52 tipp, hogyan tölts minőségi időt a kiskamasz lányoddal!

Amikor az én lányaim voltak kiskamaszok, már akkor is lehetett olvasni arról, milyen fontos a minőségi idő, ha jót akarok a gyerekeimnek. Kellőképpen frusztrált is az a gondolat, hogy mikor és hogyan fogok erre órákat kiszakítani a nemlétező szabadidőmből? Meg mikor is van arra energiám, hogy újabb programokat találjak ki?

Ha Te is jársz néha hasonló cipőben, akkor most egyszerűbb dolgod van. Összegyűjtöttem 52 ötletet a “minőségi idő  a lányoddal” téma variációira. Vannak közte egészen rövidek, de hatékonyak – meg ráérősebbek is. Egyik sem igényel különösebb anyagi ráfordítást, kivéve a “prémium kivitelt”. Akár minden héten az évben egy másik ötletet próbálhatsz ki!

minőségi idő a lányoddal

Minőségi idő 20 percben: gyors, de hatásos

 1. Csapjatok egy improvizált táncpartit! A kutatások szerint a közös zenehallgatás erősíti az egészséges kötődést és pozitív emlékek forrása. Rakjatok össze egy közös lejátszási listát, amiből bármikor szívesen válogattok.
 2. Tegyetek fel egymásnak érdekes kérdéseket! Összegyűjthetsz előre olyan témákat, amelyekről izgalmas lehet beszélgetni! Ha felírod kis kártyákra, akár húzhattok is belőlük.
 3. Olvassatok fel egymásnak felváltva ugyanabból a könyvből! Ha a felolvasás amúgy is szokásotok, és ez önmagában túl „rutinprogramnak” tűnik, akkor váltatok műfajt: mese vagy regény helyett olvassatok verseket vagy magazincikkeket egymásnak.
 4. Készítsetek fényképeket egymásról! Felvehettek különböző outfiteket, vagy akármilyen bolondos összeállítást. De az is valószínű, hogy anyaként sokszor te állsz a kamera mögött, és kevés rólad a kép a családi gyűjteményben. Lehet, hogy a lányod külön élvezné, ha most ő készíthet különleges képeket rólad!
 5. Alkossatok együtt! Rengeteg ötletet találhattok kreatív magazinokban, vagy a Pinteresten. Ez a tevékenység nemcsak fejlesztő hatású, de a kutatások szerint pozitív hatással van az egészségre: csökkenti a stresszt és a szorongást és erősíti a pozitív érzelmeket.
 6. Meséljetek vicceket egymásnak! Ha nem ismertek sok viccet, akkor vegyetek ki a könyvtárból viccgyűjteményket.
 7. Nézegessetek együtt fényképeket! Vegyetek elő egy családi fotóalbumot, és nézegessétek együtt a régi fényképeket. Lehetnek ezek a képek a lányod kiskorából, de akár a te gyerekkorodból is. Megfűszerezheted gyerekkori sztorikkal is.
 8. Öltöztessétek egymást! Hagyd, hogy a lányod kiválassza számodra, milyen összeállítást vegyél fel másnap. Aztán te is válaszd ki, mit vegyen majd fel ő. Másnap pedig töltsétek úgy a napot, hogy a másikótok által kiválasztott ruhát viselitek.
 9. Írjatok verset egymásról, egymásnak! Szokatlan feladat, de egyszerre vicces és megható. Mindketten írjatok egy verset a másikról, és olvassátok fel egymásnak!
 10. Mesélj egy sztorit! Idézz fel és mesélj egy a lányodnak egy mulatságos vagy megható történetet a gyerekkorából. Vagy a tiedből.
 11. Bújjatok össze egy kicsit! Kupacoljátok össze a díszpárnákat az ágyadon, és kucorodjatok össze egy kicsit. Meglepődhetsz, hogy néhány közösen csendben töltött perc után a lányod mennyire megnyílhat.
 12. Üdvözöljétek az új napot! Keljetek fel korábban, és nézzétek meg együtt a napfelkeltét.nézzetek együtt a lányoddal napfelkeltét
 13. Találjatok ki együtt egy történetet! Te fogalmazd meg az első mondatot, a lányod pedig folytassa a következővel, és így tovább. Ha lekerekítettétek a történetet, akár illusztrációt is rajzolhattok hozzá.
 14. Beszélgessetek a sötétben! Mikor a lányod este lefeküdt, és lekapcsolod a lámpát, feküdj oda mellé. Kérdezgesd, és hallgasd, amit mesél. Az egyik top kérdés: „Mikor érezted magad leginkább szeretve ma?”
 15. Kezdjetek egy párnacsatát! Ez a típusú aktivitás nemcsak feldobja a hangulatotokat és erősíti a kapcsolatot, hanem a kutatások szerint növeli az érzelmi intelligenciát is.
 16. Tartsatok egy hulahopp karika-versenyt! A nyertes a kedvenc étele lehet vacsorára, vagy extra édességet kaphat utána – avagy egyszerűen csak dicsekedhet az elért eredménnyel.
 17. Kezdjetek el együtt tanulni egy új nyelvet! Használhatjátok a Duolingo-t vagy kereshettek a neten ingyenes nyelvleckéket.
 18. Masszírozzátok meg egymást! Ez bárhol, bármikor alkalmazható.
 19. Kérj tőle segítséget! Kérd meg a lányodat, hogy segítsen valami olyan elvégzendőben, amiben nem szokott: a mosásban, a számlák befizetésében vagy a kamra új rendjének kitalálásában.
 20. Rajzoljatok színes krétával a járdára! Lehet egyszerűbbet, bonyolultabbat – csak a kreativitásotok szab határt!
 21. Fejtsetek együtt keresztrejtvényt! Egy keresztrejtvényújság nem foglal nagy helyet, bárhol jó időtöltés lehet, akár az orvosi váróban is.
 22. Színezzetek együtt! A neten nagyon sok letölthető színezőt találhattok. Nem kell hozzá sok idő, rövid idő alatt is segít kapcsolódni egymáshoz.
 23. Írjatok felváltva! Nyissatok egy közös anya-lánya naplót, akár szépen ki is dekorálhattok hozzá közösen egy egyszerű füzetet. Felváltva írjatok bele, akár élményeket, akár kérdéseket, válaszokat, akár arról, mi jár mostanában a fejetekben.
 24. Lazuljatok együtt! Taníts neki egyszerű, gyors, de hatékony stresszoldó módszereket, és gyakoroljatok együtt rendszeresen! Nemcsak minőségi idő, hanem egész életre szóló eszközöket adsz a kezébe!
 25. Tartsatok ötórai teát! Öltözzetek fel elegánsan (még kalapot is tehettek a fejetekre), terítsetek meg a legszebb teáskészlettel, és teázzatok, mint az igazi angolok. Tejet is tehettek bele!minőségi idő lehet az ötórai tea is

Minőségi idő 1-2 órában: ha több időd van 

 1. Menjetek el egy hosszú sétára vagy rövidke kirándulásra! Az otthoni mindennapi rutinból kiszakadva a lányod nagyobb eséllyel nyílik meg feléd és önti ki neked a szívét. Ráadásul a kutatások szerint a szabadban közösen eltöltött idő jó hatással van a kapcsolatokra.
 2. Randizzatok egy kávéházban! Hozd magaddal egy kedvenc (kisebb méretű) társasjátékotokat is, és jutalmazd meg magadat egy kávéval, a lányodat egy forró csokival, miközben játszotok egy jót.
 3. Nézelődjetek együtt egy könyvesboltban! Vidd el egy könyvesboltba, és bóklásszatok együtt a gyerekkönyvek között. Akár meséskönyvet, képregényt vagy regényt vesz szemügyre, válasszatok ki közülük egyet, üljetek le, és olvass neki belőle. (A gyerekek soha nem lesznek túl idősek ahhoz, hogy felovassunk nekik…) Akár meg is veheted neki azt a könyvet, amivel nagyon szemezett.
 4. Tartsatok egy otthoni filmnézős estét ketten! Nézzétek meg együtt a Te kedvenc filmedet, vagy az ő kedvenc filmjét, vagy egy olyan új filmet, amire mindketten kíváncsiak vagytok. Utána pedig beszéljétek meg, mi tetszett benne a legjobban.
 5. Tartsatok egy közös mini-manikűrt! Fessétek ki egymás körmét otthon valami izgalmas színre.
 6. Sminkeljétek ki egymást! Vedd elő a make-up kellékeidet, és hagyd, hogy a lányod kisminkeljen úgy, ahogyan szeretne. Aztán cseréljetek szerepet. Lehet, hogy mókásan fogsz kinézni, amikor végzett a „szépítéseddel”, de nagyon fogja élvezni, hogy ő lehet a sminkmester!
 7. Tornázzatok együtt! Vegyetek elő egy fitness-DVD-t vagy töltsetek le egy edzésprogramot, és érezzétek jól magatokat együtt, miközben a testetek egészségért tesztek aktívan. Ha a fitnessz nem annyira jön be nektek, menjetek el együtt futni vagy biciklizni.
 8. Tartsatok egy könyvklubbos találkozót a saját magatok számára! Olvassátok el mindketten ugyanazt a könyvet (akár együtt, akár külön), aztán tartsatok egy találkozót, ahol kivesézitek, mi minden történt a könyvben, kik voltak a kedvenc szereplőitek, mi volt meglepő stb. A könyvlubbos találkozótokat tarthatjátok akár egy kávézóban vagy pékségben is.
 9. Tartsatok divatbemutatót! Válogass ki és vegyél fel olyan ruhákat a szekrényedből, amelyeket már régen nem hordtál. A lányod ugyanígy. Vagy ha hasonló méretet hordtok, akár egymás ruháit is kipróbálhatjátok. Még ötleteket is kaphattok egymástól, hogy hogyan kombináljátok a meglévő cuccaitokat.
 10. Játsszatok együtt egy társasjátékot vagy kártyajátékot! Akár kölcsön is kérhettek, vagy esetleg meg is vehettek egy olyan játékot, amit még nem játszottatok.
 11. Kempingezzetek a nappaliban! Miután a többiek lefeküdtek, költözzetek ki a hálózsákotokkal a nagyszobaszőnyegre, és beszélgessetek bele az éjszakába. Akár egy mécsest is meggyújthattok hozzá, hogy hangulatosabb legyen (csak ne felejtsétek el elfújni!)
 12. Fessetek kavicsokat! A neten is rengeteg ötletet találhattok hozzá. Aztán helyezzétek el őket az utcán, hogy bearanyozza a napját annak, aki megtalálja.
 13. Főzzetek együtt! Különleges lesz, ha egy teljesen új receptet próbáltok ki életetekben először. Vagy ha nincs kedvetek főzni, akkor süthettek is valami finom sütit, vagy készíthettek házi fagyit.süssetek együtt a lányoddal
