Hogyan éljük túl a nyarat – a karantén után?!

Az egyik szemünk sír, a másik nevet. Vagy fordítva? Mindjárt vége a digitális tanévnek, és végre, VÉGRE félretehetjük a sok feladatunk közül a főállású otthoni tanító / tanár szerepét. Micsoda megkönnyebbülés! Közben meg ráébredünk, hogy menthetetlenül itt a nyár. Mivel is lesznek ezentúl elfoglalva a gyerekeink?!

A tanév végén a nyár a megkönnyebbülést, a szabadság érzését szokta hozni: végre nincs feszített menetrend, lehet később kelni, ráérős az élet… Közben persze (minden öröme mellett) az év legmegterhelőbb időszaka tud lenni, amihez nagy levegőt kell venni. Most meg…

Máshogy kezdjük ezt a nyarat

Sok anya osztja meg azt, hogy úgy érzi magát, mint egy kifacsart citrom. Sőt, többszörösen kifacsart citrom. Testileg, szellemileg, anyagilag. Az elmúlt három hónap a sok bizonytalansággal, szorongással, rengeteg új feladattal és szerepkörrel kizsigerelő volt legtöbbünk számára.

És miközben a nyár szól a szabadságról, az együttlétről, a közös élményekről – szülőként kevés pihenést szokott jelenteni. Egy másfajta készenléti állapotot, mint évközben. Persze feltöltő tud lenni, meg jó együtt lenni, de ugyanakkor fárasztó is. És legtöbben MÁR fáradtak vagyunk.

Szinte szélvihart keltett a sok megkönnyebbült anyai sóhaj, amikor kiderült, hogy mégiscsak tartanak táborokat a nyáron. Lesznek, akiken ez tényleg könnyít majd. De sok olyan szülő is van, aki nem meri elengedni a gyerekét a mostani helyzetben. Vagy egyszerűen nincsenek meg rá az anyagi lehetőségei, ha meg is maradt az állása.

Mit tegyél, hogy túléljed ezt a nyarat? És talán több is legyen, mint túlélés? Honnan meríthetsz erőt, milyen praktikus ötletekkel teheted könnyebbé ezt a szokottnál nagyobb kihívást jelentő időszakot?

gondoskodj a feltöltődésről

A legfontosabb: törődj magaddal!

Bármilyen meglepő: ami szülőként most a legfontosabb felelősséged, az nem a gyerekeidről szól! Szülőként a legfontosabb feladatod az, hogy gondoskodj a saját belső jóllétedről. Ez az egyetlen útja, hogy (nagyjából) türelmes, szeretetteljes tudjál lenni a gyerekeiddel.

Ha gondot viselsz magadra, ha szereted magadat és törődsz magaddal – akkor fogod tudni kezelni a saját érzéseidet a sok stressz közepette is. Akkor nem a gyerekeiden vezeted majd le a feszültségedet. És ha nincs is meg  a lehetőséged, hogy akár egy napra is kiszállj az otthoni üzemből, és kipihend magad úgy igazán,  mégis belelophatsz a napjaidba sok olyan apró lehetőséget, ami „mikrotöltődésre” ad lehetőséget. Bármilyen kicsik is, ha rendszeresen beilleszted őket a napodba, komoly hatásuk lesz. Mik lehetnek ezek?

Állítsd be a telefonodon, hogy megszólaljon az emlékeztető minden órában. Állj meg  csak egy percre ilyenkor, és kapcsolódj magadhoz: Hogy érzed magad? Mire vágynál most? Adj magadnak valami apró törődést, amit megtehetsz: hallgasd egy kicsit a madárcsicsergést az ablakból, menj ki a teraszra egy percre, igyál egy teát, ülj le egy percre, hunyd le a szemed és figyelj a légzésedre.

Amikor felébredsz, minden reggel emlékeztesd magad, hogy MEG TUDOD CSINÁLNI. Kézben fogod tudni tartani, akármit is hoz ez a nap. Keress három dolgot, amit vársz a mai napban, amire örömmel készülsz. Lehet ez akármilyen apróság, a reggeli kávé, egy telefon a barátnőddel, az esti meseolvasás, bármi, ami felüdít.

Ha rendszeresen beiktatsz a napjaidba csak egy öt perces lazítást, relaxációt, ez sokat segíthet abban, hogy feltöltődj és békésebb, kiegyensúlyozottabb legyél. Csukd magadra az ajtót csak öt percre, ülj le egy székre, és engedd meg magadnak a lazítást! Nyugodtan behunyhatod a szemedet is, úgy könnyebb magadra figyelned. Összeállítottam neked egy pár perces hanganyagot hozzá:

Ha valamilyen nehéz érzés kezd feszíteni belülről, adj magadnak lehetőséget, hogy kezdjél vele valamit. Ahelyett, hogy elkezdenél enni vagy facebookozni, hogy elmenekülj az érzéseid elől, adj magadnak 5-10 perc megállást a nap folyamán. Engedd meg magadnak, hogy veled legyen ez a nehéz érzés, miközben együttérzéssel és szeretettel vagy magad iránt. Éld át, hogyan nyilvánul meg ez az érzés a testedben. És vedd észre a saját légzésedet is, ahogy beszívod és kiengeded a levegőt. Ha együtt vagy önmagaddal, átéled a testi érzeteidet, és szeretettel vagy önmagad iránt… akkor ez a nehéz érzés oldódni fog benned.

Mielőtt este lefekszel, gondolj vissza a napodra, és keress benne három olyan dolgot, amiért elismeréssel adózol magadnak. Legyél büszke magadra, akármilyen kicsinek tűnő dologról is van szó! Megcsináltál valamit, amihez semmi kedved nem volt, nem ordítottad le a gyereked fejét, amikor felhúztad magad, türelmes voltál vele, pedig milyen kimerült voltál…

Keress egy olyan dolgot, amit szeretnél következő nap másképp csinálni. Képzeld is el magadnak, ahogy másképp csinálod, és képzeld el azt is, milyen pozitív hatása lesz ennek! Aztán írj erről egy egymondatos emlékeztetőt, és tedd az ágyad mellé, hogy reggel felkeléskor rögtön eszedbe jusson a kitűzött célod.

menjetek nyáron kirándulni

Praktikus ötletek

Kreatívan osszátok be a szabadságot!

Mindenki más helyzetben van, más élethelyzetben kell megoldania a nyarat. De ha nem kellett beáldozni a szabadságot a karantén alatt, és a munkahelyeteknél is működik a dolog: érdemes lehet a szabadság egy részét kis részletekben kivenni, nem pedig az egészet egyszerre.

Ha például mindketten dolgoztok, és minden héten kivesztek egy-egy napot, de nem egyszerre, akkor a gyerekeitek a hétből négy napot egyikőtökkel, vagy mindkettőtökkel közösen tölthetnek. Csak három nap marad a hétből, amit meg kell oldani, és kevesebb szükség lesz a képernyőt használni gyerekmegőrzőként.

Tartsatok ötletbörzét!

Lehet, hogy most korlátozottabbak a lehetőségek, mint máskor, de ha a gyerekeitek vágyait, elképzeléseit is figyelembe veszitek, könnyebben fognak menni a dolgok. Tekintsétek a nyarat egy közös családi projektnek! Ha bevonjátok a megtervezésébe a gyerekeiteket is, sokkal nagyobb közreműködésre számíthattok a részükről. Üljetek le egy családi kupaktanácsra, és tartsatok ötletbörzét. Csináljatok három listát:

Családi kikapcsolódás

Gyűjtsetek ötleteket, milyen közös családi programokat szeretnétek csinálni a nyáron, ami élményt, kalandot, feltöltődést jelent a számotokra! Nyilván függ mindez a gyerekeid számától, életkorától, anyagi lehetőségeitektől, és össze kell férjen a távolságtartással is. Lehet ez kempingezés, biciklitúra, éjszakai vadles, tábortűz, geoláda-keresés, családi színielőadás a nagyszülőknek, családi videófilm-készítés… engedjétek el a fantáziátokat!

Egyéni vágyak

Írjátok össze egyénileg is, ki mire vágyna. Nem kell teljesen racionálisnak lenni, nyugodtan lehet álmodozni is. Fel lehet írni a holdutazást vagy a kviddicsmeccset is. Ezeket így nyilván nem lehet megvalósítani, viszont ötleteket adhatnak kreatív megoldásokra, amiből már élmény születhet: például űrhajó-készítés háztartásigép-dobozból, ami már jó játékalap lehet, vagy házi vajsör-készítés, amihez persze előbb a receptet kell megalkotni. De szerepelhet „énidő anyának” is, és kitalálhatjátok együtt, hogy tud ez megvalósulni.

Napi tevékenységek

Gyűjtsétek össze, mik azok a feladatok, amelyeket nap mint nap el kell végezni. Ezek szükségesek ahhoz, hogy működjön a család, és mindenki jó formában lehessen testileg-lelkileg. Főzés, mosás, takarítás, mozgás, hangszer-gyakorlás, szabad levegő, hancúrozás, olvasás, családi táncparti… Csináljatok hozzá egy beosztást is, akkor kevesebb lesz a feszültség a következő hetekben. Ki mit csinál nagyobb lelkesedéssel, azt vállalja gyakrabban. Az elkészült feladattal készülhet mindig egy szelfi is (akár minden héten kiválogathatjátok a legviccesebb képeket), és utána jöhet a képernyőidő!

Csináljatok 3 napos hétvégéket!

Ha nem is tudtok elmenni hosszabb nyaralásra, csináljatok 3 napos hétvégéket, amikor elutaztok, és otthonhagyjátok a nyárral járó otthoni rendetlenséget. Ha tehetitek, elmehettek egy mini kempingezős túrára.  De ha ez nem megy, akkor is töltsetek minél több időt a természetben a gyerekekkel! Ez mindenkire megnyugtató, feltöltő hatással van, és oldja a feszültségeket.

Ha nincs lehetőségetek elutazni valahova, akkor utazzatok el ilyenkor „otthon”. Verjétek fel a sátrat a kertben, vagy állítsátok fel a nappaliban. Csináljatok tábortüzet, de ha nincs rá lehetőség, süthettek szalonnát a sütőben is. Készítsetek házi fagyit. Keljetek fel napfelkeltét nézni, aztán villásreggelit csapni. A lényeg, hogy tényleg legyen más, mint a mindennapok! És minél inkább képernyőmentes.

sátorozzatok együtt a nyáron

Arra figyelj, ami igazán fontos

Nem szokványos napokat élünk, nem szokványos ez a nyár sem. Nem csoda, ha úgy érzed, túlterhelt vagy, és kifacsar, hogy egyensúlyozz a gyerekek és az otthondolgozás / munkahely között. A legfontosabb, amit adhatsz a gyerekeidnek ezen a nyáron, ha magadra gondot viselsz.

Ha törődsz magaddal, ha teszel érte, hogy kapcsolatban legyél önmagaddal, a belső középpontoddal, akkor sokkal nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb tudsz lenni a gyerekeiddel is. Másképp fogsz tudni kapcsolódni hozzájuk. Nekik pedig az fog leginkább megmaradni ebből a nyárból, hogy milyen érzés volt együtt lenni.

Ha nem is utaztatok el különleges helyekre, de békésen néztétek együtt a csillagokat a teraszon egy takarón fekve, vagy a nappaliban táborozva gyertyafénynél meséltél nekik a gyerekkorodról… ha minden nap kapcsolódtál hozzájuk, és volt valamilyen közös élmény – ez éppen elég. 🙂

 

 

Oszd meg a cikket egy kattintással!

3 hozzászólás érkezett a cikkhez: “Hogyan éljük túl a nyarat – a karantén után?!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Minden jog fenntartva! © Copyright 2020 Anya-lánya honlap | Kapcsolat: csilla@anya-lanya.hu / +36304575352