Cikluskövetés-tanácsadás

Cikluskövetés, termékenységtudat – leginkább a babatervezéssel vagy épp a késlekedő gyermekáldással kapcsolatban, esetleg a hormonmentes fogamzásszabályozás kapcsán lehet ezekről hallani. De a ciklustáblázat vezetésének számos egyéb, kevésbé közismert előnye is van.

Cikluskövetés: ismerd meg a tested működését

Mi is az a cikluskövetés?

A cikluskövetés  (avagy termékenységtudat) olyan, orvosok által kidolgozott, komoly tudományos háttérrel rendelkező megközelítés, amely több évtizedes múltra tekint vissza és bizonyítottan eredményes.

Alapja a női hormonális működés egyedi testi jeleinek megfigyelése az aktuális ciklus során.  Segítségével pontosan tudhatod, hogy mi történik éppen a testedben. A különböző biomarkerek ugyanis a ciklus során végbemenő hormonális változásokról adnak fontos információt.

Az eltérő módszerek (mint Billings, Creighton, FEMM, Sensiplan, Fertility Awareness) között leginkább a megfigyelt testi jelek mennyiségében, jellegében és a megfigyelések intenzitásában van különbség. Ilyen testi jel, biomarker lehet például a menstruáció, a méhnyaknyák, az LH hormon szintje, az ébredési hőmérséklet és egyéb testi-lelki tünetek.

Miért fontos megtanulni a cikluskövetést?

A cikluskövetésnek számos pozitív hozadéka van:

Segít megőrizni az egészségedet

Ha megtanulod megfigyelni a ciklusod egyedi jeleit, pontos képet kaphatsz a saját hormonális egészségedről, és az esetleges problémákat illetően is. Sokféle egészségügyi panasz következhet a hormonális egyensúly hiányából.  A ciklusod megfigyelésével észreveheted, ha gond van a hormonális egyensúllyal, így hamarabb kiderül, ha ezzel függ össze valamilyen panaszod.

A  termékenységtudatos családtervezés módszere

A különböző fiziológiai jelek révén nyomon tudod követni a ciklus során a testedben zajló hormonális változásokat. Ennek segítségével pontosan megállapíthatók a termékeny és terméketlen időszakok. Ha gyeremeket szeretnétek, így sokkal könnyebben megfoganhat a kisbabátok.

Hormonmentes fogamzásszabályozásra ad lehetőséget

Ha követed a ciklusodat, pontosan tudhatod, mikor kerülheted el az aktuális ciklus során nagy biztonsággal a fogamzást. Számos kutatás szerint cikluskövetés segítségével egy pár 98%-os sikerességgel kerülheti el a várandósságot. Egyszerű, tudományosan igazolt, teljesen természetes módszer, amelynek nincs mellékhatása – összhangban a tested ritmusával.

A cikluskövetés hozzájárul a pozitív testképedhez

A cikluskövetés során kapcsolatba kerülsz a saját testeddel,  és megtanulod megérteni az üzeneteit. Ha követed a termékenységed körforgását, könnyebb lesz értékelned a tested működését, és jó viszonyban lenned a menstruációddal. Ez pedig jótékonyan hat a testképedre és a nőiségedre egyaránt, így a párkapcsolatodban is nagyobb önbizalommal tudsz majd jelen lenni.

cikluskövetési tanácsadás

Cikluskövetés tanácsadás

A FEMM (Fertility Education and Medical Management) és a Sensiplan (tüneti-hőmérőzéses) módszer oktatójaként cikluskövetés-tanácsadást tartok a Belvárosi Orvosi Centrumban.

  • Elsősorban meddőségi tünetekkel küzdő, de természetes gyermekáldásra vágyó nők keresnek meg. A helyreállító orvoslás különböző irányzataiban (NaPro Technológia, FEMM Health, NeoFertility) jártas nőgyógyász kollega számára a nők által vezetett ciklustáblázat fontos diagnosztikai eszköz. Két-három nyomonkövetett ciklusból komplex módon tud a nehezített gyermekáldás mögött meghúzódó okokra következtetni. A problémák gyökerét feltárva a legújabb kutatások és orvosi protokollok alapján jó eséllyel tudja orvosolni a meddőségi problémákat.
  • Azoknak a nőknek is segíteni tudok, akik szeretnék mélyebben megismerni testük működését és megtanulni a cikluskövetést. Az így kapott információkon keresztül nyomon tudják követni a hormonális egészségüket. Az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Kollégium a menstruációs ciklust már több éve az „ötödik életjelnek” deklarálta, mivel ugyanolyan súlyú információkat ad a női test működéséről, mint  a szívritmus, a testhőmérséklet, a vérnyomás és a légzés.

Itt tudsz bejelentkezni cikluskövetési tanácsadásra:

  • e-mailben: info@boc.hu
  • telefonon: 06 30 / 870 7427 vagy 06 30 / 372 6832

 

 

Oszd meg a cikket egy kattintással!

Minden jog fenntartva! © Copyright 2023 Anya-lánya honlap | Kapcsolat: csilla@anya-lanya.hu / +36304575352