Első menzesz a lányodnál: hogyan készítsd fel MAGADAT?

Ahogy a lányunk serdülni kezd, és nőiesedni kezdő formái jelzik, hogy lassan meg fog érkezni az első menzesz – egyre erősebben dolgozik bennünk a kérdés, hogyan is készítsük fel rá. Hogyan lehet számára, lehet-e számára más élmény, jobb élmény az első menstruáció, mint amilyen nekünk volt annak idején?

A válasz rövid: igen, LEHETSÉGES. Nem szükségszerű, hogy azt adjuk tovább, amit kaptunk. Átfordíthatjuk az üzenetet, akár még „áldás” is lehet az első menzesz a „női átok” helyett – vagy legalábbis egy nagyobb körforgás értékes és természetes része. De ehhez dolgunk van saját magunkkal.

első menzesz a lányodnál

Mire vágyunk a lányunk számára az első menzesz kapcsán?

Szeretnénk, ha a lányunk szeretni tudná saját magát, ha szeretni tudná a saját testét. Ha értékesnek látná saját magát és örülni tudna annak, akivé válik. Ha értené, hogy különleges, egyedi, megismételhetetlen – saját maga, és a teste is. És keresgéljük, hogyan segíthetnénk őt ebben.

Tetszik, nem tetszik, a lányunk szempontjából az egyik legmeghatározóbb hatás  az a minta, amit tőlünk kap: hogyan viszonyulunk mi magunk a saját testünkhöz, a saját menstruációnkhoz? És ez persze nagyon sokféle lehet: örömteli, felszabadult, ambivalens, elutasító…

A pozitív mintával alapozhatjuk meg leginkább, hogy a lányunk jóba legyen a saját testével. Ha azt látja, hogy folyton diétázunk, negatív megjegyzéseket teszünk a kinézetünkre, az alakunkra, a „női átokra”, a hormonjainkra, a menzeszünkre… akkor ezt az elégedetlenséget, elutasítást fogja eltanulni.1

Lehet, hogy nagyon nehéz hátizsákkal indultunk útnak serdülőkorban, ami a nőiséget, a menzeszt, a menstruációs ciklust illeti. És az is lehet, hogy már sokat dolgoztunk a kapott útravalónkon, hogy pozitívba, vagy legalább semlegesbe fordítsuk. Amikor viszont a lányunk serdülni kezd, ez újabb fontos lehetőség számunkra is, hogy még előrébb lépjünk ezen az úton.

Szükségünk lesz erre az előrelépésre, mert ár ellen készülünk úszni. A minket körülvevő világ kevéssé segíti, hogy a lányunk a saját testét szeretve és értékelve nőjön fel. A szexuális nevelés során tudatosan ellene kell dolgoznunk sokféle hatásnak, ami éri őt, nap mint nap. De erőt adhat ehhez az a tudat, hogy anyaként kiemelkedő szerepünk van benne, milyen élmény is lesz számára az első menzesz. 2

első menzesz: legyen jó viszonyban a testével

Mit üzen a kultúra?

Az a kultúra, ami körülvesz minket, ami körülveszi a lányunkat, egészen mást sugall, mint amit mi adni szeretnénk neki. Akár tudatában vagyunk, akár nem,  ez az üzenet eléri őt. Mire 16 éves lesz, pontosan tudni fogja, milyen elvárásoknak kell megfelelnie. Karcsú, feszes test, hibátlan bőr, provokatív, szexi öltözködés.

Jönnek a képek a magazinokban, az óriásplakátokon, a reklámokon, a videoklipeken, az Instagramon… Egy amerikai kutatás szerint körülbelül napi 5000 reklámüzenettel találkozunk. És ezekben a mai technika illúziókat, elképesztő módon manipulált „szépségeket” varázsol elénk, aminek nem sok köze van a valósághoz.

A kamasz lányok fokozottan érzékenyek a magazinokban bemutatott karcsú testalakot közvetítő képekre és üzenetekre. Minél több időt töltenek ilyen képek nézegetésével, annál elégedetlenebbek  a saját testükkel.  Bizonytalanok, hogy elég jó-e az alakjuk, nem túl magas-e a súlyuk, elég szép-e a bőrük és a hajuk.

Már az első menzesze előtt elérik az üzenetek a menstruációval kapcsolatban is. A reklámokban a betétet halványkéken áttetsző folyadékkal locsolják. Pedig lehetne akár piros is – vagy az már kínos lenne? A nők hófehér ruhában, éteri könnyedséggel libbennek, hisz „ez a nap is olyan, mint a többi”. Mintha az egész menstruáció nem is létezne. Tabu, ki se mondjuk a nevét: “MEGJÖTT”.

