Hogyan legyél jó kapcsolatban a kamasz lányoddal? I.

Kamasz lány anyjának lenni nem egyszerű. Miközben szeretnéd, ha tudná, hogy mindig számíthat rád – mégis, sokszor azt érezheted, hogy nem igazán működik jól vele a kapcsolatod. Még akkor is, ha kisebb korában,vagy ha kiskamaszként is nagyon jóban voltatok. Most viszont nem hallgat rád, ellenáll, morcos, folyton kiakad… egyszóval nehéz vele. Semmi sem olyan, mint régen. Ez pedig anyaként fájdalmas tud lenni.

Lehet, hogy néha teljesen reménytelennek tűnik az egész, mert újra meg újra úgy érzed, a lányod eltol magától. De nem kötelező, hogy ez így maradjon! Mutatunk 5 lépést, ami segíteni tud, hogy újra közelebb kerüljetek, és jobban tudjatok kapcsolódni egymáshoz.

lehet jó kapcsolatod a kamasz lányoddal

1. Szerezz több információt

Ha több információd van, ha jobban érted, mi is történik ilyenkor benne a személyiségfejlődés során, akkor könnyebb lesz jó kapcsolatot kialakítanod vele. Jobban képben tudsz lenni, amikor döntéseket kell hoznod, jobban észreveszed az árulkodó jeleket, amire figyelned kell. Ismerni fogsz olyan eszközöket, amikkel kapcsolódni tudsz hozzá és kezelni tudod a nehéz helyzeteket. Egy nagyon fontos információ például a következő:

A kamasz lányodnak szüksége van rád

Akkor is, ha vágja a grimaszokat, forgatja a szemét, ha úgy érzed, eltol magától, dühös rád vagy néha szóba se akar állni veled. Szüksége van rád – csak nem tudja, hogyan fejezze ezt ki. Szüksége van rád, csak máshogy, mint kiskorában. Éppen ezért a kapcsolatotoknak is át kell alakulnia.

Kamasznak lenni nagyon intenzív időszak, a lányodnak nem könnyű ennyi mindennel megbirkóznia. Hormonális változások, serdülőkori testi-lelki átalakulások, az iskola stressze, a kortárskapcsolatok nyomása, megtalálni, hogy ki is ő a világban és mit akar kezdeni az életével, eligazodni, hogy mi is van a fiúkkal, a párkapcsolatokkal, a szexualitással…

És a mi kamaszkorunkhoz képest mindehhez ma hozzájön a közösségi média: rájönni, ki is ő online, hogyan tud a virtuális térben kapcsolódni és egyben megvédeni a személyes szféráját… Mindehhez itt van a koronavírus, ami neki is megváltoztatta a korábbi életét. Az is látszik, hogy a szelektív szigorítások nyomán megint jobban otthonra fog szorulni.

Gondolod, hogy ne lenne rád szüksége? Hogy a háta mögött állj, mint biztos pont, akire számíthat ebben a sok bizonytalanságban? Aki szereti és elfogadja? Hidd el: a lányodnak szüksége van rá, csak nem tudja, hogyan fejezze ezt ki. Teljesen normális, ha elutasítóan viselkedik, de ez nem jelenti azt, hogy tönkremegy a kapcsolatotok.

Sokszor halljuk azt, hogy kamaszkorban az anya és lánya között egy elkerülhetetlen, hatalmas törés lesz – de ez nem így van. Lehetséges, hogy közel maradjatok egymáshoz, és felépítsetek egy másfajta, jól működő kapcsolatot. Lehetséges, hogy az az anyja tudjál lenni, akire szüksége van a kamaszévekben.

Ez persze nem mindig könnyű. Tudatosan tenni kell érte. A mai kultúra sajnos kevéssé támogatja a kapcsolódást. Mennyivel többet bámuljuk a képernyőt, mennyivel kevesebb időt szánunk valóságos, élő kapcsolatokra… Nincs mese, szembe kell mennünk azzal az árral, ami azt üzeni, hogy a személyes kapcsolódás nem fontos. De, nagyon is fontos. És még a kamasz lányoddal is lehetséges a kapcsolódás.

a kamasz lányodnak szüksége van rád

A kamasz lányod még nem felnőtt

Ezt fontos észben tartanod. Akkor se felnőtt, ha nagykamasz, akkor se, ha már nagykorú, akkor se, ha már elkezdte az egyetemet. Te viszont igen. A kapcsolatotokban te vagy a felnőtt. Ez egy kétoldalú, kölcsönös kapcsolat, de nem szimmetrikus. Te vagy az, aki tudsz rajta tudatosabban alakítani.

A kamasz lányod agya átalakulóban van. Az agy a kamaszkor több mint tíz éve során gyakorlatilag átépíti, áthuzalozza önmagát. Akár ki lehetne rakni egy táblát: ÁTÉPÍTÉS MIATT CSAK RÉSZLEGESEN, MEGBÍZHATATLANUL MŰKÖDIK! Ez a folyamat csak huszonpáréves korban fejeződik be.

Ilyenkor például azok az agyterületek, amelyek a tudatos gondolkodásért, az önuralomért és józan ítélőképességért, az empátiáért és az erkölcsös viselkedésért felelősek, még nem működnek úgy, mint egy felnőttként. Viszont az érzelmeiket általában azonnal, szűrés nélkül és sokkal erőteljesebben megélik.

Egy kísérlet kimutatta, hogy ha kamaszoknak egy semleges arcot mutatnak fényképen, az agy „érzelemgeneráló” területe aktiválódik, míg a felnőtteknél a racionális, „érvelő” agyterület. Ezért könnyen lehet, hogy amikor ingerülten reagál egy általad semlegesnek gondolt megjegyzésedre, ő ezt (az agyi átalakulása jelenlegi állása szerint) agresszívnek élte meg!2

Ezért amikor úgy érzed, a kamasz lányod elutasít, amikor forgatja a szemét, undok, elragadják az érzelmei, kiborul… vegyél egy mély levegőt: te vagy a felnőtt, te fogod tudni jobban alakítani a kapcsolatotokat. És minél több információd van, annál inkább.

a kamasz lányod agya átalakul

2. Kapcsolódj, mielőtt irányítasz

Az irányítás jól szokott menni nekünk, anyáknak. Szervezzük a család életét, ki mikor hol legyen, csináld meg a leckéd, takarítsd ki a szobádat. Ez persze egy nagyon fontos, értékes tulajdonság. A felelősségünknek érezzük, hogy rendben működjenek a dolgok, ezért szeretjük MEGJAVÍTANI, ami nem jól működik. Sokszor viszont hajlamosak vagyunk akkor is irányító, javító üzemmódban lenni, amikor nem kellene.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy lelassítsunk. Ne csak irányítani akarjuk a lányunkat, „megjavítani”, hogy úgy működjön, ahogy mi szeretnénk, hanem tudjuk meghallgatni. Időt szánni a kapcsolódásra. És az a gyakori panasz, hogya kamasz lányom ANNYIRA undok, ANNYIRA elutasító” – ez éppen azt jelzi, hogy ideje megerősíteni a kapcsolódásotokat.

Kapcsolati lények vagyunk. Az agyunknak a legfejlettebb rétege, az „emlősagy”, arra van huzalozva, hogy kapcsolódjunk egymáshoz. Ez a normális. És amikor azt mondom, hogy „kapcsolódj, mielőtt irányítasz”, akkor a legegyszerűbb, apró, mindennapi eszközökre gondolok, amik nélkülözhetetlenek egy jól működő kapcsolathoz.

Szavak, szemkontaktus, érintés, érzelmi kapcsolódás. A mai életünk pontosan ezt teszi nehézzé. Túlterheltek vagyunk, a telefonunkat bámuljuk – pedig az idegrendszerünk a kapcsolódásra van teremtve! Gondolj erre, amikor úgy érzed, hogy a lányod eltol magától – a kapcsolódásra vagyunk huzalozva, az a normális! Az elutasító viselkedés mögött benne is ott van a vágy a kapcsolódásra.3

kapcsolódásra vagyunk "huzalozva"

Hogyan kapcsolódj a kamasz lányodhoz??

Nagyon egyszerű eszközöket hívhatsz segítségül. Ezeket felhasználva, megteremtheted a mindennapi életnek a kis rituáléit, amelyek észrevétlenül segítenek a kapcsolódásban. Amikor találkoztok és elváltok, például.

Az emlősökre általában jellemzőek az ilyen rituálék. Mint például a kutyák, amikor találkoznak és megszaglásszák egymást. Tudatosan figyelhetsz ilyen rituálékra, amikor reggel találkoztok, amikor elmész reggel, vagy ő elmegy, hazajössz a munkából vagy ő megjön valahonnan, amikor este elmentek lefeküdni…

Apró dolgokról van szó. Nézz a szemébe, ne csak a konyhából kiabálj oda. Szólj hozzá, kívánj neki szép napot, kérdezd meg, hogy van, mi van vele, mi volt aznap a legdühítőbb vagy a legviccesebb. Érintsd meg könnyedén, szinte észrevétlenül, amikor elváltok, vagy találkoztok.

És engedd el ilyenkor a multitaskingot! Tudom, hogy ez nehéz, és komoly tudatosságot igényel, de akkor is…. tedd le a telefont, szállj ki a képernyőből, hagyd ott egy kicsit a piszkos edényt vagy a teregetést, és FIGYELJ RÁ. Néhány percig TÉNYLEG figyelj rá. Nézz a szemébe, hallgasd meg.

Érdemes megtenned ezeket az apró lépéseket, akkor is, ha eleinte nem jön belőled természetesen. Legyen ez egy stratégia a számodra – akkor is, ha a lányod eleinte elhúzódik, mert nem ehhez szokott hozzá mostanában.

Hadd érezze azt, hogy TÉNYLEG örülsz neki, amikor megjön, hogy fontos a számodra a jelenléte. Akkor is, ha úgy érzed, nem értékeli a hozzáfordulásodat. Apránként átmegy neki ez a tapasztalat ezekből az ismétlődő helyzetekből, hogy te ott vagy a számára, törődsz vele, fontos neked.4

Ez a fajta kapcsolódási rituálé olyasmi, mint egyfajta tánc. Játékosság van benne. Nem nyomulás, hogy FIGYELJ VÉGRE RÁM!  Mintha elcsábítani próbálni valakit, azzal a könnyedséggel. Ne felejtsd: valójában ő is vágyik a kapcsolódásra, csak nem tudja, hogy fejezze ki. Nem tudja, hogy csinálja úgy, hogy ne tűnjön kisgyereknek, akinek a mamája kell. De közben szüksége van rád.

 

A következő 3 lépcsőről irt cikkünket olvasd el itt.

Hivatkozások:
1 Daniel Siegel: Okostojás – Hogyan kezeljük a kamaszok agyi fejlődésével járó helyzeteket? Jaffa Kiadó, 2017
2 M.Edmonds: Teenage Brain Development
3 McNeely, C., & Blanchard, J. : The teen years explained: A guide to healthy adolescent development, 2009
4 Cassidy Littleton: Ways to connect better with your teen

 

U.I.: Vár a (nem csak) lányos anyák támogató csoportja Facebookon!

Segítség , hogy  megoszthassuk, amit átélünk, és azt is, hogyan érint ez minket. Ahol együttérzést, támogatást és bátorítást találhatsz nehéz időkben is, és közösségben lehetsz hozzád hasonló szülőkkel. Ahol további írásos és hanganyagokkal segítelek a szülőség kihívásaiban.

A csoport mentálhigiénés segítséget jelent, hogy meg tudjuk őrizni lelki egészségünket, és a gyerekeinkét is. Összefogva, egymást támogatva: EGYÜTT KÖNNYEBB!

GYERE, VÁRUNK! Csatlakozz te is a támogató Facebook-csoporthoz ITT!

együtt könnyebb az otthontanulás is

 

Oszd meg a cikket egy kattintással!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük