Mit kezdjünk az omikron-hozta bizonytalansággal?

Még el se kezdtünk fellélegezni, hogy  végre lassan lecseng a negyedik hullám, máris szorongató kérdések gyűlnek bennünk: Mit hoz az omikron? A karácsonyi együttléteket remélhetőleg megúsztuk egészségesen, de mennyire merjünk januárban összejönni a nagyszülőkkel? Mennyire veszélyes az új variáns és milyen mértékben védenek az oltások?

Lassan két éve gyürkőzünk a covid miatti bizonytalansággal, stresszel, szorongással. Fogyóban vannak a belső tartalékaink.  Nem akarunk megint szeretteinkért való aggódást, működőképesség határán egyensúlyozó egészségügyet, online oktatást.

Hogyan viseljük el mégis az újból fenyegető bizonytalanságot, hogyan találjuk meg az erőforrásainkat az ötödik hullámhoz? És hogyan segítsük ebben a gyerekeinket is?

nehéz a bizonytalanság az omikron miatt

Miért is nyomasztó a bizonytalanság?

A bizonytalanságot nehéz elviselni. Az agyunk úgy van „huzalozva”, hogy azonnal reagáljon a veszélyre: üss / fuss /maradj mozdulatlan – ezek az opciók vészhelyzet esetén. De ehhez azt is tudnunk kell, mivel állunk szemben.

Ha nem tudjuk, pontosan mi a veszély, mi a biztonságos és mi nem, akkor azt se tudjuk eldönteni, mi a legjobb stratégia. Fel kellene készülnünk, hogyan reagáljunk – de tulajdonképpen mire? Elvesztjük a kontroll érzését az ismeretlen fenyegetettségében és ez magával hozza a kiszolgáltatottság, tehetetlenség tapasztalatát.

Különösen, ha azt se tudjuk, mennyi ideig fog tartani a fenyegetettség. Ha nem látjuk, meddig kell még kitartani, akkor hogyan mozgósítsuk az erőforrásainkat? Mikor lesz végre vég a járványnak, vége lesz-e valaha?

A legijesztőbb talán az a szorongató érzés, hogy megint ugyanolyan nehéz lesz, mint a legrosszabb covidos időszakban volt. Amire vissza se szeretünk gondolni. Azt érezhetjük, hogy AZT még egyszer nem bírnánk elviselni.

De bármilyen bénító is lehet a bizonytalanság – mégse vagyunk annyira kiszolgáltatva, mint ahogy az érzelmi reakcióink sejtetik. Vannak eszközeink, hogy megbirkózzunk vele. Pontosan úgy, mint általában a stresszel vagy a nehéz érzésekkel.

Mit tehetsz, hogy könnyebben viseld a bizonytalanságot?

 Maradj a jelenben

Amikor azok miatt a gondolatok miatt szorongunk, hogy „megint olyan szörnyű lesz” vagy „nem fogom tudni elviselni” – olyankor a jövőben vagyunk. Hogy a jövőben akkor és ott milyen lesz, azt akkor fogjuk meglátni. Akkor fogjuk tudni eldönteni, mit tudunk akkor és ott tenni.

Éppen ezért a jövő miatti aggódás legjobb ellenszere, ha a jelenre összpontosítasz. Ha ott vagy a jelen helyzetben, ami most történik. Ha kapcsolódsz a kamaszodhoz, aki épp most fordul hozzád egy kérdéssel vagy mesél arról a filmről, amit látott – ahelyett, hogy azon pörögnél magadban, hogyan lennél képes elviselni, ha megont karanténba kerül az osztály.

 Tudatosítsd a gondolataidat

A nehéz érzéseink mögött, amelyek olyan könnyen megbénítanak, ott rejlik az a gondolkodási keret, ahogyan a helyzetet értékeljük. Amit a helyzetről gondolunk, az erősen befolyásolja, milyen érzések ébrednek bennünk.

Éppen ezért, ha tudatosítjuk, hogy milyen gondolatok húzódnak meg az érzéseink mögött, kiderülhet, hogy amit a helyzetről gondolunk, az nem is megalapozott. Ha rálátunk a gondolkodási folyamatunkra, akkor esélyünk lesz megváltoztatni, és közelebb kerülni a realitáshoz.

Fókuszálj a segítő gondolatokra

Lehet, hogy később jobban körvonalazódik, milyen fenyegetést is jelent az omikron. De minden lehetséges tényezővel kapcsolatban, ami a jövőnkre hatással lehet, akkor se leszünk képben, és később se fogunk tudni mindent kontrollálni.

Éppen ezért sokkal előrevivőbb, ha olyan tapasztalatokra, gondolatokra fókuszálsz, amelyek segítenek a megküzdésben. „Túléltem és megoldottam, amit korábban hozott a covid. Képes vagyok erre.”  „Akármit is hoz majd a jövő, valamit fogok tudni tenni.” Leginkább a mai napomra vagyok ráhatással. Ezért arra fókuszálok, ami a mai teendőlistámon van.

 Korlátozd a hírfogyasztásodat

A közösségi médiában, a hírekben sok szó esik a koronavírusról. A különböző weboldalak minden eszközzel próbálják növelni az olvasottságukat. Mégha nem is kattintasz rájuk, akkor is hatással vannak rád a klikkvadász címek.

Nem mindegy, hogy „tombol a koronavírus” vagy „megemelkedtek az esetszámok”, „dermesztő a bizonytalanság a szupermutáns kapcsán” vagy „keveset tudunk még az omikronról”, „teljesen kifordult magából” vagy „megváltozott a világ”. (És akkor ráadásul egy kevésbé szenzációhajhász és jobban a tényekre fókuszáló oldalról idéztem a hatásvadász címeket…)

A világunkat a szavakkal is teremtjük. Amit olvasunk, hatással van az érzéseinkre és a gondolatainkra egyaránt. Éppen ezért érdemes ellenállni a hatásvadász címeknek – tárgyilagos helyeken és megszűrve olvasni csak híreket. És beállítani egy időzítőt, hogy 10 perc után leteszed a telefont.

Gondoskodj magadról

A bizonytalansággal való megküzdéshez az is hozzátartozik, hogy törődsz magaddal, és rendszeresen töltögeted a belső tartalékaidat. Alakíts ki olyan apró szokásokat, amelyek segítenek megküzdeni a stresszel és javítják a hangulatodat.

Lehetnek ezek egészen apró dolgok. Előbb leszállni a buszról hazafelé munka után és 10 percet sétálni hazafelé a friss levegőn, miközben a légzésedre figyelsz. Zenét hallgatni, miközben nemszeretem vagy unalmas háztartási munkát végzel (nemcsak a kamaszod dughatja be a fülébe a fülhallgatót!). Felhívni a barátnődet egy rövid beszélgetésre.

Vagy akár mindennap megrendezhetsz egy sarkot, ahol felgyűltek a cuccok, vagy egy polcot a szekrényben, aminek már alig lehet benyomni az ajtaját. A „káoszból rendet raktam” élményében megélheted a kontrollt, és ez is felvértez a bizonytalansággal szemben.

  Legyél együttérző saját magaddal

Amikor nagyon nehéz érzésekkel küzdesz, azt érezheted, hogy ez az érzés kitölti az egész valóságot, mindig így lesz és nincs előle menekvés. De ha most ezt is érzed, a valóságban ez nincs így. Az érzések nem maradnak meg örökké, hanem idővel változnak.

Ráadásul általában egyszerre többféle érzés is rejlik bennünk, mégha valamelyik nagyon előtérbe is kerül. Épp ezért sokat segíthet ilyenkor a „varázsmondat”: „van egy részem, amelyik most nagyon meg van rettenve.” „Van egy részem, amelyik kilátástalannak látja a helyzetet.”

Igen, van egy ilyen részed – és fontos, hogy együttérző legyél, szeretettel fordulj magad felé, és ne azt mondd, hogy micsoda hülyeség így érezni. Van egy részed, amelyik meg van rettenve, és szabad így érezned, ez teljesen rendben van.

Ha ezt megengeded magadnak… akkor a nehéz érzés oldódni tud. És könnyebben szóhoz jut az a részed, amelyik tudja (hiszen megtapasztalta), hogy meg tud birkózni  nehéz helyzetekkel is.

Hogyan segítheted a gyerekedet?

Szeretnénk a gyerekünket minél több küszködéstől megóvni. De nem tudjuk megmenteni az élet nehézségeitől. Attól se, amit az omikron hoz. Az a feladatunk, hogy mellette legyünk, támogassuk, hogy szembe tudjon nézni a félelmeivel és megtapasztalhassa, hogy meg tud birkózni nehéz helyzetekkel, akár a bizonytalansággal is.

Adhatsz neki ehhez egy nagyon egyszerű útravalót, ami hatékonyan csökkenti a stresszt, a szorongást. Egy olyan erőforrást, amihez bármikor visszanyúlhat, és egész életében segítségére lehet. Nincs hozzá szüksége semmilyen eszközre, és csak egy percet vesz igénybe.

Ha érzi, hogy nő benne a feszültség – tegye az egyik kezét a mellkasára, a szíve fölé, a másikat pedig a hasára. Figyelje meg a tenyere által keltett enyhe nyomásérzetet! Ez nagyobb összhangot, egyensúlyt és nyugalomérzetet teremt az idegrendszerében.

Utána pedig fókuszáljon a légzésére. Ha tudatosan megváltoztatja a légzése ritmusát, ezzel hatással lehet az érzelmeire is. Ha egy stresszes helyzetben elkezd mélyebben és lassabban lélegezni, azt tapasztalhatja, hogy oldódik benne a feszültség.

Ha egy hétig mindennap együtt gyakoroljátok, akkor könnyebben tudja majd alkalmazni . Hiszen a jó szokások beépítéséhez kitartásra és rendszerességre van szükség. Ráadásul a közös gyakorlással értékes anya-gyerek időt töltötök együtt, feltöltve az érzelmi tartalékait.

Akkor is, ha csak a szokásos hétköznapi hullámverésekben szeretne egy kicsit megpihenni. És akkor is, ha a koronavírus miatti bizonytalanság, az ötödik hullám nehézségei nyomasztják a lelkét.

 

 

 

 

 

Oszd meg a cikket egy kattintással!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Minden jog fenntartva! © Copyright 2023 Anya-lánya honlap | Kapcsolat: csilla@anya-lanya.hu / +36304575352