 14. Nézzetek együtt csillagokat! Maradjatok fenn sokáig, és feküdjetek le a kertben vagy a teraszon a földre, és számoljatok csillagokat. (Ez a minőségi idő nyári változata!)
 15. Kézműveskedjetek együtt! Keressetek valami kreatív alkotnivalót a Kreatív Hobby újságban vagy a Pinteresten, és valósítsátok meg.
 16. Jótékonykodjatok együtt! Gyűjtsétek össze az összes aprópénzt, ami megbújik különböző polcokon, táskák alján, kabátzsebekben, autóajtóban. Keressetek egy jótékony célt, és az összegyűjtött apróból adjatok támogató adományt.
 17. Találjatok ki együtt egy új receptet! És persze valósítsátok is meg. Utána pedig próbáljátok ki, mit szólnak hozzá a családtagok.
 18. Fodrászoljátok egymást! Keressetek valami újszerű hajviseletet egy magazinban vagy a neten, és csináljátok meg egymásnak.
 19. Menjetek városnéző körútra! Tegyetek úgy, mintha turisták lennétek, és tekintsétek meg városotok nevezetességeit. Felváltva játszhatjátok az idegenvezető szerepét, aki bemutatja a látnivalókat.
 20. Menjetek el egy „Szedd Magad” alkalomra gyümölcsöt szedni! Szedhettek almát, barackot, epret, aminek éppen szezonja van.
 21. Csapjatok különleges reggelit! Keljetek fel korábban, mint a többiek, és menjetek el egy közeli pékségbe friss, ínycsiklandozó péksüteményt venni reggelire. Ne felejtsetek el a többieknek is hozni valami finomat.
 22. Mutasd meg neki a hajdani iskoládat! Lehet ez középiskola, főiskola, egyetem, ami elérhetőbb. Nézzétek meg együtt, milyen most, és mesélj neki történeteket abból az időből, amikor oda jártál.
 23. Vidd el a munkahelyedre! Mutasd meg neki, hova jársz nap, mint nap dolgozni, mit csinálsz ott, ismertesd meg a munkatársaiddal.
 24. Ebédeljetek együtt! Menj el érte az iskolába rögtön tanítás után, és üljetek be valami jó helyre. Válasszatok egymásnak az étlapról.
 25. Menjetek el kettesben a játszótérre! Te is hintázz vele együtt, és hajrá, próbáld ki a nagy, kanyargós csúszdát is.minnőségi idő: menjetek játszótérre

Prémium kivitelben: egész napos program kettesben

Elfoglalt szülőként ritkán van időnk arra, hogy egy egész napot (vagy akár egy felet) kettesben töltsünk a lányunkkal. De próbálj meg mégis  félévente egyszer egy anya-lánya napot beilleszteni a naptárba… ez a különleges minőségi idő nagyon feltöltő, egyben jó móka tud lenni mindkettőtök számára!

 1. Menjetek el egy egynapos útra! Akár még az iskolából is elkérheted… Utazzatok el egy másik városba (vonattal még izgalmasabb), és fedezzétek fel. A kutatások szerint a közös utazás, kaland nagyon élénk emlékként marad meg a gyermeked fejében, mint egy „boldogság-horgony”, és ezek az emlékek akár nehéz időkön is átsegíthetik.
 2. Menjetek szállodába! Foglalj szobát egy kis hotelben a városban, menjetek el vacsorázni valahova, reggel pedig élvezzétek a svédasztalt. Különleges emlék lesz számára ez a közös kiruccanás.minőségi idő: szálljatok meg egy fogadóban

 

 

 

Oszd meg a cikket egy kattintással!

4 hozzászólás érkezett a cikkhez: “52 tipp, hogyan tölts minőségi időt a kiskamasz lányoddal!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük