Hogyan legyél jó kapcsolatban a kamasz lányoddal? II.

Ha kamasz lányod van, sokszor érezheted azt, hogy eltol magától. Néha akár reménytelennek tűnhet, hogy jó kapcsolatotok legyen. Pedig nem lehetetlen! Mutatunk 5 lépést, ami előbbre visz ebben a helyzetben. Segít, hogy újra közelebb kerüljetek, és jobban tudjatok kapcsolódni egymáshoz. Előző cikkünkben olvashatsz az első két lépésről, most pedig folytatjuk a többivel:

  1. Szerezz több információt
  2. Kapcsolódj, mielőtt irányítasz
  3. Ne vedd magadra
  4. Húzz határokat
  5. Kötelező közös időtöltés

lehet jó kapcsolatod a kamasz lányoddal

3. Ne vedd magadra személyesen

Ezt sokszor nehéz megtenni. De nagyon fontos. Amikor úgy érzed, hogy a kamasz lányod elutasít – ne vedd fel személyesen! Amit mond, ahogy viselkedik, az NEM azt jelenti, hogy nem kellesz neki, hogy biztosan rossz anya vagy, hogy téged akar bántani… Lehet, hogy így érzed – és igen, ez nagyon nehéz, fájdalmas tud lenni. Könnyen nyomogathatja a piros gombjaidat, és úgy érezheted, hogy nem vagy elég jó, nem kellesz.

Különösen igaz ez, ha van még feldolgozni valód a saját anyáddal való kapcsolatodban. Vagy ha netán gondjaid vannak a házasságodban. Vagy ha egyedül neveled a gyerekeidet. Ilyenkor az élethelyzetedből kifolyólag hajlamosabb lehetsz akár a kamasz lányodtól várni, hogy betöltse az érzelmi szükségleteidet: hogy megélhesd, hogy fontos vagy, hogy elfogadnak.

Ráadásul könnyen lehet, hogy kamasz lány anyjaként már a változó kor környékén jársz. Amikor a hőhullámok, éjszakai ébredések, hangulatingadozások miatt amúgy is feszültebb lehetsz, és nehezebb türelmesnek lenned. Amikor a klimax körüli testi változásokat tapasztalva és az évek múlását érzékelve amúgy is ott feszülhet benned a kérdés: elég jó vagyok-e?

Lehet, hogy fáj a viselkedése, és megpiszkálja a hiányaidat. És ez persze nehéz. De kettőtök közül te vagy a felnőtt. A saját érzelmi szükségleteidért te vagy a felelős.  Ha tudatosan odafigyelsz rá, fejlődni lehet a saját magadról való érzelmi gondoskodásban. A fókuszolás módszere például sokat tud segíteni (ezt saját tapasztalatból, és mint fókusztréner-jelölt is mondom 🙂).

Amikor a kamasz lányod eltol magától, az nem téged minősít. Ez a helyzet igazából arról szól, hogy  a saját identitását keresi: ki is ő valójában. Kicsoda ő, amikor nem az anyukája kislánya? Te vagy az anyja, te vagy a női mintája, és nagyon fontos, hogy jó mintája legyél – de neki azt kell megtalálnia, ő maga kicsoda.

nehéz néha elviselni a kamasz lányod

Mit üzen a a kamasz lányod a viselkedésével?

Ha konfliktusotok van, figyelj inkább arra, mi az üzenete a viselkedésének! Amikor kiakad, akkor mint egy kétéves hisztijénél, sokszor a mögöttes érzései, szükségletei fejeződnek ki a viselkedésében. Emlékezz az információra: erősebben éli meg az érzelmeit, és kisebb az önuralma, mert átalakulóban van az agya.

Olyan kézenfekvő arra figyelni, ami idegesítő, nehezen elviselhető, dühítő benne. Pedig igazából arra van szüksége van szüksége, hogy megértsed, ami a felszín mögött zajlik benne, amit érez, gondol, megtapasztal. Hogy „mögé láss” a viselkedésének. Vajon mi megy végbe benne? Mit érezhet? Mire lenne szüksége?

A konfliktusok teljesen normálisak bármilyen kapcsolatban, anélkül nincs fejlődés, továbblépés. Próbálj meg túllépni a saját nehéz érzéseiden, és az övéhez kapcsolódni.Nagyon kiakaszthatott valami, ha ilyen dühös vagy.” „Látom, nehezen bírod összeszedni magad, hogy elpakold a ruháidat.”

Ha nem egyből irányítani akarod „nyugodj már meg…” „szedd össze végre…”… ha azt érzi, hogy kapcsolódsz az érzéseihez, hogy megérted… ha nem a saját sértettségedről szól a helyzet, hanem rá tudsz figyelni…- akkor könnyebb lesz kapcsolódni egymáshoz, és a konfliktusok is kisebbek lesznek.

a kamasz lányod olyan lehet, mint egy hisztis kisgyerek

4. Húzz határokat

Persze, ha bántó, undok, megszégyenít – azt ne viseld el. Ahhoz nincs joga. Neki is szüksége van rá, hogy észrevegye, mit lehet és mit nem egy kapcsolatban. Ilyenkor húzz határokat. Arra szükség van, hogy teret adjál a hangulat-ingadozásainak, az egészséges morgósságának – de hogy bántson, arra nincs.

Lehet, hogy egyszerűen rajtad próbálja leverni a frusztrációját. Hogy maszkot kell hordania, hogy elmaradnak a szakkörök, elmaradnak a legjobb közösségi programok, hogy nem lesz nyílt nap a középiskolákban, ahova felvételizne… hogy hirtelen az egész jövője, ami már eddig is kérdéseket, bizonytalanságot jelentett neki, most még bizonytalanabbá vált.

Lehet, hogy egész nap tartja magát, hogy betartsa a szabályokat az iskolában, a tömegközlekedésben. Tudomásul veszi, hogy most már az osztályban is maszkban kell lenniük egész nap, mert pozitív teszt született a szomszéd osztályban, hogy nem látogathatja meg a 90 éves nagyszüleit, nehogy megfertőzze őket. És amikor hazaér, kiengedi magából a sok összegyűlt feszültséget.

Mindezzel együtt, egy egészséges kapcsolatban tisztelettel vagyunk egymás iránt. Ezt neki is meg kell tanulnia. Persze, a mintát tőlünk látja: abból, hogy mi mennyire tartjuk tiszteletben őt – vagy éppen minősítjük, leszóljuk, megalázzuk. Éppen ezért van, amit sose érdemes mondanod neki. Ha agresszióval, megszégyenítéssel válaszolsz, úgyis csak rosszabb lesz a helyzet. Pont nem azt tanulja belőle, hogy tiszteljük egymást.

Vegyél egy mély lélegzetet, hogy megnyugodj, és mondd el neki, hogy érdekel, mi van benne. És fejezd ki nyugodtan, hogy ez neked rosszul esett, hogy nem érted, miért viselkedik így veled, hogy nálatok otthon tisztelitek egymást, és ez a bántó viselkedés nem elfogadható. Viszont ha lehiggadt, és emberi módon el tudja mondani, szívesen meghallgatod.

húzz határokat a kamasz lányodnál

5. Kötelező közös időtöltés

Lehet, hogy ez a lépés meredeken hangzik, ugyanakkor nagyon magától értetődő lenne. Ha valaki kapcsolatban akar lenni a másikban, akkor időt kell tölteniük egymással, nem igaz? Ez egy anya-kamasz lánya kapcsolat esetében is így van. Nagyon egyszerű és alapvető, de sokszor mégse kerül szóba.

Milyen gyakran töltesz időt a kamasz lányoddal kettesben, személyesen, offline? Nem a testvérekkel, családdal együtt? Amikor csak ti ketten vagytok együtt, és zavartalanul rá tudsz figyelni? Ha nem teremtetek ilyen időt, nem tervezitek be, akkor könnyebben adódhatnak nehézségeitek a kapcsolattal.

Lehet ez közös biciklizés, kutyasétáltatás, közös főzés vagy sütés. Akár egy közös sorozatnézés, ami után beszélgettek arról, mit gondoltok a történtekről, mit érezhettek a szereplők, hogyan hatott rátok. Sok más ötletet is összegyűjtöttünk egy másik cikkünkben, új ötleteket is találhatsz, ha átböngészed.

Érdemes ezt a közös időt rendszeressé tenni. Akár előre beütemezni, és beírni a naptárba. Megteremteni ezt a közös időt – mert magától nem lesz. Amikor olyasmire van lehetőség, ami nem az egész családról, hanem csak kettőtökről szól. Nem feltétlenül mély beszélgetésről (bár az is könnyebben megeshet ilyenkor), egyszerűen kettesben töltött időről.

Különösen akkor, ha nem annyira jó a kapcsolatotok. Ez éppen azt jelzi, hogy tenni kell a kapcsolatotokért. Lehet persze, hogy a lányodnak eleinte majd nem tetszik, de egy idő után értékelni fogja. Keress valami olyat, amit szívesen csinál! Akár egy kis megvesztegetés is elfér. 🙂

Különösen jótékony hatású, ha kimentek a természetbe – elősegíti a feszültségek oldódását, a kapcsolódást. Egy közös futás vagy séta, amikor egyikőtök sincs a telefonjával elfoglalva. De ezt a közös időt neked kell kezdeményezni. Akkor is fontos, ha eleinte nincs túl nagy kedve hozzá.

Mindez a mostani covidos időkben külön kihívás lehet. De ennek ellenére kell a közösen eltöltött idő ahhoz, hogy a kapcsolatotok élő lehessen! Éppen most különösen fontos. Ez a járványhelyzet a lányodnak is sok plusz frusztrációt, feszültséget hoz, amiből sok konfliktus születhet. A közösen eltöltött idő segít ezeket is csökkenteni, megelőzni.

fontos a közösen töltött idő

Hidd el… a lányodnak szüksége van rád. Különösen akkor, ha úgy érzed, hogy eltol magától. Hiszen ez igazából arról szól, hogy keresi az identitását: ki is ő, amikor nem az anyukája kislánya. Te vagy a női mintája – de neki azt kell megtalálni, ő maga kicsoda?

Kezdd el alkalmazni a lépéseket, és figyeld meg, mi változik pár hét alatt!

 

 

Oszd meg a cikket egy kattintással!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük