Anya-lánya napló: hogyan segítheti a kapcsolatotokat?

Gondoltad volna, hogy egy egyszerű, de nem annyira elterjedt szokás: az anya-lánya napló sokkal meghittebbé teheti a kapcsolatodat a lányoddal? Erre a meghitt, jó kapcsolatra a szívünk mélyén mindannyian vágyunk. Ha jó kapcsolatunk volt a saját édesanyánkkal, akkor szeretnénk ezt továbbadni. Ha pedig nem, akkor azt szeretnénk, hogy a lányunknak jobb legyen.

az anya lánya napló segíti a kapcsolatot

Miért fontos megerősíteni a kapcsolatotokat?

A kamaszévek előtt érdemes kiemelten időt és energiát tenni bele, hogy közel maradj a lányodhoz, és megerősödjön a kapcsolatotok. Hiszen most alapozhatod meg azt, hogy sikerrel vegyétek a következő évek kihívásait. A szereteted, az elfogadásod fogja megadni a lányodnak a biztonságot a rengeteg bizonytalanság közepette, amivel az önállóvá, felnőtté válás jár.

Nagy a tétje annak, hogy milyen is a viszonyotok. A kutatások szerint, ha pozitív a szülő-gyerek kapcsolat kamaszkorban, ez rengeteg előnnyel jár: a serdülőnek magasabb az önbecsülése, boldogabb, kevesebbet szorong, felelősségteljesebb döntéseket hoz a szexszel kapcsolatban, és kevésbé iszik, dohányzik, drogozik.

Ha nem érzi azt, hogy szereted őt, hogy kapcsolódtok egymáshoz… akkor a következő években nem sok esélyed lesz arra, hogy tiszteljen téged, és figyelembe vegye, amit szeretnél. Éppen ezért töltsél vele minőségi időt, amikor csak lehetséges! Ennek egyszerű és hatékony módja az anya-lánya napló.

Miért jó az anya-lánya napló?

Az egészséges kapcsolatnak fontos, alapvető jellemzője a bizalom. Ha anya-lánya naplót írtok, akkor könnyebben meg tudjátok osztani egymással a gondolataitokat és az érzéseiteket – ez pedig megerősíti a bizalmat. Megalapozza meg a lányodban annak a biztonságérzetét, hogy bármiről beszélhet veled.

Az anya-lánya napló ugyanis nem a szó hagyományos értelmében vett napló. Inkább olyan, mint egy beszélgetős vagy levelezős füzet. Hatásos és sajátos módja, hogy megerősítsétek a kapcsolatotokat még a viharos kamaszévek előtt – vagy akár alatt.

Segíti a lányodat, hogy megélje: fontos és különleges a számodra. Anya-lánya naplót írva ugyanis rendszeresen megtapasztalhatja, hogy a gondolatai, az érzései fontosak és értékesek neked. És közben a te válaszaidat olvasva téged is jobban megismer.

Mindez elősegíti, hogy meghittebbé váljon a kapcsolatotok és közelebb kerüljetek egymáshoz. Így az óhatatlan és szükségszerű kamaszkori összefeszülések, konfliktusok során is jobban meg tudjátok majd érteni egymást, és könnyebben rátalálhattok a közös nevezőre.

bbeszéljétek meg, hogy használjátok a naplót

Hogyan könnyíti meg a kommunikációt?

A nehéz érzéseket sokszor nem könnyű szóban kifejezni – még nekünk, felnőtteknek sem. Nemhogy egy kiskamasz (vagy kamasz) lánynak, akinek olyan sok új érzéssel, testi változással, hormonális hullámzással kell megküzdenie. Kóstolgatva, vágyva az önállóságot, miközben még sokszor kislánynak érzik magát.

A nyomasztó gondolatokat, kérdéseket, nehéz helyzeteket eleve nem olyan egyszerű megosztani egymással. A hétköznapok pörgése pedig gyakran megnehezíti, hogy megszülessenek azok a meghitt pillanatok, amikor ezt meg tudjuk tenni.

