58 ötlet és izgalmas időtöltés a (kis)kamaszodnak a nyári szünetre

Végre itt a nyári szünet. És vele együtt az aggodalmak: nincs túl sokat a gyerek online? Mit tehetsz, ha túl sokat kütyüzik, a képernyőt bámulja, és látod, hogy nem tud mit kezdeni magával, unatkozik a szünetben? Összeállítottunk neked egy listát, ahol sok-sok ötletet, játékot találsz, mivel is töltheti el az időt.

karantén idején jó játék, elfoglaltság a kamaszodnak a festés, online időtöltés helyett

Mert nem csoda, hogy aggódsz. Az Amerikai Gyermek- és Ifjúsági Pszichiátriai Akadémia (AACAP) szerint az USA-ban a 8-12 éves gyermekek naponta átlagosan 4-6 órát töltenek képernyők nézésével vagy használatával, a tizenévesek pedig akár 9 órát is. Ez összesített érték, magában foglalja az okostelefonokon, táblagépeken, játékeszközökön, televíziókészülékeken és számítógépeken töltött időt.

Persze ha nincs alternatíva a kütyühöz képest, ha unatkozik, akkor a képernyőt bámulni a legegyszerűbb. Pont azért gyűjtöttük össze ezt a listát  rengeteg ötlettel, hogy legyen altarnatíva!  És van egy bónusz ötletünk, hogyan teheted ezt a gyűjteményt még izgalmasabbá, szinte egy jó játékká a számára! Ahelyett, hogy kinyomtatod és kezébe adod a listát…   felvághatod külön csíkokra az ötletlistát, és beteheted őket egy befőttesüvegbe. A bejegyzés végén megtalálod hozzá a letölthető változatot.

Megbeszélhetitek, hogy amikor unatkozik, húz belőle egyet, és akár van hozzá kedve, akár nincs, nekiáll ennek a “meglepetés-tevékenységnek”. Lesz, amivel egy nap alatt végez, de olyan is, ami több napig is tartani fog. Ha már vége a szünetnek, csak épp hétvégén unatkozik, akkor is megteheti ezt. Akár további “online-mentes” ötlet, játék is kerülhet a gyűjteménybe!

Van egy másik bónusz-ötletünk is, ami nemcsak szórakoztató, hanem az anya-lánya kapcsolatot is építi. Mert mi az a dolog, ami jobb, mint a rajzolás? Rajzolni anyával! Készítettünk egy egyedülálló anya-lánya rajzolós-beszélgetős füzetet, ahol 48 kreatív feladatot követve, ezek segítségével mindketten ugyanazon a rajzon dolgoztok és közös alkotásokat hoztok létre.

anya lánya rajzolós füzet

Ráadásként pedig minden rajzos feladathoz beszélgetésindító kérdéseket is találtok! Ezek segítségével akár olyan témákról is beszélgetés alakulhat ki köztetek, ami különben talán fel se merülne. Így

 • a lányod láthatja, hogy ugyanazok a dolgok téged is érintenek
 • neked is vannak álmaid, örömeid, félelmeid, céljaid vagy épp nehézségeid
 • megélheti, hogy nincs egyedül az érzéseivel, vágyaival, gondolataival és megérted őt.

anya-lánya füzet

anya lánya kapcsolat erősítése

58 képernyőmentes ötlet

 1. Rajzolj vagy fess egy képet valami olyasmiről, amit most szívesen csinálnál! Utána kiteheted a faladra is.
 2. Keress egy új sütireceptet egy szakácskönyvben, és süsd meg! A család többi tagjánál jó eséllyel lelkes fogadtatásra fog találni az alkotásod.
 3. Keress valami olyan játékot a szobádban, amivel kisebb korodban játszottál, és próbáld ki újra!
 4. Hívd fel valamelyik nagyszülődet telefonon vagy videochaten – be fogod aranyozni a napját! 🙂
 5. Vegyél elő egy olyan társasjátékot, ami már régóta nem került elő, és játsszatok vele!
 6. Vegyél elő egy füzetet, és kezdj el naplót írni! Felbecsülhetetlen értékű lesz majd a gyerekeid számára, hogyan élte meg anyukája / apukája a (kis)kamasz éveket!
 7. Kezdj el írni egy fanfictiont a kedvenc könyveddel vagy filmeddel kapcsolatban! Engedd el a fantáziádat: hogyan történhetett volna másképp?…
 8. Csinálj magadnak egy habfürdőt – feldobhatod a fürdőszobát hozzá mécsesekkel vagy illatgyertyákkal, vagy illatolajos párologtatóval, és betehetsz valami hangulatos zenét is.
 9. Próbálj megjavítani valamit otthon a lakásban, ami tönkrement, és reparálásra vár! Ha körülnézel, biztosan találsz valamit.
 10. Olvass el egy olyan könyvet, amit még nem olvastál! Nézz szét nemcsak a saját, hanem a többi könyvespolcon is a lakásban.
 11. Menj el futni a környéken! Ha nem is vagy egy sportos alkat, az otthoni bezártságból jól fog esni kimozdulni, és látni, hogy megvan még azért a világ.
 12. Fesd ki a körmeidet! Vedd elő az összes otthon lévő körömlakkot, és válassz egy olyan színt, amit még soha nem próbáltál ki.
 13. Képzeld el, milyennek szeretnéd az életedet 5, 10 vagy akár 20 év múlva! Írhatsz, vagy rajzolhatsz is róla.
 14. Találj ki egy akadálypályát a testvéreidnek, vagy az egész családnak, és versenyeztesd meg őket rajta!
 15. Vegyél elő egy sok darabos kirakóst, és állj neki kirakni!
 16. Vállalj be valami extra, nagyobb házimunkát (pl. ablakmosás…), de előtte egyeztesd le anyával, hogy fizetséget kapj érte! 🙂
 17. Tervezz meg egy többfogásos vacsorát, amit szívesen végigennél! Készíthetsz hozzá egy design-os étlapot is.
 18. Állj neki megvalósítani valamelyik fogást, amihez vannak otthon hozzávalók!
 19. Tanulj játszani egy új hangszeren! Ha nincs otthon, kipróbálhatod, milyen különböző hangot adnak az eltérő mennyiségű vízzel megtöltött üvegpoharak, ha egy ceruzával finoman megütöd a szélüket. Még egy xilofont is összehozhatsz belőlük!a karantén alatt jó játék a zenélés a sok online idő helyett
 20. Tűzz ki magadnak egy rekordot valamilyen tevékenységben / sportban, és próbáld meg elérni! Utána pedig megdönteni.
 21. Dekoráld újra a szobádat! Ha a szüleid belemennek, akár ki is festheted más színűre.
 22. Tanulj meg zoknit stoppolni!
 23. Írj magadnak egy bakancslistát: mi mindent szeretnél kipróbálni, megcsinálni, hova szeretnél eljutni az életed során?
 24. Válogasd át a ruhásszekrényedet, tedd félre, amit már kinőttél / nincs rá szükséged, és csomagold össze egy karitatív szervezet számára.
 25. Írj egy novellát! Akár kiválaszthatod, mi volt a legrosszabb vagy legjobb élményed a tanévben, és lehet ez a témád.
 26. Fogj egy kupac fogpiszkálót, és építs belőlük valamit! Ha nagyon megtetszik az alkotásod, akár össze is ragaszthatod.
 27. Tanulj meg egy új kártyajátékot, amit még soha nem játszottál.
 28. Menj „múzeumba”! Járd körbe a lakást, és nézz úgy arra, ami a falon vagy az asztalon van, mint múzeumi kiállítási tárgyra! Akár még címet is adhatsz nekik… 🙂
 29. Csinálj egy scrapbook-ot az idei éved legfontosabb eseményeiről!
 30. Vegyél elő egy pakli kártyát, és építs belőle egy magas kártyavárat!
 31. Készíts magadnak egy arcpakolást, tedd fel, és lazíts egyet közben!
 32. Tervezd meg, milyen címere lehetne a családodnak! Érdemes lehet előtte összeírni, mi az, ami számodra fontos jellemzőtök.
 33. Nézd végig a családi fotóalbumaitokat!
 34. Készíts egy (fotó)kollázst a szobád falára, amivel feldobhatod a hangulatát.
 35. Tanuld meg kalligrafikus betűkkel leírni a nevedet!
 36. Készíts egy barátságkarkötőt a legjobb barátnőd számára! Lefotózhatod és elküldheted neki a képet, a karantén végén pedig majd odaadhatod neki.
 37. Kérd meg a nagyszüleidet, hogy meséljenek a gyerekkorukról! Őket boldoggá teszed, te pedig új dolgokat tudhatsz meg róluk..
 38. Vedd elő a varrógépet, és alakítsd át az egyik ruhádat! Ha nem vagy gyakorlott a varrásban, akkor lehet, hogy érdemes nem a kedvenc cuccoddon próbálkozni… karantén idején jó játék, ha varrni tanul a kamaszod a sok online idő mellett
 39. Olvass el egy olyan otthon heverő újságot vagy magazint, amit korábban még nem vettél a kezedbe.
 40. Lepd meg a szüleidet azzal, hogy kérés nélkül elvégzel egy olyan házimunkát, amire máskor nagyon nehéz téged rávenni!
 41. Rajzolj egy képregényt egy vicces helyzetről, amire szívesen emlékszel vissza!
 42. Kérd meg a szüleidet, hogy meséljenek az első randijukról! Ha van, kereshetnek hozzá fényképet is az akkori önmagukról.
 43. Fejtsél meg egy keresztrejtvényt vagy egy Sudokut!
 44. Készíts egy keresztrejtvényt vagy egy Sudokut!
 45. Írj egy viccgyűjteményt! Másoktól is ér hozzá vicceket kérni. 🙂
 46. Találd ki, hogy tudtok otthon pingpongozni akkor is, ha nincs hozzá se pingpongasztal, se rendes ütő, és játsszatok!
 47. Hajtogass origamiból színes madarakat, és akaszd fel őket a szobádban!
 48. Játssz egy hagyományos torpedót kockás papíron a testvéreddel!
 49. Építs egy bunkert a lakásban!
 50. Keress egy növényhatározót, és állapítsd meg a segítségével, milyen fák nőnek az utcátokban, környéketeken!
 51. Készíts illusztrációsorozatot a kedvenc könyvedhez!
 52. Tervezz meg otthon egy szabadulószobát a családod számára!
 53. Gyűjtsél virágszirmokat, leveleket, préseld le őket, és ha készen vannak, ragassz belőlük egy képet!
 54. Tanulj meg horgolni!
 55. Írj egy verset a karantén előnyeiről és hátrányairól!
 56. Zenésítsd meg a költeményedet!
 57. Képzeld el, milyen állat lennél a legszívesebben, és fesd meg!
 58. Keress otthon virágföldet, cserepet és virágmagot (jobb híján egy babszem is megteszi), ültesd el, locsolgasd, és figyeld, ahogy kinő! Le is fotózhatod mindennap, hogy dokumentáljad 🙂 elültethet magot a kiskamaszod

Ha szeretnéd kinyomtatni a listát, itt megteheted. 🙂

 

U.I.: Vár a (nem csak) lányos anyák támogató csoportja Facebookon!

Segítség koronavíruson túl is, hogy megoszthassuk, amit átélünk, és azt is, hogyan érint ez minket. Ahol együttérzést, támogatást és bátorítást találhatsz, és közösségben lehetsz hozzád hasonló szülőkkel. Ahol további írásos és hanganyagokkal segítelek megváltozott világunk kihívásaiban.

A csoport mentálhigiénés segítséget jelent, hogy ezekben a bizonytalanná vált időkben is meg tudd őrizni a lelki egészségedet – és a gyerekeidét is. Összefogva, egymást támogatva mindent jobban át lehet vészelni – EGYÜTT KÖNNYEBB!

GYERE, VÁRUNK! Csatlakozz te is a támogató Facebook-csoporthoz ITT!

együtt könnyebb az otthontanulás is

Oszd meg a cikket egy kattintással!

2 hozzászólás érkezett a cikkhez: “58 ötlet és izgalmas időtöltés a (kis)kamaszodnak a nyári szünetre

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Minden jog fenntartva! © Copyright 2023 Anya-lánya honlap | Kapcsolat: csilla@anya-lanya.hu / +36304575352