Így védheted a gyerekedet: pornóprevenciós “mesekönyvek”  

Évek óta látjuk a munkánk során: egyre jobban csúszik lefele az az életkor, amikor a pornó eléri a gyerekeket. Azt is látjuk, milyen tehetetlenek sokszor a szülők – nem tudják, hogyan védhetnék meg a gyerekeiket. Szerencsére nemrég két olyan könyv jelent meg, ami nagyon konkrét és gyakorlati segítséget nyújt ebben.

Látlelet: mikor éri el a gyerekeket a pornó?

Több mint 15 éve járok a munkatársaimmal iskolákba vagy iskolán kívül felvilágosító foglalkozásokat tartani. Azt láttuk, hogy az okostelefonok elterjedése az általános iskolás korosztály körében sajnos nagyon elősegítette a pornó térnyerését. A covid meg, amikor a gyerekek az online oktatás során rengeteg időt töltöttek a gép (meg az internet) mellett, csak rátett minderre egy nagy lapáttal.

Alig kerülünk kapcsolatba már olyan ötödikes csoporttal, ahol a gyerekek életében ne jelent volna már meg a pornó. Elsősorban a fiúk szoktak érintettek lenni. Nagyon sokszor egy felugró ablakra kattintva botlanak bele, aztán nem merik elmondani a szüleiknek. Inkább egymásnak mutatják meg.

A lányokhoz inkább a fiúkon keresztül szokott eljutni, azt tapasztalom. Gyakran nem direkten, hanem a fiúk megváltozott, szexualizálttá vált viselkedésén keresztül. Van, hogy nem is tudjuk érdemben elkezdeni a Ciklus-show témáját, amíg ezt ki nem beszélik magukból, és valahogy helyre nem tesszük, mit tehetnek ilyen helyzetben.

Mi mindent hallottam eddig ötödikes lányoktól?

Hogy a fiúk beszólogatnak nekik, vajon kivel feküdtek le a hétvégén (ennél durvább szavakkal). Vagy lerajzolják őket valamelyik fiúval az ágyban. Az udvaron a fenekükbe nyomják a hüvelykujjukat. Vagy a szünetben felhasal néhány fiú az asztalra, és ott húzogatja magát fel-alá. Vagy épp az állófogast használja erre.

Ismétlem: ötödikes lányokról beszélek. Tíz, tizenegy évesek. Többségük még nem is kezdett el menstruálni, el se kezdett serdülni. És  ezek az élmények érhetik őket a mindennapokban az iskolában. Amiről aztán általában nem mernek beszélni se a szüleiknek, se a pedagógusoknak.

Szerencsétlen fiúk pedig…igazából nem nagyon tudják hova tenni azt a rossz érzést, szorongást, amit a pornó keltett bennük. Nehéz ilyen módon látni a viselkedésüket, de valójában próbálják kidolgozni, szinte azt is mondhatnám, „kijátszani” magukból azt a rengeteg emészthetetlen dolgot, amit láttak.

Mit mutatnak a felmérések?

Nem magyar sajátosságról van szó, világjelenséggel állunk szemben. Egy kiberbiztonsággal foglalkozó, nemzetközi terepen dolgozó cég felmérése szerint a pornóoldalakat látogató 18 éven aluli fiatalok több mint egyötöde 10 évesnél fiatalabb.

Egy friss, 16-21 évesek körében végzett reprezentatív angol felmérés szerint a gyerekek egynegyede már alsós korában találkozott pornóval. A gyerekek 38%-a véletlenül botlott bele – és hogy hol? Bármilyen sokkoló, de a felnőtt oldalakkal hasonló arányban láttak pornót a közösségi médiában (Twitter, Instagram, Snapchat, Tiktok).

A legnagyobb nézettségű pornóvideók  88%-ában fizikai erőszak van – és a látottak alapján könnyen kialakul a fiatalokban az a tévhit és elvárás, hogy az erőszak normális és a szex része. Az említett felmérés szerint a 18-21 évesek 79%-a látott gyerekként szexuális erőszakot online felületen. A fiatalok majdnem fele azt gondolja, hogy a lányok elvárják/élvezik a szexben a fizikai erőszakot. Egy egyetemisták körében végzett amerikai felmérés szerint a lányok több mint fele élt meg fojtogatást szexuális kapcsolat során.

Mit tehetünk szülőként?

Mindez nagyon ijesztő szülőként. De az is ijesztő lehetőség, hogy a gyerekünk elveszhet mondjuk a Tescoban. Mégis felkészítjük rá, hogy ha netán ilyen történne, akkor tudja azt, hogy ebben a helyzetben mit tegyen. Akkor a pornóval való találkozásra miért nem készítjük fel? Hiszen ezt is meg lehet(ne) tenni!

Azt hiszem, leginkább azért, mert nagy kérdés számunkra, hogyan tegyük. Hogyan vértezzük fel úgy, hogy meg is védjük, de közben ne vegyük el az ártatlanságát. Ezért tologatja sok szülő, hogy beszéljen róla – „á, még túl fiatal hozzá”. Csakhogy az ártatlanságát sokkal inkább az veszi el, ha pornóval találkozik.

Sajnos a mai világban nem nagyon tudjuk megakadályozni, hogy a gyerekünk pornóba botoljon – akár az iskolában. Az viszont reális cél lehet, hogy minél később találkozzon vele, és azt is tudja, mit tegyen egy ilyen helyzetben.

Fontos, hogy azokon az eszközökön, amin elérheti az internetet, legyen szűrőprogram, szülői kontroll (a nagyszülőknél is!). De az is biztos, hogy nem lesz ilyen korlátozás minden osztálytársa, minden edzéstársa telefonján. Ezért fontos, hogy egy „belső szűrőprogramot” is kialakítsunk benne.

Pontosan ebben segít a decemberben megjelent két könyv. Be kell valljam, van egy kis közöm hozzájuk. Több angol nyelvű, pornóprevencióval foglalkozó oldalt követek, onnan ismertem és vettem meg ezeket a könyveket. Nyilvános előadásaimnál újra meg újra megjegyeztem, hogyha valaki ismer valakit, aki kiadná őket… az nagy jót tehetne a világgal!

Végül célba érkezett az üzenet – Tokodi László domonkos, a II.János Pál Pápa Intézet vezetője elég fontosnak találta a témát, hogy tegyen a gyerekek érdekében. Decemberben megjelent két pornóprevenciós, gyerekeknek szóló könyv – és nem, nem azért írok róluk, mert jutalékot kapok (nem kapok), hanem mert hiánypótlóak a magyar könyvpiacon!

Bár a két könyv egyházi könyvesboltban, honlapon elérhető, mégse „vallásos” könyv. Hívő és nem hívő családoknak egyaránt szól. A jelenkor pornóáradata ugyanis minden gyereket veszélyeztet, bármilyen világnézetű családban él. Nem csoda, hogy az Amazonon mindkét könyv #1 bestseller volt, már nyolc nyelvre lefordították őket.

 

„Jó képek, rossz képek”

A Kristen A. Jenson által írt könyvek arra valók, hogy felolvassuk a gyerekünknek, és beszélgessünk róla. A „Jó képek, rossz képek (nagyoknak)” az alsós korosztálynak szól. A kistestvére, a „Jó képek, rossz képek (kicsiknek)” pedig az óvodás gyereknek. Igen, igen – alsós és óvodás.

Mert a prevenció pontosan azt jelenti, hogy megelőzünk valamit. És ha átlagosan 10-11 éves korban elér egy gyereket a pornó, akkor még EZ ELŐTT kell felvérteznünk rá, hogy mit tehet, mit tegyen, ha belebotlik. Mert hogy fog vele találkozni, az sajnos szinte biztos.

Ezért fontos felkészíteni erre a gyerekedet. Hogy mikor érdemes kezdeni? Amikor esélye van arra, hogy hozzáfér az internethez. Akár otthon, akár másutt. Akár úgy, hogy együtt van olyannal, aki hozzáfér az internethez.

Ezek a könyvek segítenek abban, hogy erről a nehéz témáról oldottan tudjunk beszélgetni, korosztálynak megfelelő módon. A szöveget illusztráló, pasztell jellegű képek ellensúlyozzák a téma nehézségét.

A gyerekek számára is érthetően mesélik el, milyenek a „jó képek” és miért fontos elkerülni a „rossz képeket”. Konkrét stratégiát tanítanak meg, mit tehetnek, ha mégis találkoznak velük: a „KÉPES tervet”.

A könyvek egy egyszerű hasonlat segítségével modellezik a gyerekek számára azt a neurológiai hátteret, ami segíthet elkerülni a pornófüggőséget. Megértetik velük, hogyan taníthatják meg a „gondolkodó agyukat”, hogy amikor szükséges, irányítani tudja az „érző agyukat”… és így ne veszélyeztessék az egészséges fejlődésüket.

Mert a tét valóban az egészséges fejlődésük – minél korábban belép a pornó az életükbe, annál inkább. De nem kell hagynunk, hogy a milliárdos pornóipar formálja a gyerekünk képét a szexről. Tanítsuk meg rá időben, mit tegyen, ha „rossz képekkel” találkozik.

 

 

 

Oszd meg a cikket egy kattintással!

2 hozzászólás érkezett a cikkhez: “Így védheted a gyerekedet: pornóprevenciós “mesekönyvek”  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Minden jog fenntartva! © Copyright 2023 Anya-lánya honlap | Kapcsolat: csilla@anya-lanya.hu / +36304575352