Termékenységtudat kamasz lányoknak?!!!

A termékenységtudat (főleg „hormonmentes Janka” áldásos tevékenységének köszönhetően) elkezdett beszivárogni a köztudatba. Sokaknak elege lett a tablettából, a mellékhatásokból és vonzó a természetes fogamzásszabályozás gondolata. Nők százai jelentkeznek évente termékenységtudat-tanfolyamra és cserélik ki tapasztalataikat Facebook-csoportokban. De mi köze mindennek a kamasz lányokhoz?

termékenységtudatosság: kamasz lányoknak is fontos

Mit tudnak a lányok a saját testük működéséről?

Társadalmi szinten igen messze vagyunk a reproduktív egészséggel kapcsolatos tájékozottságtól. Nem meglepő, hogy a női ciklussal, termékenységgel, fogamzásszabályozással kapcsolatban komoly ismerethiányokra derített fényt egy 2019-es reprezentatív magyar kutatás.

A megkérdezettek nagy többsége nem tudta, mi a szabályos női ciklus hosszának alsó és felső határa. Sőt, sokan még a ciklus fogalmával sem voltak kifejezetten tisztában: összekeverték a menstruációs vérzés időszakának hosszával.

A magyar iskolákban inkább csak biológiaórán esik szó a női test működéséről. Nem is akárhogyan… A biológiatankönyvekben, munkafüzetekben ugyanis (végignéztem az összeset!)  nemegyszer pontatlan vagy téves információval találkoznak a kamaszok. Csak egy apró (ám fontos) példa:

A grafikus ábrák mindenütt TÉVESEN azt sugallják, hogy a ciklus mindig 28 napos, az ovuláció és a megtermékenyülés mindig a 14. napon történik. Néha még a szövegben is ez szerepel. Pedig egy felnőtt nő esetében is 24 és 36 nap között változhat az egészséges női ciklus hossza (az ovuláció pedig körülbelül 2 héttel előzi meg a menstruációt). Egy serdülő lány ciklusánál ez az ingadozás ráadásul sokkal tágabb határok: 21 és 45 nap között mozoghat az első menstruáció utáni években.1 

Ez a hiányosság pedig továbbgyűrűzik. A hatása megjelenik például a fiatalkori terhességekben. Ha a lányok tudnák,  hogy mikor termékenyek, ha tudnák, hogy nem csak a 14. napon lehetnek termékenyek,… nagyobb valószínűséggel hoznának felelős szexuális döntéseket, akár külső nyomással szemben is.

Termékenységtudat: az egészségtudatosság fontos része!

A termékenységtudat, a cikluskövetés orvosok által kidolgozott, több évtizedes komoly tudományos háttérrel rendelkező megközelítés. Alapja a ciklus során változó testi jelek megfigyelésével a hormonális történések nyomonkövetése. Ezek segítségével a termékeny és terméketlen időszakok pontosan megállapíthatók. Családtervezésre és fogamzásszabályozásra egyaránt használható, 98% feletti bizonyított eredményességgel.2

Ezek a módszerek azonban az egészségtudatosság szempontjából is fontosak. A női hormonális háztartás igen érzékeny rendszer, a női ciklus pedig ennek a rendszernek jó mutatója. Az egészséges ciklus, a rendszeres ovuláció fontos jelzés a női egészségi állapotról.

Az emberiség történelmében soha nem volt ilyen könnyű nagy tömegek számára a szexualitással kapcsolatos ismeretekhez jutni, mint most, az internet korában. A lányok egyre többet és egyre korábban tudnak arról, mennyi szexi és menő dolgot csinálhatnak a különböző női testrészeikkel. Arról viszont vajmi kevéssé vannak képben, hogy hogyan is működnek ezek a bizonyos női testrészek, és honnan tudhatják, hogy egészségesen működnek.

