7 tipp: mit tehetsz, ha a lányod utálja a menstruációját

A menstruáció kapcsán az egyik legszívmelengetőbb visszajelzés, amit egy eldugott kis faluban mondott nekem egy kiskamasz lány egy Ciklus-show után: „Nőnek lenni dicsőség!” A másik kedvencem pedig ez a mondat: „Ha az első menstruációmra gondolok, nagyon örülök és már alig várom!”

Bármilyen meglepő, az utóbbi mondat majdnem mindegyik foglalkozáson elhangzik valakitől. Olyan is van persze, aki a Ciklus-show után se érzi jól magát, ha arra gondol, hogy ő is menstruálni fog. De ők kevesen vannak. A legtöbben, bármilyen fintorogva és fújogva érkeztek, úgy mennek el, hogy teljesen természetesnek és rendben levőnek tartják a menstruációt.

Sajnos, nem minden kiskamasz lánynak van lehetősége, hogy részt vegyen Ciklus-show-n. Nem mindenki élheti meg élményszerűen a dramatikus játék során, milyen csodálatos is az, ami a testünkben történik a ciklus során. De szerencsére ott vagy neki te, aki segíteni tudod, hogy pozitív irányba formálódjon a menstruációhoz való viszonya.

ha a lányod utálja a menstruációt

Miért fontos a pozitív viszonyulás?

Kevesünknek adatott meg, hogy anyánk meghitt, bizalmas beszélgetést folytatott volna velünk akár csak egyszer is a menstruáció, a női ciklus mibenlétéről. Leginkább egy néhány mondatos, „minden hónapban vérezni fogsz, betétet kell használnod” jellegű „felvilágosítás” volt a jellemző.

Nem csoda, ha sok nőnek volt kifejezetten negatív élmény az első menstruáció. Könyvet írok a „Hogyan készítsd fel a lányod az első menstruációra” témában és ehhez sok személyes anyai beszámolót gyűjtöttem. Elkeserítően sok történetet osztottak meg velem, milyen nehéz és szégyenteljes, kiszolgáltatottan és magányosan megélt tapasztalat volt annak idején az első menstruáció.

Ahogy a beszámolókból kiderült, ez aztán komoly negatív hatással volt a menstruációhoz, saját testhez való viszonyukra is. Magyar kutatások is alátámasztják, hogy nemcsak a lelki jóllét, az érzelmi stabilitás, de a menstruációhoz kapcsolódó tünetek mennyisége mind kapcsolatban van a menstruációhoz való attitűddel. Akárcsak az, mennyire éljük meg fájdalmasnak.1

Tulajdonképpen nem meglepő az az összefüggés, amit találtak. Minél pozitívabb az első menstruáció érzelmi megélése, annál pozitívabb a menstruációhoz való viszony a jelenben. Minél negatívabb az első vérzés emléke, annál negatívabban viszonyulnak a nők most is a menstruációhoz.2 Ezek az élmények ráadásul befolyással vannak a testképre, a szégyenérzetre, sőt a szexualitással kapcsolatban hozott döntésekre is.3

A kutatásokból az is kiderült, hogy az első menstruáció megélésében, hogy egy lány számára pozitív vagy inkább negatív élmény az első vérzés – ebben kiemelkedő szerepe van az anyának, és az előzetes ismeretek fontosságának. Vagyis nagyon sokat tehetünk, hogy a lányunknak jobb élménye lenne, mint nekünk volt annak idején.

a menstruációs ciklus működése

Miért megy mégis nehezen?

Hiányoznak hozzá a pozitív mintáink és sokunk számára a mai napig valamiféle szégyenérzet tapad a menstruációhoz. Szeretnénk, ha a lányunknak jobb élménye lenne, mint nekünk volt annak idején – de nem tudjuk, hogyan is kellene ezt jól csinálni.  Bizonytalanok vagyunk, hogyan beszélgessünk a lányunkkal az első menstruációról: mit, hogyan és mikor mondjunk.

De ha nagyon ügyesek is vagyunk, sokat utána olvastunk a témának, felkészülten és pozitív hozzáállással beszélgettünk újra és újra a lányunkkal… ha úgy érezzük, mindent megtettünk, ami rajtunk múlt… mégis előfordulhat, hogy a lányunk utálja a menstruációját. Úgy tűnhet, hiába tettünk bele annyi energiát, mégse sikerült pozitív viszonyulást kialakítani benne.

