogy a lányok egy fantáziadús dramatikus játékon keresztül érthessék meg a bennük zajló csodálatos történéseket, és megtanuljanak pozitívan viszonyulni a saját testük működéséhez.

Mi történik a Ciklus-show foglalkozás során?

A résztvevő lányok megismerik saját testük működését, az emberi élet keletkezésének folyamatát, a serdülőkori testi és lelki változásokat. Lépésről lépésre értik meg a női ciklus alapösszefüggéseit és értelmét, a termékenység értékességét. Rácsodálkoznak az új Élet keletkezésére és saját maguk különlegességére. Beszélgetünk a nővé válás testi-lelki jellemzőiről, a termékenységi jelekről, és a női higiéniáról is. Mindezt nagy tapintattal, és életkoruknak megfelelő nyelven – és sok játékkal!

Fotó: Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium

Hogyan ad többet ez a program, mint egy “hagyományos” iskolai felvilágosító óra?

A Ciklus-show-n a lányok olyan tudás birtokába kerülnek, amely sajnos (még) nem tartozik a mindennapi tudáshoz. A pontos és részletes információk a legújabb tudományos kutatásokon alapulnak.  Megalapozzuk a termékenységtudatot is – ennek elsajátítása minden lány (és nő…) számára nagyon hasznos lenne.

Az információk mellett nagyon fontos az élmény és az interaktivitás is! A tudás akkor tud igazán maradandóvá válni, ha nemcsak tényeket közlünk, hanem az érzelmeket is megszólítjuk. A Ciklus-show egyik legnagyobb különlegessége éppen ebben rejlik. Játék, mozgás, zene, puha, színes anyagok, szépséges kellékek és apró meglepetések teremtenek különleges hangulatot a lányok számára, hogy varázslatos élményben legyen részük.

Így segítjük elő, hogy pozitívan viszonyuljanak a saját testükhöz, rácsodálkozzanak a testükben zajló folyamatokra, és értékeljék a menstruációt (igen, még azt is! 🙂). Ez a pozitív viszonyulás alapvető fontosságú, hogy valóban felelősen tudjanak majd döntéseket hozni az egészségükkel, a szexualitással, a termékenységükkel kapcsolatban.

Mindez alapjaiban meghatározhatja, hogyan élik meg a serdülőkor éveit, a testi-lelki változásokat, a nővé válást – miközben erősíti az önértékelést és a lelki egészséget. Akár abban is támogathatja őket, hogy a következő éveiket, a kamaszkori szerelmeket tudatosabban és felelősségteljesebben éljék meg.

Ahogy a program mottója is mondja: “Csak arra vigyázok, amit értékesnek tartok!”

Foglalkozáson részt vett lányok mondták:

„Ha az első menstruációmra gondolok, kifejezetten örülök, és már nagyon várom!”

„Legfontosabb újdonság, hogy nőnek lenni dicsőség!”

Ha szeretnél többet megtudni arról, hogyan élik meg mindezt a lányok,
kattints ide, és olvass bele a visszajelzéseikbe!

Mi mindent tanulnak meg a lányok a foglalkozáson?

A foglalkozás középpontjában testünk titkos jelzései, és a női ciklus izgalmas eseményei állnak. A szőnyegnyi méretben felépített színpadon megismerjük, megértjük és együtt meg is jelenítjük a „Ciklus-show”-t, vagyis a ciklus történéseit – sok játékkal és zenével fűszerezve.

A lányok megtudhatják,

  mi is történik a testükben, amikor nővé cseperednek;

  miért van egy nőnek ciklusa és havivérzése;

  hogyan lehet megfejteni testünk titokzatos jeleit;

  és hogyan keletkezik az új élet.

Beszélgetünk a serdülőkor testi-lelki változásairól, a nővé válásról, a női higiéniáról, és mindarról, ami a témával kapcsolatban érdekli őket. A lányok sokat és bátran szoktak kérdezni – akár olyat is, amit anyától nem mernek vagy cikinek éreznek!

Fotó: Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium

Hogyan született a Ciklus-show program?

„Csak arra vigyázok, amit értékesnek tartok” – ezzel az alapgondolattal indult útjára 1999-ben az MFM-Projekt (My Fertility Matters = A termékenységem fontos). A lányoknak szóló egyedülálló foglalkozás, a „Ciklus-show” Dr. med. Elisabeth Raith-Paula müncheni doktornő remek ötlete alapján született és valósult meg.

A program mára nagyon sok európai országban elterjedt – de még Kínába is eljutott! Nagyszerűségét mutatja, hogy számos európai és németországi elismeréssel és díjjal büszkélkedhet.

Amikor annak idején férjemmel kezünkbe került a foglalkozáshoz tartozó német nyelvű könyv, felismertük, milyen hiánypótló ez a program. Hortobágyiné dr. Nagy Ágnes  vállalkozott a Ciklus-show honosításra, és a kecskeméti SZÉK Egyesület segítségével 2006-ban létrehozta a magyarországi projektközpontot. Azóta több foglalkozásvezetői képzés is megvalósult, és jelenleg már több, mint 80 munkatársunk van Magyarországon.

Ha érdekel, milyen is ez a nagyszerű program,
és hogy hogyan lehet része benne a lányodnak vagy a tanítványaidnak:

vedd fel velünk a kapcsolatot!

Oszd meg a cikket egy kattintással!