A bécsi First Love Ambulanze állomását felkereső lányok egyharmadának például legfőbb panasza az volt, hogy folyása van. Az esetek nagy többségében kiderült, hogy nincs szó betegségről… csak hiányos információik miatt sok kamasz lány az egészséges női ciklus során termelődő méhnyaknyákot vélte fertőzés jelének.3

Az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium a menstruációs ciklust már több éve az „ötödik életjelnek” deklarálta, mivel ugyanolyan súlyú információkat ad a női test működéséről, mint  a szívritmus, a testhőmérséklet, a vérnyomás és a légzés. Sőt, azt javasolja, hogy a kamasz lányok vezessenek ciklustáblázatot.4

ciklustáblázat: kamsz lányoknak is fontos vezetnie

Cikluskövetés: kulcs az egészségtudatossághoz

Hogy miért is lenne ez olyan fontos kamaszkorban? A cikluskövetés segítségével egy kamasz lány pontosan tudhatja, mi is történik éppen a testében.5 És ez nem jelent semmilyen komplikált dolgot. Nagyon egyszerűen, akár csak a menstruáció és a méhnyaknyák megfigyelésével nyomon követheti és feljegyezheti, milyen hormonális változások zajlanak benne az adott ciklus során.

Ezek a könnyen megfigyelhető testi jelek, „biomarkerek” igen fontos információkkal szolgálnak a hormonális és általános egészségéről. A menstruáció hossza, jellege mindig arról árulkodik, hogyan zajlott az előző ciklus, megtörtént-e az ovuláció, minden rendben ment-e. A méhnyaknyák jelenléte, minősége pedig a peteérés folyamatáról ad fontos információkat.6

Ha a lányok (és nők) ciklustáblázatot vezetnek, a kirajzolódó ciklusmintázatokból sokkal hamarabb észrevehetők az esetlegesen fellépő hormonális problémák.  A termékenységgel kapcsolatos gondok pedig (mint mondjuk a PCOS) gyakran már kamaszkorban felismerhetőek és orvosolhatóak – hacsak nem fedik el a jeleit fogamzásgátló tablettával.

És ha arra gondolunk, hogy Magyarországon minden ötödik pár küzd meddőségi prolémákkal… akkor egyértelművé válik, milyen fontos lenne időben észrevenni az esetleges tüneteket a majdani gyermekáldás érdekében. Nemcsak 15-20 év múlva, amikor majd aktuális lesz a babaprojekt.

Éppen ezért a cikluskövetéshez értő nőgyógyász kezében a ciklustáblázat fontos diagnosztikai eszköz, amely segít a problémák gyökerére fényt deríteni. Nem mondom, hogy sok ilyen nőgyógyász van, de azért akad… a legtöbb cikluskövetéshez értő orvost itt megtaláljátok.

Segítség az érzelmi hullámzásban

De a cikluskövetésnek másfajta pozitív hatása is van. Ha a kamasz lányok megfigyelik és megértik, milyen változások játszódnak le bennük a menstruációs ciklus során… akkor azt is felfedezhetik, milyen hatással vannak a hormonális változások a hangulatukra és az érzelmeikre. Ez a tudatosság pedig lehetővé teszi, hogy “náluk legyen a kontroll”, ne legyenek teljesen kiszolgáltatva a hormonoknak.

Egy mentruációs egészségügyi projekt keretében Leslie Carol Botha javítóintézetbe került lányoknak tanított cikluskövetést. Színes, művészeti jellegű alkotásokat készítettek: színezéssel, matricákkal jelezték a ciklus során megélt érzéseiket napról napra, hónapokon keresztül.

Az intézeti lányok a ciklustáblázatok segítségével felismerték, hogy a menstruáció előtti napokban mintha egy „sötét ürgelyukba” esnének bele: hatalmas dühöt tapasztaltak meg, destruktív és önkárosító viselkedésre éreztek késztetést, öngyilkossági gondolataik voltak, erős alkohol- és drogsóvárgás vett erőt rajtuk. A lányok 90%-a premenstruációs napok alatt követte el azt a bűncselekményt, ami miatt lecsukták.

Ahogy néhány hónap alatt megtanulták felismerni a ciklusukra jellemző érzelmi mintázatot, megértették, hogy ezek a sötét érzések csupán átmeneti időszakot jelentenek, ami elmúlik. Ez a cikluskövetés-adta tudatosság felvértezte őket, hogy stabilak maradjanak, ellenálljanak a destruktív impulzusoknak és kezükben maradjon a kontroll.