Ráadásul még tudjuk is, hogy ez milyen fontos lenne! Ezért még nyomasztóbb lehet látni, ha küszködést jelent a lányod számára a menstruáció. Könnyen előfordulhat, hogy magadat hibáztatod, amiért nem voltál ügyesebb, és úgy érzed, kudarcot vallottál ebben a fontos témában.

Ne bántsd magad. Megtetted azt, amit ott és akkor tenni tudtál, próbálva túllépni a saját hozott mintáidon. Nem kell lehetetlen varázslatot várnod magadtól. Egy kiskamasz lányban nagyon gyakori érzés lehet az aggodalom és a szorongás, a frusztráció a menstruációval kapcsolatban.

Hiszen valami egészen új és ismeretlen dolog kezdődik el az életében – miközben véget ér az ismerős és biztonságos gyerekkor. Lehet, hogy éppen az váltja ki benne az ellenállást, ha nagyon pozitív szemléletet várnak tőle, miközben sok kavargó és ambivalens érzés van benne.

az első menstruáció fontos határátlépés

7 tipp, hogyan segítheted

Szerencsére ilyenkor sincs veszve minden, és sokat tehetsz azért, hogy oldódjanak benne a nehéz érzések. Gyakorlati ötleteket adunk, hogyan segítheted lassanként elfogadni a testét.

 Fogadd el, hogy így éli meg a menstruációt

Ne akard kibeszélni belőle, hogy „ez nem is olyan szörnyű”, „minek hisztizel, minden lánnyal megtörténik”, „ez hozzátartozik az élethez, el kell viselni”. Inkább legyél megértő: „Látom, nagyon rosszkedvű vagy, hogy pont most jött meg a vérzésed” vagy „Igen, olyan rossz ez a hasfájás. Én is rosszul szoktam viselni. Mit szólnál egy melegítőpárnához?”

 Legyen olyan időszak a menzesze, amikor különösen törődsz vele

Ha nehezek neki ezek a napok, akkor jól fog esni, ha ilyenkor a szokásosnál jobban megtapasztalja a gondoskodásodat. Ha kiismerted már a szeretetnyelvét, akkor ezt is segítségül hívhatod. Lehet, hogy egy meghitt teázós, beszélgetős vagy filmnézős este jelent sokat neki, mint minőségi idő. Vagy egy jó kis masszázs, mint testi érintés. Vagy épp egy kedves kis üzenet egy szép kártyán, ha az elismerő szavak fontosak neki. Átveheted tőle a házimunkát, ami épp az ő dolga lenne, ha a szívesség a szeretetnyelve. Vagy meglepheted egy finom bonbonnal, ha az ajándékokat szereti.

 Legyen minden kéznél a menstruáció idején

Gondoskodj róla, hogy mindig fel legyen töltve szükséges kelléktár. Akár otthon van, akár iskolában, vagy épp ottalvós pizsipartira megy, legyen kéznél számára a szükséges felszerelés. Tartsd számon, ha fogy a készlet, és gondoskodj időben a pótlásról, hogy ne kerüljön kellemetlen helyzetbe.

Adj neki lehetőséget a választásra. Elmúltak már azok a régi idők, amikor csak a vatta volt a megoldás (én még emlékszem rá…). Választhat az eldobható betét, a mosható betét, a menstruációs bugyi, szükség esetén a tampon vagy nagyobb korában a menstruációs kehely kínálatából. Elmehettek együtt anya-lánya programként Budapesten a Pirospont Emilla menstruációs kellékeket árusító üzletbe is, ahol kiválaszthatja, amit szívesen használna.

Gondoskodj a testéről 

Tanítsd meg hogy figyeljen rá, mire van szüksége a testének. Ha testi gondoskodással kényezteted, ez segíteni fogja, hogy ő is észrevegye a szükségleteit és megtanuljon törődni saját magával.

Csinálhatsz neki egy finom teát, egy forró kakaót vagy egy jóleső meleg levest. Megörvendeztetheted egy kis extra finom fekete csokival. Megkínálhatod omega3-ban gazdag avokádóval vagy tengeri hallal. Készíthetsz neki melegítőpárnát, ha fáj a hasa. Illóolajokkal könnyítheted a fizikai tüneteit. Támogathatod abban, hogy lehetősége legyen elvonulni és bekuckózni egy meleg takaró alá.

törődj vele, amikor menstruál

 Mutass példát

Ha te magad szereted és elfogadod a testedet (nagyjából) úgy, ahogy van… ha azt látja rajtad, hogy számodra a menzeszed a női lét természetes velejárója, nem pedig „átok”… akkor ez erősen hat majd az ő viszonyulására is. Könnyebben fogja tudni a menstruációs ciklusát a teste egészségének és gazdagságának jeleként látni.