Ha időről időre írásban osztjuk meg egymással, ami bennünk van… ez lehetőséget ad, hogy jobban átgondoljuk: mi is van tulajdonképpen bennünk, és mit is szeretnénk elmondani. Így könnyebben, pontosabban meg tudjuk fogalmazni a gondolatainkat, érzéseinket.

És mivel a másik írását olvasva nem rögtön, csípőből reagálunk, hanem ídőt hagyunk a válaszra – ezért jobban meg tud érkezni a szívünkhöz, amit a másik megosztott velünk. Így megteremti azt az alapot, azt a fajta kapcsolódást, amivel aztán sokkal könnyebb szóban is folytatni a beszélgetést.

Milyen legyen az anya-lánya napló?

anya-lánya naplót saját kezűleg is készíthetsz Saját kezűleg is elkészítheted

Ha meglepetésnek szánod, vegyél egy szép füzetet, amiről tudod, hogy tetszeni fog neki. Covid-mentes időkben pedig akár anya-lánya programként elmehettek együtt a papírboltba, és kiválaszthatja ő maga. Akár így, akár úgy szerzed be, érdemes egy kicsit előkészítened a füzetet.

Elsőként nyomtasd ki innen egy színes lapra és ragaszd be a kezdőlapra ezt az üzenetet:

anya-lánya napló ajánló üzenete

A második lapra pedig odaírhatod bevezetésként ezt vagy valami hasonlót:

Ez egy közös napló neked és nekem. Egymásnak írhatunk benne. Bármiről írhatsz benne, amiről csak szeretnél, bármikor. Ha szeretnéd, hogy elolvassam, tedd be a párnám alá. Amikor visszaírok, én is beteszem a párnád alá. Tarthatjuk a fiókomban, amikor éppen nem írunk bele, hogy a tesóid ne olvassanak bele. Szeretettel: Anyu

Ha szeretnéd, egyszerűen odateheted az ágyára vagy az asztalára. De adhatod ajándékként is valamilyen kiemelt alkalom során.

a tematikus anya-lánya napló nagyon jól használható Tematikus anya-lánya napló

A lányoknak (és gyakran az anyukájuknak is) megkönnyíti a közös naplóírást, ha nem kell mindig kitalálni, miről is írjanak egymásnak, hanem vannak hozzá kérdések. Éppen ezért Juli lányommal (aki a honlapban is segít nekem)  megalkottunk nektek egy tematikus anya-lánya naplót. Ebben az év minden hetére találtok kérdéseket! A kérdéseket én írtam, a grafikáit pedig Juli tervezte, és ő készíti a naplót saját kezűleg.

anya lánya naplót készítettünk nektek

Olyan kérdéseket gyűjtöttem össze benne, amik spontán módon nem biztos, hogy előkerülnének köztetek. Ugyanakkor  a kapcsolatotokat elmélyítheti, ha megosztjátok egymással, mit gondoltok, milyen érzések vannak bennetek ezeknek a kérdéseknek a kapcsán.

Vannak a kérdések között komolyabbak, vannak köztük könnyedebbek is. Van, amelyik inkább a kapcsolatotokra fókuszál, van, amelyik inkább saját magatokkal vagy egy témával kapcsolatos. És persze azokra a kérdésekre válaszoltok, és olyan sorrendben, ahogy nektek jólesik!

Van, amikor ugyanarra a kérdésre válaszol anya és lánya –  máskor ugyanahhoz a témához kapcsolódóan, de különböző kérdéseket kaptok. A napló használatát kedves kiegészítők könnyítik meg.  A bevezetőjében pedig összefoglaltuk, hogyan is érdemes használni a lányoddal. Nézd meg  részletesen, milyen anya-lánya naplót készítettünk nektek!

Hány éves kortól ajánlott?

Egy igazi anya-lánya naplónak csupán az az előfeltétele, hogy a lányod tudjon írni és önállóan ki tudja fejezni magát egyszerű mondatokban írásban is. Ez már elég ahhoz, hogy meginduljon köztetek a naplóírás, a kapcsolódás új formája. Én 8 éves kortól szoktam ajánlani ezt a “műfajt”.

A tematikus napló is tág életkorok között használható. Ha fiatalabb, akkor egyszerűbb válaszokra számíthatsz, ha idősebb, akkor akár meglepően komoly gondolatokat is megoszthat veled a (kis)kamasz lányod. Még felnőtt lány és anyja között is működhet!

Hogyan kezdjetek neki

  1. Érdemes elmenni egy különleges anya-lánya randira, hogy átbeszéljétek: hogyan is képzelitek ezt az egész „anya-lánya napló” dolgot. Ezt mindenképpen fontos megtenni, hogy mindketten ugyanahhoz tudjátok tartani magatokat. Ha ennek különleges kereteket adtok, ez egyértelmű jelzés arról, milyen fontosnak tartjátok a kacsolatotokat.
  2. Olvassátok fel a bevezetőt. Ha egy füzetet vettél, akkor azt, amit beleírtál – ha az általunk készítettet, akkor a bevezetőben összefoglalt szempontokat és szabályokat. És beszéljétek át először is a praktikus részét: milyen gyakran írtok, hol tartjátok, hogyan cserélitek és hasonlók.
  3. Beszéljétek át azokat a szempontokat is, amihez mindketten tartjátok majd magatokat. Hogy ami a naplóba kerül, ott is marad, egyikőtök sem adja tovább (ez nagyon fontos a biztonságérzethez). Hogy őszintén írtok. Hogy mindenki annyit ír, amennyit jó szívvel tud tenni. Hogy elfogadással és megértéssel olvassátok a másik megosztását.
  4. Abban is érdemes megállapodnotok, hogy szabadságot hagytok magatoknak. Jelentheti ez azt is, hogy használhattok különböző színű tollakat, akár önkifejezésként is… hogy nemcsak írni lehet, hanem rajzolni is… de azt is, hogy később is vissza lehet térni egy kérdésre, sőt, akár pótlapokat is lehet beleragasztani!
  5. Arról is beszélgethettek, hogy milyen kapcsolatot szeretnétek egymással. Mi az, ami most nehezíti a mindennapjaitokat, és mire vágynátok.

az anya lánya napló elősegíti a beszélgetést

Az „anya-lánya napló” kalandba belevágó édesanyák meglepődnek. Néha azon, hogy milyen hosszan ír nekik a lányuk, mennyi minden nyomja a szívét. Vagy milyen komoly, felnőttes kérdések foglalkoztatják, amit nem is gondoltak volna. És hogy írásban néha a nehéz érzések is könnyebben megfogalmazódnak, és a beszélgetés nemegyszer aztán szóban is folytatódik.

Bónusz tipp

Egy anya-lánya napló nem a nyelvtani szabályok továbbadásának a helye. Sose javítsd ki az anya-lánya naplóban a helyesírását, akármekkora bakit is vét! Csak a bizalmát törnéd meg, amikor épp megmutatja meg magát – még a pontatlan helyesírását is -, elfogadásra számítva… Inkább mosolyogj rajta egy jót, mint a „gyerekszáj”-mondásokon szoktál.

 

 

U.I.: Vár a (nem csak) lányos anyák támogató csoportja Facebookon!

Segítség , hogy  megoszthassuk, amit átélünk, és azt is, hogyan érint ez minket. Ahol együttérzést, támogatást és bátorítást találhatsz nehéz időkben is, és közösségben lehetsz hozzád hasonló szülőkkel. Ahol további írásos és hanganyagokkal segítelek a szülőség kihívásaiban.

A csoport mentálhigiénés segítséget jelent, hogy meg tudjuk őrizni lelki egészségünket, és a gyerekeinkét is. Összefogva, egymást támogatva: EGYÜTT KÖNNYEBB!

GYERE, VÁRUNK! Csatlakozz te is a támogató Facebook-csoporthoz ITT!

együtt könnyebb az otthontanulás is

Oszd meg a cikket egy kattintással!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük