Menstruáció az iskolában: így könnyítsd meg a lányodnak

Emlékszel a szorongásra, amikor elkezdtél menstruálni: mi lesz, ha valaki megtudja az osztályban? Vagy átázik a ruhád, és látszódni fog a piros folt? Felnőtt nőként se rajongunk egy ilyen szituációért de a menstruálni kezdő lányoknak ez különösen ijesztő gondolat ma is.

Ha a lányodnak nyáron jött meg az első vérzése, akkor valószínűleg előtte áll még az az ismeretlen helyzet, hogyan is kezelje az egészet az iskolában. Sok lányt hallgattam meg a Ciklus-show-kon, akik elmesélték, mennyire félnek ettől.

Lehet, hogy már nem is emlékszünk pont erre a részletre a saját (kis)kamaszkorunkból – de a lányoknak tényleg komoly szorongást tud okozni az „először menstruálni az iskolában” helyzet. Éppen ezért érdemes külön beszélgetned a lányoddal arról, mitől is  tart ezzel kapcsolatban és kidolgoznotok egy olyan „akciótervet”, ami biztonságot jelent a számára.az első menstruáció az iskolában komoly kihívás a lányoknak

Ijesztő a kiszámíthatatlanság

Sok lány számára ijesztő maga a tudat, hogy úgymond bármikor elkezdhet menstruálni. Nem csoda, hiszen a bilizést tanuló éveink óta az a normális tapasztalatunk, hogy amikor egészségesek vagyunk, akkor a testnyílásaink fölött nálunk van a kontroll. Általában akkor pisilünk, kakilunk, fújunk orrot, amikor így döntünk.

Ehhez hozzájöhet egy-egy olyan élmény ráadásnak, amikor akár a szobatisztaság kialakulása során, akár mondjuk egy bugyiba beszaladt hasmenés kapcsán megszégyenítettek minket. Egy kisgyerek számára még egy alapvetően jószándékú felnőtt szolidan negatív reakciójában is ott lehet az az üzenet, hogy a testnyílások nem-kontrollálása bizony szégyenteljes dolog. És ez mélyen belénk tud vésődni.

A menstruációval való „összeszokás” során ezzel is meg kell barátkozniuk a lányoknak, hogy az eddigi élményeikkel ellentétben – van, amikor a testük „nagyobb náluk”, és nincs a kezükben a kontroll. Bármennyire is természetes történés a menstruáció, emiatt mégis könnyen kapcsolódhat hozzá egyfajta fenyegetettség, kiszolgáltatottság érzés.

Különösen, mivel az első ciklusok általában még rendszertelenek, és a lányok gyakran nem tudják, mikor jön meg a következő vérzésük. Pláne mikor jön meg a második menstruáció az első után. Hiszen érkezhet akár három hét, de akár három hónap után is.

Ha tanítod a lányodat a cikluskövetésre, akkor az első egy-két év után már könnyebb dolga lesz. Hiszen tudni fogja, hogy az ovuláció után nagyjából két hét körüli időszak telik el a következő menstruáció érkezéséig. Ha megfigyeli az ovuláció környékét jelző tojásfehérje-szerű méhnyaknyák jelenlétét, majd hirtelen eltűnését, számíthat rá, hogy két héten belül megérkezik a vérzése.

Ezt megerősíthetik számára a menstruációt megelőző tünetek is. Sok lány tapasztal a menzesz előtti megelőző napokban hasfájást, puffadást, pattanásokat, mellérzékenységet. Ezek árulkodó jelek lehetnek számára, és így nem fogja váratlanul érni az érkező vérzés.

Ijesztő, ha nem érti, mi és miért történik

Nem egy anyukával beszélgettem, aki azt mesélte, hogy annak idején úgy jött meg az első menstruációja, hogy azt se tudta, mi történik vele. Édesanyjától semmit nem hallott arról előtte, mi fog történni vele. Nem csoda, ha traumatikus élménynek élte meg, és sok évi küszködésbe került, hogy jó viszonyba kerüljön a saját teste működésével.

Még manapság is megesik ez, akár jól szituált vagy értelmiségi családokban is. Ciklus-show-n az ötödikes/hatodikos lányok egynegyede-egyharmada szokta azt mondani, hogy nem beszélgetett ilyenekről az anyukájával. Ha az anyának nehezére esik az első menstruáció témájáról beszélgetést kezdeményeznie… akkor lehet, hogy addig-addig halasztgatja, míg kifut az időből, és megérkezik a első menzesz, mielőtt még felkészítette volna rá a lányát.

De ha szóba is kerül… hatalmas különbség van aközött, hogy “ezentúl minden hónapban vérezni fogsz, ez van, a nőknek ez a sorsa, el kell viselned”… vagy ha tisztában van vele, mi is történik a testében. Ha érti, milyen csodálatosan működik a teste; ha megtanulja, hogyan követheti nyomon a ciklusát és ezen keresztül a hormonális egészségét; ha tudja, hogyan tud törődni magával a ciklusa különböző szakaszaiban.

A legtöbb anya szeretné, hogy a lányának jobb élmény legyen az első menstruáció, mint neki volt annak idején. De mégis, sokszor nehéz átadni egy másfajta tudást, szemléletet, hiszen ő se kapta meg annak idején. Nem csoda, hogy sok anya küzd azzal, hogy egyátalán hogyan vezesse fel a témát, hogyan kezdjen el beszélgetni róla, mivel nincsenek rá jó mintái gyerekkorából.

első menstruáció: készüljetek együtt a lányoddalÉppen ezért hoztuk létre “A 4 évszak hercegnője” videós anya-lánya workshopot, ami egy kedves rajzokkal illusztrált kerettörténeten keresztül segít felkészülni a menstruációra. De egy már menstruáló lány is sok hasznos információt kap belőle, hogy megértse a ciklus történéseit, az egyes szakaszok jellemzőit. Mindezt a saját otthonotok kényelmében és meghittségében, anya-lánya program keretében.

Az anyagot úgy alkottuk meg, hogy segítsen nektek még oldottabban beszélgetni ezekről a a fontos témákról. Így a workshop egyben arra is lehetőség, hogy megerősítse és elmélyítse a köztetek lévő kapcsolatot az elközelgő viharosabb kamaszévek előtt. A videók mellé egy munkafüzetet is készítettünk a lányoknak, a szülőknek pedig egy részletes összefoglalót az első évek ciklusairól: mi a normális, mi befolyásolja a hormonális egyensúlyt és mikor érdemes orvoshoz fordulni.

Ha szeretnéd, hogy a lányod pozitívan viszonyulna a menstruációjához és a ciklusához, értse és értékelje a saját teste csodálatos működését… de úgy gondolod, hogy nem tudtál még minden fontos információt átadni neki, akkor olvasd el a részletes tájékoztatót a workshoppal kapcsolatban!

„Nővé váltam???”

Egyre több több kezdeményezés van, hogy a menstruáció végre ne tabu, ne szégyen forrása legyen. Ennek kapcsán nemegyszer előfordul, hogy menstruáció-pozitív szemlélettel, a legnagyobb jóindulattal azt mondják egy menstruálni kezdő lánynak, hogy „Gratulálok, hogy nővé váltál!” Hát, tizenegy-tizenkétéves korban ezt a mondatot azért nehéz hova tenni…

Fontos tudnunk, hogy a kiskamasz lányokban nemcsak aggodalom, hanem akár komoly szorongás is lehet a nővé válással kapcsolatban. Hozzájuk képest a fiúk inkább örömmel tekintenek a változások elé – általában pozitív várakozással tölti el őket mindaz, amit a férfivá válás jelent számukra: erő, hatalom, függetlenség.

A lányok számára viszont jellemzően nyomasztó szokott lenni az a médiából érkező elvárás, hogy nagylánynak, nőnek lenni azt jelenti: vonzónak és szexinek kell lenniük. Érzékelik, hogy sebezhetővé fognak válni a férfitekintetek kereszttüzében – de nem tudják még kezelni azt a fajta érdeklődést, amit a nőies testük kelthet a másik nemben.

Lehet, hogy otthon kevésbé esett szó még a szexualitásról, a szexről,  vagy a lányod olyan szerencsés, hogy nem „világosult fel” az osztálytársaktól, vagy pláne az intenetről. De akkor is tudja, érzi, hogy az első menstruációval valami véget ér az életében és egy új életszakasz kezdődik el.

Az iskolában először menstruálni – ez az otthoni, biztonságos, védett környezetben megélt első menzesz után újra egy ismeretlen dolog. És óhatatlanul kapcsolódik hozzá a „mások is tudni fogják” szorongása, kitettsége. És tudja, hogy végérvényesen átlép ebbe az ijesztő, szexualitással teli másik világba.

az első menstruáció az iskolában: fontos határ

Hogyan segítheted?

Sok lány megéli ezeket a szorongásokat – de gyakran nem tudja szavakba önteni őket. Éppen ezért fontos, hogy teret adj ezeknek az érzéseknek. Hogy ne mondd neki rögtön, hogy igazán fölösleges ilyenek miatt aggódnia, ezen minden lány átesik – hanem érezhesse azt, hogy ez a sok zűrzavaros érzés teljesen rendben van.

„Látom, drága, hogy aggaszt ez az egész – olyan nehéz elképzelned, milyen is lesz a suliban kezelni a menstruációt, és ijesztő lehet valami, ami ilyen ismeretlen.” Ha azt érzi a reakciódból, hogy normális, hogy ilyenek kavarognak benne, az növeli az önbizalmát, és segíteni fog neki könnyebben venni ezt a kihívást.

Az is lehet, hogy egy jó darabig még a segítségeddel se tudja megfogalmazni a félelmeit. Lehet, hogy a helyzettel kapcsolatos szorongása eleinte abban nyilvánul meg, hogy gyakrabban kiborul akár apróságokon, és ennek kapcsán kisírja magából a benne lévő feszültségeket.

Ha ebben az időszakban bántóan viselkedik veled egy-egy helyzetben, érdemes önuralmat gyakorolnod, és leszidás helyett inkább megértéssel fordulni hozzá: „Nagyon ki lehetsz akadva, ha így kiabáltál velem. Mi a baj, kedves?”

Ez segít neki abban, hogy akár kibuggyanhassanak a könnyei. Lehet, hogy nem tudja szavakba önteni a nehéz érzéseit, de akkor is szüksége van arra, hogy valahogy kijöhessenek belőle. És ha megkönnyebbül, ha már nem szorongatják a visszafojtott érzései, akkor közösen tervet is tudtok készíteni, hogyan tudja majd jól kezelni az „iskola + menstruáció” kombót.

Menstruáció az iskolában: praktikus tippek

A lányodnak nyomasztó lehet az a bizonytalanság, ami a következő vérzés érkezéséhez kapcsolódik. Ha szó esik arról, mitől is fél, ha előre átbeszélitek a lehetséges iskolai helyzeteket és hogyan tudnátok azt megoldani, ezzel hatalmas segítséget kaphat, hogy önbizalommal vegye ezt a kihívást.

 Mérd fel az iskolai infrastruktúrát

Érdemes csekkolnod az iskolai mosdókat olyan szemmel, hol is vannak elhelyezve a szemetesek: minden fülkében van, és feltűnésmentesen ki tudja dobni a használt betétet vagy csak az előtérben van kuka?

Találkoztam már olyan lánnyal, akit annyira kínosnak érezte, hogy az előtérben lévő szemetesbe, mindenki szeme láttára dobja ki a betétet, és akkor “mindenki tudni fogja”… hogy inkább nem cserélt betétet a suliban. Amíg az édesanyja rá nem jött, mit csinál, és át nem beszélte vele a dolgot.

Nagy szerencséje volt, hogy nem ázott át a ruhája, vagy nem szedett össze valamilyen fertőzést. Hozzátartozott azért a helyzethez, hogy szünetben a lányok ugye csapatostul mennek a mosdóba, és ő menstruált először az osztályból. Ez pedig nem szokott egy egyszerű helyzet lenni egy kiskamasz lánynak (mint ahogy az sem, ha utolsóként jön meg a vérzése).

Az iskolai infrastruktúrának megfelelően beszéljétek át, hogyan is fog zajlani ez a helyzet, hogyan, mit érez ezzel kapcsolatban, mitől tart és mi segítené, hogy könnyebb legyen számára a helyzet.

 Bátorítsad, hogy nincs egyedül

Szintén a Ciklus-show-s visszajelzésekből tudom, hogy nagyon sok lány szorong attól betétcserénél, hogy a szomszéd fülkében ülő hallani fogja, ahogy zörög a betét csomagolásával. Szégyenérzés van bennük, hogy a másik „tudni fogja”.

Legyél együttérző a félelmeivel. „Igen, ezt nagyom kínosnak érezheted, hogy ilyen intim dolgaidról más is fog tudni.” Ha azt érzi, hogy megérted, nincs egyedül, akkor az máris csökkenti a szorongását.

És aztán beszélgessetek arról is, hogy a szomszéd fülkében ülő lány hasonló cipőben jár, mint ő. Pont annyira igyekszik NEM tudomásul venni a betétzörgést, mint ahogy ő tenné hasonló helyzetben. Hogy az a lány hasonlóan megküzd ezzel a helyzettel, amikor Ő menstruál, mint most a lányod.

Aztán mintha egy kamerával egyre messzebbről néznétek rá a helyzetre, képzeljétek el, ahogy ugyanabban az időben az iskola többi mosdójában több más lány, sőt, tanárnő is betétet cserél éppen. A közeli iskola mosdóiban szintén, hát még egész Budapesten, Magyarországon, Európában, az egész világon.

Miközben ő a szorongás miatt beszűkülve úgy érezheti, hogy egyedül van ebben a kínosnak megélt helyzetben, sok millió lány, nő él meg hasonlót. Nincs egyedül, egy világméretű láthatatlanul összetartozó közösségnek a része.

a menstruációnál az iskolában sokat segíthetnek az osztálytársak

 Gondoskodj róla, hogy legyen felszerelve

Az első ciklusok rendszertelensége miatt fontos, hogy mindig legyen nála betét. A legjobb, ha összeraksz neki egy kis neszesszerbe mindent, amire szüksége lehet. Ha egy szép cipzáras tolltartót vesztek erre a célra, akkor kevésbé érzi majd kínosnak, ha magával viszi mások szeme láttára a mosdóba.

Legyen benne intimbetét több méretben, nedves törlőkendő, pótbugyi szükség esetére és zacskó a használtnak. Rejtsél bele meglepetésnek egy kis csokoládét is! Jól fog esni neki a törődésed, amikor majd „éles” helyzetben előveszi a felszerelést. Akár egy kedves kis kártyát is beletehetsz bátorító szavakkal: „Gondolok rád!”, „Menni fog!”, „Nem vagy egyedül!” vagy valami hasonló.

Akkor is lehet már nála ilyen neszesszer, amikor még nem menstruál. Nemcsak maga miatt – az osztálytársai is kerülhetnek olyan helyzetbe, hogy hirtelen betétre lenne szükségük. Ilyenkor jól jön, ha tudják, hogy hozzá is fordulhatnak.

Azt is beszéljétek át, mit tehet, ha mégis váratlanul éri az érkező menstruáció, vagy kifogyott a betétekből. Melyik lányhoz fordulna jó szívvel betétet kérni. És ha netán a vécében veszi észre az árulkodó piros foltot, hogyan tud ideiglenesen wc-papírt vagy zsebkendőt használni betétként.

Beszélgessetek arról is, ki az a tanárnő, akihez oda merne menni segítséget kérni, ha nagyon rosszul lenne, vagy kellemetlenül véres lenne a ruhája. Bátorítsad, hogy bár ő nagyon kínosnak érezhet egy ilyen helyzetet, egy felnőtt számára azonban nem az. Nem ő az első lány, akinek egy nő hasonló helyzetben segít. Felnőtt nőként mindannyian emlékszünk rá, milyen kihívás is ezzel az új helyzettel megbirkózni.

 Tehet a menstruációs görcs ellen!

Sok lány fél attól is, mi lesz, ha a suliban menstruál, és fájni fog a hasa. Lehet, hogy rémtörténeteket is hallott más lányoktól, milyen szörnyű görcseik voltak, és rémisztő számára, hogyan birkózna meg egy ilyen helyzettel.

Először is tisztázzuk: az enyhe vagy közepesen erős hasfájás a menstruáció során normális. De ha a lányodnak nagyon erős fájdalmai vannak, ami  komolyan akadályozza a szokásos életvitelében, ha úgy érzi, fel se tud kelni, el se tud indulni… az nem normális. Ezek mind olyan jelek, amikor fontos orvossal konzultálni, és kideríteni, mi van a háttérben.

A lányodnak nagy eséllyel valóban lesznek fizikai kellemetlenségei, de ezek a legtöbb lánynál enyhék és nem tartanak sokáig. Sokszor segítenek a természetes módszerek. A meleg jótékony hatása közismert, sok háztartásban található melegítőpárna, melegvizes palack, meggymagpárna vagy hasonló, ami otthon jól használható.

De az iskolában is segíthet a meleg, mert ma már „mobil” melegítő párna is létezik! Drogériákban kapható menstruációs melegítőpárna néven – kibontás után 8-10 óráig tartja a meleget. Tenyérnyi méretű, és bőrbarát, enyhén ragasztós felületével a hasfalra rögzítgető a ruha alatt – mivel csak fél centi vastag, így nem látszik kívülről. Reggel suli előtt felteheti, és egész nap ott lehet a hasán észrevétlenül a finom meleg.

 Kössön véd-és dacszövetséget

Ilyenkor az az egyik legijesztőbb érzés egy lánynak, hogy egyedül van ebben a számára nehéz helyzetben. Mint egy számkivetett próbál megbirkózni az újfajta kihívásokkal. Érdemes tisztázni, hogy valójában nincs egyedül. Nemcsak egy láthatatlan közösséghez tartozik, hanem hús-vér emberekhez is.

A barátnőivel, vagy akár csak a legjobb barátnőjével véd- és dacszövetséget köthet a menstruációs helyzetekre, miszerint kölcsönösen támogatni fogják egymást. Megbeszélhetnek egy titkos kódot, amivel jelzik egymásnak, hogy most éppen menstruálnak.

Ciklus-show-n résztvett lányoktól hallottam, hogy a közös élmény nyomán ez lett a szóhasználat: “Megjött a luxusom!” vagy “Lányok, van valakinél luxuscikk?” A foglalkozáson átment nekik az üzenet, hogy a menstruáció a test gazdagságának és egészségének a jele…

Szövetségesként a lányok „biztonsági őrként” szemmel tarthatják egymást, nincs-e segítségre szüksége a másiknak. Akár naponta többször vethetnek egy ellenőrző pillantást a másikra hátulról, hogy minden rendben van-e, nincs-e esetleg egy árulkodó piros folt. És ha lenne, szükség esetén kölcsönadhatják egymásnak a pulcsijukat, hogy a derekukra kössék.

Egy ilyenfajta véd-és dacszövetség erősíti köztük a bizalmat. Megélhetik, hogy egy cipőben járnak, hasonló helyzeteket élnek meg, és nincsenek egyedül: szükség esetén van kire támaszkodniuk.

menstruáció az iskolában: fontos a barátnők szerepe

 

Nagyon sokat tehetsz azért, hogy a lányodban kevesebb szorongás legyen a menstruációval kapcsolatban, akár az iskolai helyzetek kezelését illetően is. Ha megértően viszonyulsz az érzéseihez, ha részletesen átbeszélitek, hogyan és mit tegyen, ha részletesen képben van arról, mi is történik ilyenkor a testében (például a Ciklus-show könyvből)… akkor mindez akár életre szólóan más pályára állíthatja a menstruációhoz, és ezen keresztül az egész nőiségéhez való viszonyát!

 

 

 

 

 

Oszd meg a cikket egy kattintással!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Minden jog fenntartva! © Copyright 2023 Anya-lánya honlap | Kapcsolat: csilla@anya-lanya.hu / +36304575352