Vagy a másik véglet: amikor a menzeszhez csakis a fájdalom, szenvedés képzete kapcsolódik. Sebaj, a gyógyszerreklámok azt ígérik, hogy mindettől megszabadítanak minket. Közben sokszor még mindig „havibajként” emlegetik a menstruációt  (még nőgyógyász honlapján is találkoztam ezzel). Egy népszerű női magazin szerint „minden percét gyűlöljük”.

Mindez hat ránk. Ez az az ár, ami ellen úszunk. Amiben a lányunk menzesszel kapcsolatos félelmeit szeretnénk kisimogatni belőle. És ráadásul egy hátizsákkal a vállunkon: a saját serdülőkori emlékeink, az első vérzéshez kapcsolódó élményeink is erősen befolyásolják, mit tudunk átadni a lányunknak.

az első menzesz élményét meghatározza a kultúra

Az első menzesz emléke elkísér

Mindannyian túléltük a serdülőkort, felnőttünk és magunk mögött hagytuk ezeket a nem egyszerű éveket. Mégis, az első menzesz élménye általában  nagyon emlékezetes marad – és legtöbbször nem a legpozitívabb emlékeink közé tartozik.3

Akárhány anyával beszélgettem el eddig az első menzesz témájáról, mindegyikük emlékezett rá, milyen élmény volt annak idején a „nagylánnyá válás”. Ez az egyszeri történés mélyen bevésődik a memóriánkba – ez is jelzi, milyen különleges fontossággal bír.

Mindannyian különbözőek vagyunk, és különbözőek az első menstruációnkkal kapcsolatos élményeink is. Mégis, a generációnkban nagyon sok nő tapasztalta meg jellemzően hasonló módon ezt az egyszeri és jelentőségteljes eseményt.

Sok beszámolót olvastam az első menzesz élményéről. Könyvet írok ugyanis a „Hogyan készítsd fel a lányod az első menstruációra?” témában. Ehhez egy kérdőíves felmérést is végzek anyukák között, mert szeretném ezen keresztül jobban látni: milyen támogatásra lenne leginkább szükségük. Ha szeretnéd, te is kitöltheted itt.

Ennek során az első menzesszel kapcsolatos tapasztalataikra is rákérdeztem. Ez a kérdőív nem egy reprezentatív felmérés, mégis, jelzésértékkel bír, ami a kitöltő sok anya válaszaiból kirajzolódik. És ez a kirajzolódó kép, bár valami hasonlóra számítottam, mégis nagyon elszomorított.

Mert sok nő érzi úgy, hogy az édesanyja sehogyan se készítette fel. Hogy semmit nem mondott róla, pedig milyen jó lett volna képben lenni az első menstruációról. Vagy nagyon keveset, minimális technikai jellegű információt, és az is kínos volt. Hogy egyedül maradt a nehéz érzései kapcsán. Csupán néhány nő írta azt, hogy az édesanyja mellette állt, támogatta, és úgy érezte: valami nagy dolog részesévé válik.

Első menstruáció: hogyan készítsd fel a lányod ?

Mit hozol magaddal?

Szeretnénk a lányunknak valami jobbat adni, mint amit legtöbben megtapasztaltunk serdülőként. De csak azt tudjuk továbbadni, amit már megdolgoztunk magunkban. Ha a saját emlékeinket – nehézségeivel, fájdalmával, szégyenével, vagy jó esetben örömével… közel tudjuk engedni a lelkünkhöz és a magunkénak tudjuk.

Éppen ezért érdemes felidézned magadban az emlékeidet: hogyan élted meg a serdülőkori változásokat, az első menstruációt? Tedd ezt meg, még mielőtt még a lányodnak megérkezik az első menzesze. Sőt, mielőtt még érdemben elkezdesz beszélgetni vele ezekről a dolgokról. Hogy legyen időd megforgatni, átgondolni magadban: mit is hozol magaddal, és mit szeretnél továbbadni.

Teremts magadnak nyugodt, csöndes, zavartalan időt, amikor magadban lehetsz, hogy leülj ezzel a témával. Akár egy gyertyát is meggyújthatsz, hogy könnyebb legyen befelé fordulni. Idézd fel a serdülőkorod idejét. Itt van segítségül néhány kérdés, amit érdemes végiggondolnod:

Az első menzeszed: hogyan jött meg annak idején ?Hogyan jött meg annak idején az első menzeszed?

Első menzesz: milyen érzések voltak benned? Milyen érzések voltak benned?

Első menstruáció: kinek mondtad el, hogy megjött? Kinek mondtad el, és ő hogyan reagált?

Első menstruáció: milyen felkészítést kaptál az édesanyádtól? Milyen felkészítést, útravalót kaptál a menstruációról az édesanyádtól és/vagy más, számodra fontos nőktől?

Első menzesz: mire lett volna szükséged?Ha hiányaid, vagy nehéz érzéseid vannak visszagondolva: mire lett volna szükséged?

Hogyan viszonyulsz most a menstruációhoz? Hogyan viszonyulsz most a menstruációhoz?

Hogyan viszonyultál (kis)kamaszként a testedhez?

Milyen negatív üzeneteket kaptál a testeddel kapcsolatban?

anya-lánya naplót saját kezűleg is készíthetsz Van-e, ami ezekől még ma is befolyással van rád?

a tematikus anya-lánya napló nagyon jól használható Hogyan viszonyulsz most a testedhez?

Milyen üzenetet szeretnél továbbadni a lányodnak a menstruációval kapcsolatban? Milyen üzenetet szeretnél továbbadni a lányodnak a testével, a ciklusával, a menstruációval kapcsolatban?

Első menzesz: milyen élmény legyen a lányodnak? Mit szeretnél, milyen élmény legyen számára az első menzesze?

Hogyan tudod feldolgozni?

Ha nehéz érzések, emlékek bukkannak fel benned, sokat segíthet, ha egyszerűen csak kiírod magadból. Fogj egy füzetet, és írj arról, milyen érzések, milyen emlékek bukkantak fel benned. Nem kell nagyon gondolkozni, nem kell szép, kerek mondatokat fogalmazni. Egyszerűen csak hagyni, hogy ami benned van, az felszínre jöjjön.

Amit leírsz, arra rá tudsz nézni messzebbről is. Ami ott kavargott megfoghatatlanul, az valahogy elkezd strukturálódni, szavak, mondatok formáját ölti. Azok az érzések, amik csak mentek körbe-körbe, értelmet nyernek. És így lassan-lassan oldódhatnak benned a régi hiányok, a régi fájdalmak.

Ha ezt kevésnek érzed, vagy túl nagy hiányokat, ha túl nehéz élményeket cipelsz magaddal, akkor kérj segítséget. Könnyebb végigjárni egy ilyen belső utat, ha valaki kísér benne, és veled van, megtart, amikor nagy fájdalmakkal kell szembenézed.

Érdemes lehet ilyenkor segítő beszélgetésre járni. Vagy nagyon gyógyító lehet a fókuszolás módszere – egy nagyon szelíd, de nagyon hatékony módszer. Önismereti csoport is sokat segíthet, mint például az autogén tréning csoport, vagy a pszichodráma. Ezekről a módszerekről szakemberként is, és a saját belső utam kapcsán is nagyon jó tapasztalatom van.

az első menzesz emlékét fontos feldolgozni

Ha visszatekintesz a saját élményeidre, ezzel segíthetsz megteremteni, amit te szeretnél továbbadni a lányodnak. Ha tisztába kerülsz azzal, mi is az, ami még mindig terhes örökség számodra a múltból – akkor tudsz elkezdeni dolgozni azon, hogyan tedd ezt le. Hogy valami mást, valami jobbat tudjál átadni a lányodnak.

 

Hivatkozások:
 ME McPherson, L.Korfine: Menstruation across time
Nyitrai, E. (2015): Az első menstruáció története – élmények a menarchéval kapcsolatban, MPT XXIV Országos Tudományos Nagygyűlése
3 Reinhardt M. (2015). A menstruáció lelki vetületei egy kérdőíves kutatás eredményei alapján. Magyar Pszichiátriai Társaság XIX. Vándorgyűlése
4 J.Pennebaker, J.Evans: Gyógyító írás. (Kulcslyuk Kiadó, 2018)

 

U.I.: Vár a (nem csak) lányos anyák támogató csoportja Facebookon!

Segítség koronavírus, karantén idején és azon túl, hogy ne szigetelődjünk el. Megoszthassuk, amit átélünk, és azt is, hogyan érint ez minket. Ahol együttérzést, támogatást és bátorítást találhatsz, és közösségben lehetsz hozzád hasonló szülőkkel. Ahol további írásos és hanganyagokkal segítelek a mostani  helyzet kihívásaiban.

A csoport mentálhigiénés segítséget jelent, hogy ezekben a bizonytalan, megterhelő hónapokban is meg tudd őrizni a lelki egészségedet, és a gyerekeidét is. Összefogva, egymást támogatva jobban át lehet vészelni ezeket a nehéz időket – EGYÜTT KÖNNYEBB!

GYERE, VÁRUNK! Csatlakozz te is a támogató Facebook-csoporthoz ITT!

együtt könnyebb az otthontanulás is

Oszd meg a cikket egy kattintással!

3 hozzászólás érkezett a cikkhez: “Első menzesz a lányodnál: hogyan készítsd fel MAGADAT?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Minden jog fenntartva! © Copyright 2020 Anya-lánya honlap | Kapcsolat: csilla@anya-lanya.hu / +36304575352