Mi a legjobb karácsonyi ajándék a lányodnak?

Ott motoszkál bennünk a vágy, hogy lássuk felragyogni az átszellemült boldogságot a gyerekünk arcán karácsonykor, amikor a létező legjobb karácsonyi ajándék várja a fa alatt. Szeretnénk neki valami különlegeset adni, amiről sejtjük, hogy boldoggá teszi. Próbáljuk megtudni, mire vágyik, és járjuk a boltokat, böngészünk a könyvesboltok polcain, rengeteg időt és energiát teszünk bele, hogy megtaláljuk az igazi ajándékot.

Szeretnéd megtudni, mi lenne az?

a lejjobb karácsonyi ajándék a közös anya-lánya idő

Amikor  a legjobb karácsonyi ajándékot keresgéljük a lányunk számára… valójában azt szeretnénk, ha részese lenne annak az álomnak, ami a szívünkben él a karácsonyról. Megélhetné azt a varázslatot, amire annyira vártunk mindig gyerekkorunkban, és amire még most felnőttként is vágyunk. Ha nekünk nem volt benne részünk gyerekkorunkban, annál inkább szeretnénk legalább neki megadni.

Aztán amikor pár héttel karácsony után a gyerekszoba sarkában látjuk heverni azt az ajándékot, amire annyi időt, energiát, pénzt áldoztunk, és látjuk, hogy már hozzá sem nyúl… akkor valami beleszúr a szívünkbe, és magunk előtt is titkoljuk, hogy mennyire csalódottak vagyunk. Ilyenkor a bennünk élő gyermek szembesül azzal, hogy az álmai nem váltak valóra.

Tehetünk valamit, hogy ne így legyen? Min múlik, hogy az ajándék ne csak rövid ideig okozzon örömöt, hanem hosszú távra szóljon?

A „legjobb karácsonyi ajándék” hamis ígérete

Azok a tárgyak, amelyekre a gyereked vágyik, legtöbbször csak jelzések arról, mire is van igazán, mélyen szüksége. A reklámok pontosan ezeket a mélyebb vágyakat célozzák meg. A reklámképekben, reklámfilmekben küszöb alatt átmegy a kódolt üzenet: a boldogság, az öröm, az izgalom, a közös együttlét, az elfogadottság a tárgy birtoklása által valósul meg, sehogy máshogy! Ha te is megkapod, ami másoknak már van, de neked még nincs, akkor te is menő leszel, te is „odatartozol”, nem leszel kívülálló!

Ezek a tárgyi ajándékok egy kicsit úgy is működnek, mint a kábítószer. A tárgy hordozza a mélyebb vágyak beteljesülésének ígéretét, ezért egy darabig úgy tűnik, a birtoklása által megvan a kielégülés. Átmenetileg megemelkedik a dopaminszint. Aztán kiderül, hogy a tárgy hosszú távon nem tudja megadni az áhított élményt, és újra jön a sóvárgás, újabb tárgyra helyeződnek át ezek a vágyak.

Elhisszük (nemcsak a gyerekeink, mi is), hogy a tárgyak birtoklása által fogjuk megélni mindazt, ami az álmainkban hozzájuk kapcsolódik. Elhisszük, hogy a tárgyak által teljesül be az, amire igazában, mélyen vágyunk.

nem kell olyan sok karácsonyi ajándék

Mi valójában a legjobb karácsonyi ajándék?

A lányodnak valószínűleg megvan már mindene, amire igazán szüksége van. Nem újabb tárgyakra van szüksége, hanem kapcsolódásra. Arra, hogy együtt legyetek és érezze: fontos a számodra. Hogy törődsz vele, hogy jó vele lenned, hogy érdekel, mi van vele, hogy elég jónak tartod.

És ezt nem elég mondanod neki. Arra van szüksége, hogy megélje a veled való kapcsolódást. Ezt a lehetőséget adod neki, ha a fókusz a tárgyak helyett a köztetek levő szeretet megtapasztalására kerül. A közösen töltött idő, a közös élmények által. A kapott tárgyak egy idő után elfeledve hevernek majd a polcon. De amit veled megél, a kapcsolatot, a szeretetet – azt viszi tovább magával, és tud majd támaszkodni rá a nehezebb időkben.

Mielőtt feljajdulnál, hogy „és még erre is szakítsak időt a karácsonyi rohanásban?!”… gondolj arra, hogy amit elvégzendő, terhes feladatoknak látsz a karácsonyi készületben, amivel úgy érzed, egyedül küszködsz – azt akár átfordíthatod közösen eltöltött, gazdagító minőségi idővé!

süthetsz együtt a lányoddal

„Minőségi idő” a karácsonyi készület során

Ha nyomaszt, hogy mi legyen a karácsonyi menü, mit adjál ajándékba a rokonoknak – kérd a lányod segítségét, és találjátok ki együtt! Örülni fog a közös „brainstorming”-nak, hogy együtt gondolkodhattok, hogy elég nagynak gondolod ilyen felelősségteljes feladatok megtervezéséhez.

Akár a bevásárlásba, ajándékbeszerzésbe is bevonhatod. Ha időben átgondoljátok, megbeszélitek, mi az, amit rábízol, ha ő tervezheti meg, mikor vásárolja meg – ez nemcsak segítség neked, hanem az ő önbecsülését is növeli, hogy ilyen fontos feladatai vannak.

A főzéssel, sütéssel sem kötelező egyedül küzdened. Csinálhatjátok együtt, mint anya-lánya minőségi időtöltést, de akár saját ötletei, saját feladatai is lehetnek.

Az ajándékcsomagolásba is bevonhatod, ezt a lányok különösen élvezni szokták. Rábízhatod, hogy találjon ki valami egyedi díszítést az egyes emberek számára, kereshettek hozzá kreatív ötleteket a Pinteresten. Neked segítség, neki öröm és önértékelés-erősítés. Ha ráadásul még a kisebb testvéreinek szánt ajándékok csomagolásába is bevonod, és meg kell tartania a titkot szentestéig, akkor különösen nagynak fogja érezni magát!

Kapcsolódás, mint a legjobb karácsonyi ajándék

közös idő karácsonykor a lányoddalEgy kutatásban kiderült, hogy a gyerekek az iskolai szünetben nem az iskola hiányát szeretik a legjobban, hanem azt, hogy nyugiban és stresszmentesen együtt lehetnek a szüleikkel, és élvezhetik a közösen töltött időt.1 Egy másik kutatásban megállapították, hogy az élményszerű ajándékok sokkal jobban erősítik a kapcsolatot, mint a tárgyi ajándék, mivel sokkal mélyebb érzelmi választ váltanak ki.2

Miért ne adhatnád a lányodnak karácsonyi ajándékul az idődet, amit kitüntetett módon vele töltesz el? Akár olyan módon, hogy élvezhesse a várakozás izgalmát, a meghitt élményt és az emlékek melegét? Miért ne helyezhetnéd idén a hangsúlyt a tárgyak helyett a kapcsolatra, amikor ez valóban a legmélyebb vágyaira válaszol? Ez a legjobb karácsonyi ajándék!

Tervezz meg és rajzolj vagy nyomtass egy különleges „ajándékutalványt”, amely egy közös élményről szól! Gyönyörűen be is csomagolhatod, hogy meglegyen az ajándékbontás izgalma. Az utalvány „tárgyát” csak a kreativitásod határolja be. Nem kell sok pénzbe kerüljön, akár még ingyenes is lehet.

Miről szólhat az ajándékutalvány?

Lehet például a beváltható ajándék

  • Egy manikűrös, szépségápolós délután otthon anyával
  • Lazító masszázs apától
  • Közös családi filmnézés otthon pattogatott kukoricával, amihez a lányod választhatja ki a filmet
  • Karácsonyi pizsiparti: alhattok hálózsákban a karácsonyfa mellett
  • Reggeli egy pékségben anyával vagy apával
  • Kifestheti a szobáját a segítségeddel az általa választott színre
  • Otthoni szabadulószoba – lehet bérelni hozzá “szabadulóbőröndöt” a kellékekkel
  • Színházjegyek – mondjuk a Pál utcai fiúkra…(Hogyan tudsz jegyet szerezni erre a sikerdarabra? Itt egy tipp: az „állójegy”! Gyerekkel beengednek az első emeleti karzat legelejére, le lehet ülni a lépcsőre – a legjobb hely… A lépcső kicsit alacsonyabb, mint a székek szintje, de szuperül látni mindent (ülőpárnát érdemes vinni).  Abszolút bevállalható! Egy héttel az előadás előtt a pénztárban lehet jegyet venni (1000 Ft).)

Ha a dátumot is ráírod az utalványra (meg persze bevésed a naptáradba!), akkor még izgalmasabb lesz a dolog, mert lehet rá várakozni és készülni. A várakozás izgalma pedig már önmagában boldogabbá tesz.3

Az utalvány tárgyára további ötleteket is találhatsz akár ebben a cikkünkben is.

karácsonyi ajándékutalvány

Egyéb ajándékötletek

A közös időn, közös élményeken kívül adhatsz persze hagyományos módon tárgyi ajándékot is. Ehhez is adunk tippeket. Íme néhány olyan könyvötlet, ami nemcsak a tárgyak számát növeli otthon, hanem fejlesztő hatással van a lányod személyiségére is.

Rebecca Meldrum: Anyu és én – Kreatív emlékkönyv

anya-lánya foglalkoztatókönyvEz nem egy szokványos foglalkoztatókönyv, inkább egy közös kreatív emlékkönyv – lehet, hogy még a saját lányának is fogja mutogatni! Egyik oldala a tiéd, a másik a lányodé., Ötletes, vidám feladatok vannak benne, rövidebb és hosszabb egyaránt. Lehet lefekvés előtt is dolgozni benne, de akár egy esős délután is, amikor hosszabban tudjátok élvezni egymás társaságát. Lehet benne rajzolni, színezni, írni, és a közösen megélt pillanatok emléke hosszú távon is megmarad.

 

Meredith & Sofie Jacobs: A mi titkunk – Anya-lánya napló lazán, nyitott szívvel

Írk közös naplót a lányoddalSzeretnéd tudni, mi volt a lányod legmulatságosabb élménye valaha is? Mit szeretne nagyon kipróbálni? Milyen álmai vannak az életéről? Miket venne fel a bakancslistájára?

Ez az anya-lánya napló több, mint száz kérdéssel, témával szolgál mindkettőtök számára. Oda-vissza írhattok egymásnak, sok olyat is megoszthattok egymással, amit lehet, hogy a hétköznapokban eszetekbe se jutna. A közös naplóírás meghittsége pedig hosszútávon erősíti a köztetek lévő kapcsolódást, és segít biztos alapokat teremteni az előttetek álló kamaszévek viharosabb idejére.

Ellen Bailey: Ez vagyok én – A gondolataim, a titkom, az életem

önismeret kiskamaszoknak ajándékbaEgy kis önismeret kiskamaszoknak. Ez a szépen tervezett könyv sok-sok kérdéssel, témafelvetéssel segíti a lányodat, hogy írjon a gondolatairól, véleményéről, álmairól. Közben az is jobban ki fog rajzolódni számára, ki is ő valójában?

 

 

 

Sean Covey: Életed 6 legfontosabb döntése

karácsonyi ajándék kamaszoknakMa egy kamasznak több kihívással kell szembenéznie, mint valaha. Közben pedig olyan döntéseket kell hozniuk, melyek romba dönthetik vagy megalapozhatják a jövőjüket. A kiemelkedően eredményes fiatalok 7 szokása szerzője ebben a kifejezetten kamaszoknak szóló könyvben ezen a kihívásokkal teli úton segíti előre a lányodat (vagy akár a fiadat J). Hogyan tudnak olyan döntéseket hozni, hogy ne csupán túléljék, hanem javukra fordítsák életüknek ezt a meghatározó időszakát?

 

Hoppál Bori: Az én testem – Tinilányok kérdései, Hoppál Bori válaszai

A női test működéséről kiskamasz lányoknakEz a könyv kiskamasz lányoknak szól, akik kíváncsiak rá, mi is történik bennük a serdülőkor éveiben. Már érzékelik a változásokat, de szeretnének több információt arról, mi is történik testükben-lelkükben. A testtudatoktató anyai barátnőként válaszol tini lányok kérdéseire a női test működésével kapcsolatban. Mindezt nagyon kedves és természetes stílusban – igazi beszélgetőkönyv! Akár együtt is olvashatjátok…

 

 

Dr.Elisabeth Raith-Paula: „Élő adás a testemből” – Mindent a ciklusról és a termékenységról

a legjobb karácsonyi ajándék a lányodnak a női test működésérőlEzt a könyvet a  Ciklus-show megalkotó doktornő írta. Hiánypótló könyv a magyar könyvpiacon, a legátfogóbb olvasmány a témában a lányok számára! Nagyon alaposan, ugyanakkor élvezetes stílusban, jól átlátható tartalommal, sok képpel és ábrával ad részletes tudást a női ciklus és a termékenység beköszöntéről és mikéntjéről. Hozzásegíti a lányodat, hogy felfedezze: értékes a teste, csodálatosak a testében lejátszódó folyamatok, érték a termékenysége! A saját testhez való pozitív hozzáállás pedig alapvetően szükséges, hogy az egészségével és a szexualitásával majd felelősen tudjon bánni.
A könyvet megvásárolhatod az mfm-projekt.hu honlapon.

 

 

Hivatkozások:
1 Laura Markham: The Guaranteed Favourite Toy (Psychology Today, 12.2013)
2 Cindy Chan, Cassie Mogilne: Experiential Gifts Foster Stronger Social Relationships Than Material Gifts 
3 Martha Roberts: The Joy of Anticipation (Psychologies, 04.2014)

Oszd meg a cikket egy kattintással!

1 hozzászólás érkezett a cikkhez: “Mi a legjobb karácsonyi ajándék a lányodnak?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük