MFM Projekt – a Ciklus-show térhódítása

Hogyan született az MFM-Projekt?

„Csak arra vigyázok, amit értékesnek tartok” – ezzel az alapgondolattal indult útjára 1999-ben az MFM Projekt (My Fertility Matters = A termékenységem fontos). A kiskamasz lányoknak szóló egyedülálló felvilágosító foglalkozás (közismert nevén a „Ciklus-show”) dr. med. Elisabeth Raith-Paula müncheni doktornő hiánypótló ötlete alapján született és valósult meg.

Dr. Raith-Paula a doktori munkája megírása során kezdett el mélyebben foglalkozni a női test működésével. Rájött, hogy nőként és orvosként is milyen sok felfedeznivalója volt még! Ezért kezdett el felnőtt nőknek előadásokat tartani, hogy bevezesse őket a női testben zajló folyamatok rejtelmeibe. Ezután írta meg kamaszlányok számára a “Was ist los in meinem Körper?” („Élő adás a testemből – Mindent a ciklusról és  a termékenységről”) című könyvet, majd dolgozta ki a az MFM Projekt foglalkozást.

Az MFM-Projekt játékos és élményszerű, drámapedagógiai alapokon nyugvó felvilágosító foglalkozás 10-13 éves, kiskamasz lányoknak. Téma: a serdülőkor, női ciklus, menstruáció, termékenység. A lányok egy ötletdús dramatikus játékon keresztül fedezik fel a női ciklus alapösszefüggéseit és értelmét, a termékenység értékességét, saját maguk különlegességét. Felvilágosítás lányoknak – különleges módon!

A program célja, hogy a lányok megértsék a bennük zajló folyamatokat, és megtanuljanak pozitívan viszonyulni a saját testük működéséhez. Ennek érdekében nemcsak az értelmüket, hanem az érzelmeiket is megszólítjuk: játék, zene, mozgás, színes, puha anyagok, apró meglepetések segítségével.

Milyen is ez a program? Nézd meg ebben a pár perces videóban! Dr. Raith-Paula beszél benne a programról, és rövid részleteket is láthatunk egy foglalkozásból!

• angolul tudóknak:

• németül tudóknak:

Az MFM-Projekt mára nagyon sok európai országban elterjedt: Németországon kívül elérhető Franciaországban, Angliában, Belgiumban, Hollandiában, Svájcban, Olaszországban, Ausztriában, Lettországban, Magyarországon és Romániában. Még Kínába is eljutott – egy lelkes kínai férfin keresztül, aki véletlenül találkozott a Ciklus-show-val Németoszágban…és annyira fellelkesült, hogy nem nyugodott, amíg a program Kínában is elindult!

Egy rövid, kedves kis videó a Ciklus-show kínai térhódításáról (nyelvtudás nem szükséges 🙂):

A program nagyszerűségét mutatja, hogy számos európai és németországi elismeréssel és díjjal büszkélkedhet.1

Hogyan terjedt el az MFM Projekt – Ciklus-show® Magyarországon?

Munkatárs-képzés: már 5 alkalommal!

Amikor annak idején férjemmel kezünkbe került a foglalkozáshoz tartozó német nyelvű könyv, felismertük, milyen hiánypótló lehetőség rejlik benne. Sikerült a megfelelő embert megtalálni a feladatra, és Hortobágyiné dr. Nagy Ágnes a kecskeméti SZÉK Egyesület segítségével 2006-ban létrehozta a magyarországi projektközpontot.

Dr. Raith-Paula vállalkozott a magyar munkatársak képzésére, és 2006-ban eljött Budapestre. Az elméleti képzésen túl, megtanulhattuk a gyakorlatot is – a résztvevő lányok számára élőben, tolmáccsal megtartott workshopon . Ezen a legelső képzésen tanultam a módszert én is, mint leendő munkatárs. Juli lányom pedig, akivel a weboldalunkat készítjük és maga is  Ciklus-show munkatárs, résztvevőként volt jelen ezen az első magyarországi workshopon. 🙂

Az első Ciklus-show képzés Magyarországon, 2006-banKép forrása: mfm-projekt.hu

Azóta több foglalkozásvezetői képzés is megvalósult, és jelenleg már több, mint 80 vizsgázott munkatársunk van Magyarországon.

Egyre több lányhoz jut el a foglalkozás 🙂

A projekt magyarországi indulásától számítva a foglalkozásvezetők 2007. május 15-től 2018. december 31-ig összesen 1640 “Ciklus-show”-t tartottak 20942  lánynak.A felvilágosító foglalkozást általában iskolában szervezik meg, gyakran tanítási időben.

