21 tipp, hogyan ünnepelhetitek a lányod első menstruációját

Sok anyával beszélgettem már az első menstruációval kapcsolatban, de elég kevesen mesélték azt, hogy annak idején jó élmény volt számukra az első menstruáció – pláne hogy megünnepelték volna. Néha egy kis titkos büszkeség meghúzódott a lelkük mélyén, de inkább a kínosság, a szégyen és a tanácstalanság érzése volt jellemző.

Szerencsére nem kell ugyanazt továbbadnunk a lányunknak, amit mi hozunk magunkkal. Tehetünk érte, hogy számára természetes dolog, pozitív élmény legyen a menstruáció, ami büszkeséggel és öntudattal tölti el. Például azzal, hogy megünnepeljük – olyan formában, ahogy ez neki jólesik.

Első menstruáció:  ünnepelni való dolog

Miért olyan fontos, hogy az első menstruáció jó élmény legyen?

A kutatások szerint a menstruációnkhoz való érzelmi viszonyunk összefügg azzal, hogyan éltük meg annak idején az első vérzésünket.1 Minél pozitívabb élmény volt az első menstruáció megélése, annál pozitívabban viszonyulunk a menstruációhoz a jelenben.

A menstruációhoz való viszonyunk pedig igen sok dologra van hatással, lelkileg és testileg is. Befolyásolja a lelki jóllétünket és az érzelmi stabilitásunkat, ráadásul még a menstruációhoz kapcsolódó tünetek mennyiségét és a fájdalom erősségét is!2

Azokban a társadalmakban, amelyekben tiszteletben tartják a menstruációt, sőt, megünneplik a fiatal lányok első menstruációját, nem jellemzőek például a PMS tünetei.3 „Soha eszembe se jutott, hogy a menstruáció kellemetlen is lehet. Az én falumban a nők örömmel menstruáltak.” – mesélte egy Fülöp-szigetekről Magyarországra költözött édesanya.4

A kutatások még azt is kimutatták, hogy egy lány első menstruációval kapcsolatos élményei befolyással vannak a testképére és a szégyenérzetére. Még a szexualitással kapcsolatban hozott döntéseire, akár az első szexuális élmény minőségére is!5 Nem csoda, hiszen egy nő szexualitásának fontos része a menstruáció, szülés, szoptatás is – csak erre kevésbé szoktunk gondolni.

Éppen ezért az első menstruációra való felkészítés is a szexuális neveléshez tartozik. Szerencsére sokat tehetünk azért, hogy az első menstruáció élménye jó úton indítsa el a lányunkat – ugyanis anyaként kiemelkedő szerepünk van abban, hogy a lányunk számára pozitív vagy inkább negatív élmény lesz-e az fontos esemény.6

Miért ünneplik az első menstruációt?

A hagyományos kultúrák sokfelé a világban megünnepelték az első menstruációt. Ilyenkor összegyűltek a közösség tagjai, amivel különös méltóságot adtak az első vérzés megérkezésének. A lányok számára ez a beavatási szertartás egyértelmű határvonalat húzott a gyerekkor és a felnőttkor közé.

Az „átmenet rítusával” időt és teret adtak annak, hogy a lányoknak ne csak a testében történjen meg a változás, hanem a lelkükben is végbemehessen a fordulat. Könnyebben búcsúzzon el a lezáruló életszakasztól és mintegy a „közösség áldásával” lépjen át az újba, vegye fel új szerepét.

A tamiloknál a mai napig megőrizték ezt a hagyományt, modern környezetben is. Hatalmas ünnepséggel, hagyományos rítusokkal vezetik be a nagylánykorba a lányokat az első menstruáció megérkeztével. Olyan méltóságot adnak ennek az eseménynek, mintha csak egy esküvőről lenne szó!

Ötletek az első menstruáció ünnepléséhez

Ha a lányod nyitott rá, és ha a családotokban amúgy is hagyománya van a nagy közös ünnepléseknek – akár egy közös családi vacsora is szóba jöhet. Ennek a többi gyereked felé is fontos üzenete lehet: kifejezi a test és a termékenység értékességét. Különösen, ha már jó ideje természetes módon tudtok beszélgetni a testi éréssel kapcsolatos témákról.

Persze a mai életünk nagyon más, mint a tradicionális kultúrákban. De így is érdemes megünnepelni az első menstruációt valamilyen formában. Az első vérzéshez kötődő hagyományok hiánya éppenhogy lehetőséget ad, hogy teljesen személyre szabottan, kreatív módon ünnepeljétek meg a lányoddal ezt a fontos eseményt!

Sok lány inkább magánügynek tekinti a dolgot, vagy éppen szégyenlősebb. Ilyenkor nem érdemes zavarba hoznod egy családi ünnepléssel, keressetek inkább meghittebb formát hozzá. Nagyon sokféle módja lehet, hogyan emlékezhettek meg a lányod életébe beköszöntő első menstruációról (az ötletek egy része COVID-mentes időkre vonatkozik…):

az első menzeszt érdemes megünnepelni

Elmehetsz a lányoddal kettesben egy hangulatos vagy elegáns étterembe vagy cukrászdába. Ha jóba van a nővérével, őt is bevehetitek az ünneplésbe. (Járványtipp: tartsatok otthon egy elegáns ebédet, amikor a többiek nincsenek otthon, elővéve az ünnepi étkészletet.)

 Megszavazhatsz neki egy iskolamentes napot, szülői igazolással, amit kettesben töltötök olyasmivel, amit szívesen csináltok együtt: nézelődés könyvesboltban, főzés vagy sütés, kézműveskedés, filmnézés, séta az erdőben, piknik a réten…

  Tarthattok egy gyertyafényes, hangulatos, beszélgetős anya-lánya estét. Beszélgethettek az álmairól, mire vágyik az életben, mik az értékei, az erősségei – és mindehhez hozzáteheted a saját megosztásodat is.

 Ha szeretné, elmehettek venni neki valami csinos, nőies ruhát, amilyet még nem nagyon hordott, hogy kifelé is meg tudja jeleníteni, hogy egy új életszakaszba lépett.

 Megajándékozhatod ebből az alkalomból egy ékszerrel, mondjuk egy karkötővel vagy gyűrűvel, amely a ciklus körforgását jelképezni. A gyűrűbe akár bevésethetitek az első menstruáció dátumát.

 Ha vágyik rá, és még nem történt meg, most kilyukasztathatja a fülét, és vehettek neki egy csinos kis piros fülbevalót.

 Vehetsz a szobájába valami piros jellegű, szép cserepes virágot – pici rózsát, tulipánt vagy cikláment.

  Megajándékozhatod egy szép naptárral, amit ciklusnaptárként használhat: feljegyezheti a ciklusával kapcsolatos fontos adatokat, történéseket, érzelmi változásokat.

  Ha szeret írni, vehetsz neki egy különleges, gyönyörű naplót, amibe írhat az álmairól, vágyairól, gondolatairól.

 Rendezhetsz neki egy csajos pizsipartit, amire meghívja a legjobb barátnőit. A hangulatot feldobhatjátok akár piros gyertyákkal, piros díszítéssel.

Édesapja hozhat neki egy szál virágot – ez sokat jelenthet a lányodnak! Az apai tisztelet és elismerés az egész férfinemet is jelképezi, amit fontos üzenet számára a nővé válás során.

  Megsütheted a kedvenc tortáját ebből az alkalomból, akár valamilyen piros gyümölccsel díszítve.

ünnepelhetitek az első menzesz érkezését tortasütéssel

 Megajándékozhatod egy olyan tárggyal, ami még édesanyádtól vagy a nagymamádtól származik – mint a női felmenők öröksége.

 Ünnepelhettek női körben, olyan lányokkal, felnőtt nőkkel együtt, akik fontosak a lányodnak. Lehet ünnepi étel, éneklés, zene, tánc, közös festés vagy nemezelés, tábortűz…

  Beszélgethettek az álmokról. Sok kultúrában különleges fontosságot tulajdonítanak azoknak az álmoknak, amelyek az első menstruáció környékén jönnek, mint amelyek fontos üzenetet hordoznak.

 Kényeztesd valamilyen testi módon. Egy virágszirmokkal megszórt, illatos fürdővel (ha tisztára van mosva a kád, menstruáció alatt is nyugodtan lehet fürdeni). Vagy egy aromaterápiás masszázzsal, arcpakolással vagy manikűrrel.

 Rajzolhattok egy családfát a női felmenőkről. Mi tudtok róluk? Gyűjtsetek össze minél több infót, történetet, keressetek fényképeket.

 Készíthettetek egy közös montázst arról, hogy szerintetek milyen egy igazi nő. Ragaszthattok képeket, rajzolhattok, írhattok – és beszéljétek is meg, ki mit gondol arról, amit megjelenített, miért fontos a számára.

  Megajándékozhatod egy szépen metszett kristálykehellyel. Ez jelképezi azt, hogy most valami nagyon értékes dolog birtokába került – amire viszont fontos vigyáznia is.

 Megkérheted előre a legjobb barátnőidet, hogy írjanak neki egy kis üzenetet, levélkét, jókívánságot ebből az alkalomból. Ezeket (a magad üzenetével együtt) beteheted egy szép dobozkába, és átadhatod neki útravalóként, amikor megérkezik az első vérzése.

  Tarthattok egy női „beavató” beszélgetést, amikor mesélhetsz neki arról, te hogyan élted meg az első menstruációdat, milyen volt az első szerelem, hogyan találkoztatok az édesapjával, milyen volt, amikor megszületett… Mutathatsz neki fényképeket serdülőkorodból, hogy lássa, te is voltál valaha kamasz!

az első menzesz kapcsán legyen egy meghitt anya-lánya beszélgetést

Nagyon sokféle módon lehet emlékezetessé tenni az első menstruáció megérkezését. Minden lány, minden anya-lánya kapcsolat, minden család más. Találjátok meg azt a formát, ami a számotokra, ami a lányod számára a legjobban megfelel. De egy biztos: érdemes megadni ennek a fontos eseménynek a méltóságát! 🙂

 

Hivatkozások:
1 Molnár E. (2015): Szentség vagy “véráldozat”? A menstruáció jelentése a mai magyar nők körében. MPT XXIV Országos Tudományos Nagygyűlése
Reinhardt M. (2015). A menstruáció lelki vetületei egy kérdőíves kutatás eredményei alapján. Magyar Pszichiátriai Társaság XIX. Vándorgyűlése
3 C.E.Pilver, S.Kasl, R.Desai, B.R.Levy (2011): Exposure to American culture is associated with Premenstrual Dysphoric Disorder among ethnic minority women
4 Hoppál Bori: Az én testem. 2014, Corvina Kiadó
5  ME McPherson, L.Korfine: Menstruation across time
6 Nyitrai, E. (2015): Az első menstruáció története – élmények a menarchéval kapcsolatban, MPT XXIV Országos Tudományos Nagygyűlése

 

Oszd meg a cikket egy kattintással!

4 hozzászólás érkezett a cikkhez: “21 tipp, hogyan ünnepelhetitek a lányod első menstruációját

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Minden jog fenntartva! © Copyright 2020 Anya-lánya honlap | Kapcsolat: csilla@anya-lanya.hu / +36304575352