Tanítsd a magad példájával, hogy a menstruációra úgy tekinthet, mint a teste jelzésére: ideje egy kicsit megállni, pihenni, magával törődni, elmélyedni. Amikor értékelheti, hogy a teste egészségesen működik, és részese annak a nagy körforgásnak, amelyben életet tud majd adni.

 Üzenj rózsákkal

Egy kedves kis ajándék, mint csokoládé vagy virág, amivel mindig megleped, amikor menstruál, pozitív élményt társíthat a vérzéshez. De ha ez a virág egy piros rózsa, amit odateszel egy vázában az asztalára – ez különleges asszociációkat hordoz. A rózsa szépsége összekapcsolódhat benne a saját teste értékességével.

Lehet, hogy kamaszként nem fogja ezt látványosan értékelni. De közben mégis eléri az az üzenet, hogy törődsz vele, hogy számontartod azt: nehezen éli meg ezeket a napokat, és mellette vagy. A szimbólumok nyelvén pedig az is megérkezik hozzá, hogy a vérzése, a menstruációs ciklusa minden nehézségével, minden “tüskéjével” együtt is értékes dolog.

 Tanítsd meg a cikluskövetésre

Sok nő feljegyzi a menstruáció első napját a naptárába. De a cikluskövetés, a termékenységtudatosság ennél jóval többről is szólhat a lányodnak: a ciklusát kísérő testi jelek (a menstruáció, a méhnyaknyák, és egyéb testi-lelki tünetek) megfigyelését és értelmezését.  És miért érdemes ezt megtanulnia? A cikluskövetés sok-sok előnnyel járhat:

  • Tudni fogja, mikorra várhatja a menstruációját (szabálytalan ciklusok esetén is): körülbelül két héttel a nyákcsúcspont után
  • Nyomon követheti, rendben van-e a hormonális egészsége
  • Pozitívabb lehet a viszonya a testéhez és növekedhet az önértékelése
  • Kevésbé lesz kiszolgáltatva a hormonális változások miatti hangulatváltozásoknak
  • Tudatosabban lesz képes gondot viselni saját magára
  • Felelősebb döntéseket fog tudni hozni a szexualitással kapcsolatban

Ha nagyon erős fájdalmai vannak, amik  komolyan akadályozzák a szokásos életvitelében, ha nagyon erős a vérzése, vagy túl sokáig tart… az nem normális. Ezek mind olyan jelek, amikor fontos orvossal konzultálni, és kideríteni, mi van a háttérben.

 


Az, hogy hogyan állsz ott a lányod mellett az első menstruációjakor és az azt követő időkben, nagy befolyással lesz arra, mennyire érzi majd magát értékesnek nőként. Ha szeretettel támogatod és együttérzéssel vagy mellette, ezzel esélyt adsz, hogy elfogadja és szeresse a testét, elfogadja és szeresse saját magát.

Ebben segít a “4 évszak hercegnője” videós anya-lánya workshop, amit Anya és Lánya állítottunk össze számotokra. Ez a kicsit mesés hangulatú workshop elsősorban a Ciklus-show előtti, 8-11 éves korosztályt szólítja meg. Különleges lehetőség, hogy együtt készüljetek az első menstruációra – de olyan anyukáktól is sok pozitív visszajelzést kaptunk, akiknek már elkezdett menstruálni a lánya. Kukkants bele! 😊

 

 

 

Hivatkozások:
1 Reinhardt M. (2015). A menstruáció lelki vetületei egy kérdőíves kutatás eredményei alapján. Magyar Pszichiátriai Társaság XIX. Vándorgyűlése
2 Molnár E. (2015): Szentség vagy “véráldozat”? A menstruáció jelentése a mai magyar nők körében. MPT XXIV Országos Tudományos Nagygyűlése
3  ME McPherson, L.Korfine: Menstruation across time

Oszd meg a cikket egy kattintással!

2 hozzászólás érkezett a cikkhez: “7 tipp: mit tehetsz, ha a lányod utálja a menstruációját

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Minden jog fenntartva! © Copyright 2023 Anya-lánya honlap | Kapcsolat: csilla@anya-lanya.hu / +36304575352