Iskolakezdés 2021: hogyan lehet könnyebb?

Az iskolakezdés általában sok vegyes érzéssel jár. A küszöbön álló negyedik hullám árnyékában még több kérdőjel, rejtett szorongás lehet bennünk: hogyan fog vajon alakulni ez a tanév? Kell-e majd maszk a suliban, ha nőnek a számok,  és  vajon megússzuk-e az online oktatást?

A gyerekeinkben is ott rejtőzik ez a bizonytalanság. Ha otthon netán nem volt téma, a meghallott hírekből, felnőttbeszélgetésekből jó eséllyel akkor is tudják, hogy valószínűleg covidos ősznek nézünk elébe. Épp ezért teljesen természetes, ha bennük is bujkál több-kevesebb szorongás.

iskolakezdés: nehéz ügy 2021-ben

Iskolakezdés: nézz magadba

Minél inkább felkészítjük a gyerekeinket, hogy mire számíthatnak, annál kevésbé fognak szorongani az iskolakezdéssel kapcsolatban. De hogy ezt meg tudjuk tenni, először a saját érzéseinkkel kell tisztába kerülni.

Mi van benned az iskolakezdéssel kapcsolatban, ha magadba nézel? Bízol benne, hogy minden rendben lesz? Ha igen, ez nagyszerű – jóval egyszerűbbé teszi, hogy érzelmileg támogatni tudd a gyerekedet.

Vagy aggódsz egy kicsit, netán szorongsz? Ha így van, akkor ez teljesen normális. Szabad ezt érezned. Állj meg egy pillanatra, és figyelj erre a kellemetlen érzésre. Vegyél lassan egy mély levegőt, és figyeld meg, milyen érzetet kelt a testedben ez az aggodalom.

Teljesen rendben van, ha félelem van benned a mostani iskolakezdés kapcsán. Szülő vagy, persze hogy aggódsz a gyerekedért, hogy milyen is lenne még egy covidos tanév. Ez teljesen normális – hozzátartozik a szülői mivoltunkhoz.

Lélegezz mélyet, és maradj egy kicsit együtt ezzel a félelemmel, ami megjelenik a testedben. Ha megengeded magadnak, hogy közelebb jöjjön, ha nem csak eltolni próbálod, akkor lassan enyhülni fog.

Vedd észre azt is, milyen gondolatok járnak a fejedben, amikor ott van benned ez a félelem. Lehet, hogy azért aggódsz, hogy a gyereked elkapja majd a covidot. Vagy hazahozza a betegséget a családnak. Vagy bedől az egészségügy. Hogy megint online oktatás lesz, meg home office.

iskolakezdés: sok stresszel jár

Vannak erőforrásaid

Ismerd el magad előtt, mitől is félsz. És gondolj arra: akárhogyan is alakul majd, meg fogsz tudni birkózni vele. Amikor félünk, attól tartunk, hogy tehetetlenek leszünk, hogy érzelmileg vagy praktikusan lebénulunk az elképzelt ijesztő helyzetben.

Meg fogod tudni oldani. Akármit is hoz az élet, valamit fogsz tudni tenni, valahogy meg fogsz tudni birkózni a helyzettel. A félelem csak elhiteti veled, hogy tehetetlen leszel. Valahogyan meg fogod tudni oldani.

És vannak erőforrásaid, amikre támaszkodhatsz, amik segíthetnek, hogy oldódjon benned az aggodalom, a feszültség az iskolakezdés kapcsán. Hogy tudjál mit kezdeni a benned lévő szorongással, bizonytalansággal. Ilyen erőforrás lehet például:

 Arra fókuszálj, amire befolyással tudsz lenni. A bizonytalanság érzése sok energiát visz el. De hiába szeretnénk kontrollálni, hogyan alakul a járvány ősszel és télen, mi lesz az iskolával, ez nem áll módunkban. Ezért inkább azt érdemes szem előtt tartani, amire hatással vagyunk: ami itt és most megoldandó feladat.

 Tartsd a kapcsolatot azokkal a barátaiddal, rokonaiddal, akik meghallgatnak vagy éppen jót tudtok nevetni együtt egy különösen stresszes nap után. Az extrém stresszel járó időkben (és a világjárvány annak tekinthető) azok, akiknek stabil szociális kapcsolataik vannak, jobban jönnek ki a helyzetből.

Állj meg naponta többször csak 2-3 percre, már így is hatásosan csökkentheted a stresszt. A bizonytalanság, a bennünk bujkáló szorongás miatt most sokszor feszültebbek és irritáltabbak vagyunk. Hallgasd egy kicsit a madárcsicsergést az ablakból, nézd a felhőket, igyál egy teát, figyelj a légzésedre.

 Mozogj rendszeresen. A fenyegetettség-érzés krónikus stressznek minősül, a mozgás viszont csökkenti a testedben a stresszhormonok szintjét. Ha rendszeresen beilleszted a hetedbe a testedzést, ezzel csökkentheted a szorongást. Ez a jobb alvásban is segít, amelyet a bizonytalanság és nyomasztó érzések megzavarhatnak.1

iskolakezdés: fontos, hogy lazíts

Mit kezdjél a gyereked szorongásával?

A gyerekeinknek nem azzal teszünk jót, ha megóvjuk őket az élet minden nehézségétől. Az a feladatunk, hogy támogassuk: szembe tudjon nézni a félelmeivel és felvállalja a kihívásokat. A segítségünkkel felfedezheti a saját belső erőforrásait és megtapasztalhatja, hogy meg tud birkózni nehéz helyzetekkel is – legyen ez akár egy világjárvány.

Fókuszáljatok a jó dolgokra. Ez segít csökkenteni a stresszt. Beszélgessetek arról, aminek örül az iskolakezdés kapcsán: hogy találkozhat a barátaival, hogy élőben lehet elkezdeni a tanévet, hogy lesz jó tanára is, hogy szép új füzetei vannak.

Ismerd el az érzéseit. Ha aggódik valami miatt, ne próbáld meg „kibeszélni” belőle, megmagyarázni, hogy miért nem kéne így éreznie. Hallgasd meg, mi van benne: „Értem, semmi kedved nincs újra iskolába menni / korán kelni / félni a dolgozatoktól”. „Ez elég ijesztő gondolat lehet.” „Nem csodálom, hogy ezt érzed.”

Beszélgessetek arról, hogy nincs egyedül ezekkel az érzésekkel. Sok más gyerek is hasonlóan érez: nincs kedve az iskolakezdéshez / aggódik, hogy nem lesznek barátai / tart tőle, hogy megint online oktatás lesz / fél a covidtól. Nem ő az egyetlen ezzel – teljesen rendben van és normális, hogy így érez.

Találjatok ki konkrét megoldásokat azokra a mostani helyzetekre, amiktől tart. Hogyan kapcsolódhat könnyebben másokhoz, hogyan vigyázhat az egészségére, hogyan kerülhet korábban ágyba, hogy könnyebb legyen felkelni. Ha netán majd online oktatás lesz, azzal a helyzettel majd ráér akkor foglalkozni.

Nevessetek. A nevetés (a mozgáshoz hasonlóan) csökkenti a véráramban a stresszhormonok szintjét. Ezáltal oldja a felgyűlt feszültségeket és a szorongást, és elősegíti a kapcsolódást.2 Csökkenti az izmokban felgyűlt feszültséget, ráadásul még az immunrendszert is erősíti.3

Aludjon eleget. Ha ébresztened kell reggel, ez sajnos azt jelent, és nem magától ébred fel, ez azt jelenti, hogy nem alszik eleget. Próbáld meg egy kicsit előbbre hozni a lefekvés időpontját! Ha kialussza magát, könnyebben fogja venni a stresszt, kevésbé viselik meg az iskolai kihívások.

Szükség esetén forduljatok szakemberhez. Ha a gyereked semminek se tud örülni, mindennel szemben közömbös, vagy újra meg újra arról beszél, ő milyen értéktelen, gondjai vannak az alvással vagy az evéssel, akkor ez elhúzódó depresszió jele lehet. Ilyen esetben keressetek neki segítséget szakembernél!

hallgasd meg az iskolakezdéssel kapcsolatos nehéz érzéseit

Hogyan lehet az iskolakezdés a javára?

Szeretnénk, ha a gyerekeink nemcsak testi, hanem a lelki egészsége se menne rá a koronavírusra. Tudjuk, hogy más gyerekek is megéltek már nehéz, akár még nehezebb időket. Az a gyerek tud jól kijönni ebből a mostani helyzetből, aki mellett ott áll egy meghallgató, támogató szülő.

Aki szidás és kiabálás helyett először is elgondolkodik, amikor a gyereke nehezen elviselhetővé kezd válni. És felteszi magának a kérdést: vajon mi van a gyerekem viselkedése mögött? Szüksége van segítségre valamiben, több törődésre vágyik vagy nehéz, szorongató érzésekkel küzd?

Ha meg tudjuk hallgatni, ha a segítségünkkel meg tudja fogalmazni, ami dolgozik benne, akkor a legtöbbet adjuk neki. Nem kell megmentenünk a gyerekünket a nehéz érzésektől, bármennyire is szeretnénk. Az életben máskor is lesznek nehéz érzései.

Ha a segítségünkkel megtanulja, mit lehet kezdeni velük, ha a mi meghallgatásunk, elfogadásunk által fel tudja dolgozni őket, akkor a frusztráció és a szorongás megtapasztalása ellenére akár szárnyalhat is. Mert fejlődik bennük a reziliencia: a lelki rugalmasság, a nehéz helyzetekkel való megküzdés képessége. 😊

 

Hivatkozások:
1 Kele Tímea: Kortizolhiányhoz, vagy akár az egész hormonrendszer felborulásához vezethet a tartós stressz. Semmelweis Hírek, 2016.június
Honor Whiteman: Laughter releases ‘feel good hormones’ to promote social bonding. MedicalNewsToday 2017 June.
https://www.usa.edu/blog/how-laughter-can-relieve-stress/

 

 

U.I.: Vár a (nem csak) lányos anyák támogató csoportja Facebookon!

Segítség , hogy  megoszthassuk, amit átélünk, és azt is, hogyan érint ez minket. Ahol együttérzést, támogatást és bátorítást találhatsz, és közösségben lehetsz hozzád hasonló szülőkkel. Ahol további írásos és hanganyagokkal segítelek a szülőség kihívásaiban.

A csoport mentálhigiénés segítséget jelent, hogy meg tudjuk őrizni lelki egészségünket, és a gyerekeinkét is. Összefogva, egymást támogatva: EGYÜTT KÖNNYEBB!

GYERE, VÁRUNK! Csatlakozz te is a támogató Facebook-csoporthoz ITT!

együtt könnyebb az otthontanulás is

Oszd meg a cikket egy kattintással!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Minden jog fenntartva! © Copyright 2023 Anya-lánya honlap | Kapcsolat: csilla@anya-lanya.hu / +36304575352