Az MFM-Projekt® híre reklám nélkül is (leginkább a szájhagyomány útján) egyre jobban terjed. A Ciklus-show-val találkozó szülők felismerik, milyen különleges lehetőségben van része a kiskamasz lányuknak, ha részt vesz a programon. Ezt a  felfedezésüket aztán megosztják a baráti, ismerősi körben is – a szülői vélemények nagyon pozitívak.

Az elmúlt 13 évben így egyre több kiskamasz lánynak volt alkalma a Ciklus-show során igazán megértenie a női ciklus összefüggéseit és rácsodálkoznia saját teste működésére, a saját termékenységére. A résztvevő lányok száma folyamatosan növekszik, sőt, már határon túliakhoz is eljut!

az MFM Ciklus-show programon egyre több lány vesz résztAdatok forrása: mfm-projekt.hu

A szülőknek is szól az MFM Projekt

A szülők pedig kezdenek rájönni, hogy nemcsak az a fontos, hogy a lányaik részesüljenek a programban. Felismerik, hogy számukra is fontos lehetőség, hogy részt vegyenek az ingyenes szülői bemutatón. Itt nemcsak betekinthetnek élményszerű módon a Ciklus-show-ba, hanem gyakorlati javaslatokat kapnak: miként kezeljék a testi változások és a szexuális érés témáját serdülő lányaiknál. Az első menstruáció előtt felmerülő gyakori kérdésekről is részletesen szó esik.

A program a legújabb tudományos kutatási eredményeken alapul, ezt ülteti át a játék, az élmény nyelvére. Nemegyszer a szülők is meglepődnek, mennyi általuk még nem ismert információt hallanak a női ciklussal és a termékenységgel kapcsolatban. A Ciklus-show élménye pedig nemegyszer könnyet csal az anyák szemébe is. Sokan mondják a bemutató után, milyen kár, hogy nekik nem lehetett részük ebben gyerekkorukban az első menstruáció előtt!

A “Ciklus-show könyv”: tudományosan, mégis természetesen!

A MFM-projekthez tartozó könyv (dr.Elisabeth-Raith Paula: „Élő adás a testemből – Mindent a ciklusról és  a termékenységről”) is elérhető magyarul, immár a második kiadás! A könyv kiadását a Kecskemét-Széchenyivárosi Közösségépítő Egyesület vállalta.

Az első kiadás 2006-ban jelent meg Magyarországon. Mivel az eredeti német könyvet időközben többször is átdolgozták, ezért időszerűvé vált az új magyar kiadás is, amelyre 2017-ben került sor. Ezt Juli lányom grafikái illusztrálják.3 🙂

A “Ciklus-show” könyv hiánypótló a magyar könyvpiacon a lányoknak szóló felvilágosítás témájában. A legátfogóbb olvasmány ezen a területen a lányok (és az anyukáik…) számára! Biológiailag pontosan, nagyon alaposan  és közérthetően, ugyanakkor könnyen olvasható, élvezetes stílusban, jól átlátható tartalommal, sok képpel és ábrával gazdagítva ad részletes tudást.

Átfogóan körbejárja a női ciklus és a termékenység témáját. Szó van a női ciklus folyamatairól, ezek összefüggéseiről és értelméről, a termékenység beköszöntéről és a ciklust kísérő testi jelekről, az új élet keletkezéséről. Hiszen ez mind szervesen hozzátartozik a női szexualitáshoz. Így komoly segítséget nyújthat szülőként is, hiszen a szexuális nevelés sokszor komoly kihívás elé állít minket.

Az Élő adás a testemből könyv részletes ismereteket nyújt a női ciklus szakaszai, működése tekintetében

A “Ciklus-show” könyv hozzásegíti a lányokat, hogy felfedezzék: milyen értékes a testük, milyen csodálatosak a testükben lejátszódó folyamatok és milyen érték a termékenységük! A saját testhez való pozitív hozzáállás pedig alapvetően szükséges, hogy az egészségükkel, a termékenységükkel és a szexualitásukkal felelősen tudjanak bánni.

Ahogy a program mottója is mondja: „Csak arra vigyázok, amit értékesnek tartok” – ez minden prevenció alapja.

Miért “hatékony” az MFM Projekt – Ciklus-show®?

Mit mondanak a kutatások?

Nagyon sok külföldi és magyar kutatási adat mutatja, hogy a lelki jóllét, az érzelmi stabilitás, és a testi vonatkozások is: a menstruáció problémás, fájdalmas volta mind kapcsolatban áll a menstruációhoz való attitűddel.4 A menstruáció jelenlegi érzelmi megítélése pedig összefügg azzal, hogyan élték meg a nők az első vérzésüket.5 Az első menstruáció megélése, hogy az egy lány számára pozitív vagy inkább negatív élmény – ebben viszont kiemelkedő szerepe van az előzetes ismeretek fontosságának.6

Az MFM-projekt “hatékonyságát” igazolják a kutatási adatok.7 A statisztikák és a hosszabb távú eredmények nagyon pozitívak.

A felmérések szerint a Ciklus-show foglalkozáson részt vevők 91%-ának sokat vagy nagyon sokat segített a workshop, hogy jobban megértse a saját teste működését. A lányok visszajelzése egyértelműen pozitív – néha még egyszer  részt vesznek a felvilágosító foglalkozáson, olyan jól érzik magukat!

A Ciklus-show foglalkozás hatékonysága, információadás szempontjábólAdatok forrása: dr. Elisabeth Raith-Paula: Wirkungsbericht 2016

A foglalkozás után a lányok 72%-a teljesen normálisnak találja az első vérzését, 18%-a pedig kifejezetten örül neki!!!

A Ciklus-show foglalkozáson részt vett lányok attitűdjei az első menstruációjukkal kapcsolatbanAdatok forrása: dr. Elisabeth Raith-Paula: Wirkungsbericht 2016

A hatás pedig nem egyszeri élmény, hanem hosszú távon is pozitív hatással van arra, hogyan viszonyulnak a résztvevő tini lányok a saját testükhöz. A foglalkozás után másfél évvel végzett felmérés szerint a résztvevő lányok szignifikánsan jobban érzik magukat a testükben, mint azok a lányok, akik nem vettek részt Ciklus-show-n.

Az MFM program hatása a testképre és az önelfogadásraAdatok forrása: dr. Elisabeth Raith-Paula: Wirkungsbericht 2016

Vajon minek köszönhető a felvilágosító program sikeressége?

Dr. Raith-Paula ezt mondja erről:

Ami ezt a projektet olyan értékessé és sikeressé teszi, nem más, mint a lelkes és tettre kész munkatársaink. Épp ezért itt mondanám el, hogy az MFM-Projekt® nem egy mozgalom, nem egy cég alkalmazottakkal, akik elvégzik a munkájukat, vagy eladnak egy terméket. A foglalkozásvezetőink sem nem vakhitűek, sem nem fanatikusak vagy megszállottak. Az MFM-Projekt® nem ezoterikus, és nem is felekezeti megmozdulás, hanem egy orvostudományi-biológiai alapokon nyugvó előkészítő foglalkozás a mottónkhoz mérten: Csak arra vigyázok, amit értékesnek tartok.”  (Dr. med. Elisabeth Raith Paula)

A magyar munkatársak lelkesedése és elhivatottsága pedig egyenesen lenyűgözte az MFM-Projekt kidolgozóját. Olyannyira, hogy Dr.Raith-Paula Magyarországon (a világon egyedülálló módon) átadta a képzés jogát a magyar projektközpont vezetőinek 🙂.

Mit mond a Ciklus-show-ról a média?

Az utóbbi években a médiában is egyre többször találkozhattunk beszámolókkal a programról.

Itt például láthatsz egy néhány perces videót, ahol a helyi televízó tudósít Székelyudvarhelyről. Itt Hortobágyiné dr. Nagy Ágnes, az  MFM Projekt – Ciklus-show® magyarországi programfelelőse tartott foglalkozást az erdélyi lányoknak:

De

  • olvashattál cikket a foglalkozásról a Nők Lapjában (Piros betűs ünnep: nő születik – 2016/9)
  • hallhattál adást a Kossuth Rádióban: “Vendég a háznál”: Beszélgetés az  MFM- Projekt Ciklus – show programról Hortobágyiné dr. Nagy Ágnessel, és részletek Dr. Dulácska Csilla Ciklus-show-jából              (2016. 04.05.)
  • vagy megtalálhatod  online

 

Hivatkozások:
1 MFM-Programm: Auszeichnungen und Preise
2 MFM-Pojekt: Statisztikák
3 dr.Elisabeth-Raith Paula: Élő adás a testemből – Mindent a ciklusról és  a termékenységről. 2017, SZÉK Egyesület
4 ME McPherson, L.Korfine: Menstruation across time
5 Reinhardt M. (2015). A menstruáció lelki vetületei egy kérdőíves kutatás eredményei alapján. Magyar Pszichiátriai Társaság XIX. Vándorgyűlése
6 Nyitrai, E. (2015): Az első menstruáció története – élmények a menarchéval kapcsolatban, MPT XXIV Országos Tudományos Nagygyűlése
7 MFM-Programm: Wirkungbericht 2016

Oszd meg a cikket egy kattintással!

Minden jog fenntartva! © Copyright 2023 Anya-lánya honlap | Kapcsolat: csilla@anya-lanya.hu / +36304575352