Ez egy szélsőséges példa. A menstruációs ciklus során változó hormonszintek viszont a mi lányaink érzéseire is hatással vannak. Vegyük figyelembe azt is, hogy kamaszkorban az agyi átalakulások miatt különösen jellemző az impulzív viselkedés. Ezért fontos visszacsatolás a lányaink számára, hogy mikor számíthatnak a ciklusukban „érzelmileg lehúzó” napokra, amikor érdemes tudatosabban bánni a viselkedésükkel.

Ha van egy mentális képe arról, hogy jönnek, de elmúlnak ezek a napok, kevésbé fogják elsodorni az érzései. Nagy különbség van az egész horizontot betöltő “nagyon magam alatt vagyok” érzés és az “igen, most nagyon magam alatt vagyok, és ez nehéz – ugyanakkor azt is tudom, hogy két nap múlva jobb lesz” között. A megfigyelés és az érzetek ugyanis különböző idegpályákat vesznek igénybe, így maga a megfigyelés, tudatosság folyamata némi távolságot tart az érzetektől.7

a hormonális hatások hatással vannak az érzésekre

Te is megtanulhatod 

Lehet, hogy úgy érzed: nem vagy eléggé képben a termékenységtudatról ahhoz, hogy megtanítsd rá a lányodat. Nem vagy ezzel egyedül – senki nem beszélt nekünk ilyenekről annak idején. Sok kliensnél tapasztaltam ezt a frusztrált reakciót, hogy „Miért nem tudtam én erről sokkal régebben?!”

Magyaroszágon évtizedeken keresztül keresztény körökben egy maroknyi lelkes nő és házaspár  (köztük én is) tanította a cikluskövetést, a természetes családtervezést a hozzájuk forduló fiatal pároknak, önkéntes munkában. A szélesebb köztudatba csak néhány éve került be a termékenységtudat, Cserháti-Herold Janka  elszánt munkája révén.

Cikluskövetési módszerek

Többféle cikluskövetési módszer létezik. Mindegyiket orvosok dolgozták ki és több évtizedes múltra tekintenek vissza, komoly kutatási háttérrel. Abban van különbség , hogy milyen testi jeleket figyelnek meg és milyen intenzitással.

Különbözőek vagyunk, a személyiségünknek, élethelyzetünknek, céljainknak más módszerek lehetnek legideálisabbak. Érdemes ezért tájékozódni, miben különböznek az eltérő cikluskövetési módszerek, mint Billings, Creighton, FEMM, Sensiplan és kiválaszthasd, melyik számodra a legszimpatikusabb.

Személyes oktatás

A személyes oktatás előnye, hogy teljesen egyénre szabható. A termékenységtudat és a reproduktív egészséghez kapcsolódó  általános tudás elsajátítása mellett lehetőség van az egyéni kérdéseket, sajátos problémákat nagyon alaposan átbeszélni és személyre szabott megoldásokat találni. A személyes oktatással dolgozó oktatókat és elérhetőségüket itt megtalálod.

Online termékenységtudat-tanfolyam

Hatalmas lépés volt, amikor néhány éve „hormonmentes Janka” elindította az online elérhető tanfolyamát. Azóta minden évben több száz nő sajátítja el nála a tüneti-hőmérőzéses (szimptotermális) módszert. Facebook csoportjában nagyon üdítő megtapasztalni, ahogy nők ezrei váltak saját női működésük „szakértőivé”.

termékenységtudat k

Könyvek a termékenységtudathoz

Lehet, hogy nem akarsz ennyire elmélyedni a témában, inkább csak jobban képbe szeretnél kerülni – hogy jobban tudd a lányodat segíteni. Szerencsére vannak magyar nyelven elérhető könyvek is:

  • „Élő adás a testemből” : ezt a Ciklus-showt megalkotó doktornő írta kamasz lányoknak. Ideális a cikluskövető szemlélet és tudás megalapozásához, egyedülálló a magyar könyvpiacon. Még te is találhatsz benne újdonságot!
  • „Természetes és biztonságos” – termékenységtudat alapkönyv, amely bemutatja a hatalmas kutatási háttérrel kifejlesztett, tüneti-hőmérőzéses Sensiplan8 módszert. Külön munkafüzet segíti a módszer elsajátítását.

 Applikáció a lányodnak

Lehet, hogy a lányodnak, mint a mai kor gyermekének, nincs kedve papíron, tollal táblázatot vezetni. De könnyen lehet, hogy egy applikációra már inkább vevő lenne. Kamasz lányokra külön kiképzett FEMM termékenységtudat-oktatóként (= Fertility Education and Medical Management) jó szívvel ajánlom az ingyenes FEMM Applikációt, amely magyar nyelven is elérhető.

A FEMM módszer elsősorban a menstruáció és a méhnyaknyák , valamint egyéb fizikai tünetek (pl. alhasi fájdalom, pattanások stb.) és érzelmi tünetek (pl. nyomott érzések, hangulatingadozás, stb.) segítségével követi nyomon a ciklus során fellépő hormonális változásokat.

Az adatbevitel egyszerű, és beállítható napi emlékeztető is. A különböző nézetek: naptárnézet, táblázat-nézet és részletes táblázat-nézet segítenek jobban átlátni és értelmezni a ciklusokat. A táblázat kinyomtatható vagy e-mailbe exportálható, hogy szükség esetén megosztható legyen ciklustanácsadóval vagy orvossal is.

Azt viszont egyértelműsítsük: most célként az egészség nyomonkövetéséről beszélünk. Bármilyen applikációban vezetni a ciklus során fellépő testi jeleket, az nem fogamzásgátlás. Még akkor sem, ha egy app azt mondja, hogy ma zöld nap van vagy piros. Ahhoz, hogy a termékenységtudatot valaki fogamzásszabályozásra használja, ahhoz rendesen, alaposan meg kell tanulni valamelyik módszert. Személyes oktatással vagy tanfolyamon.

FEMM táblázat adatai cikluskövetéshez

A kamaszkor olyan fontos időszak a lányunk életében. Ha ilyenkor megtanulja a cikluskövetést, ez tulajdonképpen olyan, mintha a saját teste női működéséről készítene szelfiket. Ezen keresztül pedig megtanul jobban kapcsolódni a saját testéhez, saját magához. Nő a tudatossága, az önbizalma és könnyebben fogadja el a saját nőiségét. Megéri!

 

 

Hivatkozások: 
1American College of Obstetricians and Gynecologists: Menstruation in Girls and Adolescents: Using the Menstrual Cycle as a Vital Sign.(Committee on Adolescent Health Care, Reaffirmed 2020)
Herrmann, Heil, Gnoth, Toledo, Baur, Pyper, Jenetzky, Strowitzki, Freundl: The effectiveness of a fertility awareness based method to avoid pregnancy in relation to a couple’s sexual behaviour during the fertile time: a prospective longitudinal study. (Human Reproduction February 2007)
E.Raith-Paula: Meine Fruchtbarkeit zählt. Ein werteorientiertes, sexualpädagogisches Präventionsprogramm. 3. Wirkungsbericht nach dem Social-Reporting-Standard. 2016 MFM Programm
A.Contreras: Start charting your menstrual cycles, ACOG recommends. Fertility Appreciation Collaborative to Teach the Science, 2015
5 Dr. med. Elisabeth Raith-Paula: „Élő adás a testemből”. Kecskemét-Széchenyivárosi Közösségépítő Egyesület 2017
6 THendrickson-Jack: The Fifth Vital Sign: Master Your Cycles & Optimize Your Fertility. (Fertility Friday Publishing 2019)
7 Daniel Siegel: Okostojás – Hogyan kezeljük a kamaszok agyi fejlődésével járó helyzeteket? Jaffa Kiadó, 2017
8 Raith-Paula, Frank-Hermann, Freundl, Srowitzki: Natürliche Familenplanung heute. Springer,2020

 

 

 

 

 

Oszd meg a cikket egy kattintással!

4 hozzászólás érkezett a cikkhez: “Termékenységtudat kamasz lányoknak?!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Minden jog fenntartva! © Copyright 2020 Anya-lánya honlap | Kapcsolat: csilla@anya-lanya.hu / +36304575352