Amire igazán szükséged van ezen a nyáron

Itt a nyár – a pihenés, a grillezések, a hideg limonádék és a családi nyaralás ideje. Vagy mégse? Igen, a nyár szól a szabadságról, az együttlétről, a közös élményekről – de szülőként gyakran mégis kevés pihenést jelent. Inkább egy másfajta készenléti állapotot, mint évközben.

Miközben nagyon fáradtak vagyunk. Az elmúlt év a sok bizonytalansággal, szorongással, stresszel, veszteséggel, online élettel legtöbbünket lemerített. A megtapasztalt elszigetelődés és folytonos összezártság elegye, az állandó bizonytalanság pedig könnyen vezethet kiégéshez.

Éppen ezért az idei nyár legfontosabb feladata, hogy törődj magaddal. Hogy időt szánj feltölteni a saját fizikai és érzelmi tankodat a járványhelyzet után, még mielőtt megérkezik az ősz. Magadért és a szeretteidért is.

nyári pihenés

Ideje megállnod

Az internetes kihívások  izgalmat szoktak hozni az életünkbe. Az igazi „nyári kihívás” most az lehetne, hogy hagyj időt magadnak és CSINÁLJ KEVESEBBET – bűntudat nélkül. Amire persze sok anyából könnyen jöhet az az ösztönös (és nem meglepő) válasz, hogy ”Igen, persze, DE…”

Engedd el a DE-t. Szükséged van a megállásra – a magad és a családod érdekében is. Megérdemled a töltődést. Nem kell kiérdemelned. Túl fogja élni a családod, ha kevesebb dolgot csinálsz. Sőt, a végén még hálásak is lesznek, mert saját magad jobb kiadásának örülhetnek majd.

Ideje, hogy törődj magaddal. Ha gondot viselsz magadra, ha szereted magadat – akkor nem a gyerekeiden vezeted majd le a feszültségedet. Ha szánsz időt saját magadra, hogy kapcsolódj magadhoz – akkor fogod tudni kezelni a saját érzéseidet a sok stressz közepette is, akármit is hoz az ősz.

Engedd el az állandó főzést, a gyerekeid túlélnek egy napot kukoricapelyhen vagy konzerven. Szundíts egyet napközben, ha jólesik. Tedd le a telefonodat néhány órára. Menj ki a lakásból, sétálj egy barátnőddel. Hallgasd a madarakat. Üldögélj a vízparton.

Szánj időt arra, hogy LEGYÉL, ne csak arra, hogy TEGYÉL. Valójában a gyerekeidnek is arra van szüksége, hogy jelen legyél a számukra. És nehéz jelen lenni, ha a tennivalók sora, és a mindenki másról való gondoskodás tölti ki a horizontot. Adj időt, hogy kapcsolódj saját magadhoz.

Nézd végig a tennivalóid listáját, és húzz ki róla minél több tételt! Nem kell mindent megszervezned. Nem vagy felelős mindenki más boldogságáért. Nem baj, ha a gyerekeid unatkoznak egy kicsit – jót tesz nekik.

engedd meg magadnak a pihenést

Nehéz megengedni a megállást

Lehet, hogy fejben tudjuk, hogy ez fontos – mégis, olyan sokunknak nehéz megengedni magunknak a megállást, a magunkra fordított időt. Nem kevés anya küzd bűntudattal, ha kilép az anyai szerepből, akárcsak egy rövidebb időre is. Ha mások szükségletei elé helyezi a sajátját.

Egy 2014-es brit kutatásban mintegy 2000 anyát kérdeztek meg a pihenési, kikapcsolódási lehetőségeikről. A válaszok szerint egy anya átlagosan napi 17 percet tud magára szánni. Mindezt úgy, hogy a válaszadók 51%-a zéró „énidőről” számolt be, mivel az egész hetüket a másokról való gondoskodás tölti ki.

Mégis, elsődlegesen fontos, hogy a saját lelki töltődésedre figyelj.  A saját magaddal való törődés, a saját érzelmi stabilitásod a zálog, hogy ebben a kihívásokkal teli időkben ott tudj állni a gyerekeid mellett. Hogy meg tudd őrizni a nyugalmadat a kiabálás helyett. Az ő érdekükben is kiemelt prioritása van, hogy időt szánj saját magadra.

A légitársaságok azt tanácsolják, hogy veszély esetén szülőként először a saját oxigénmaszkunkat vegyük fel. A gyerekek ugyanis nem biztos, hogy elérik a maszkot, és valószínűleg nem tudnák egyedül rendeltetésszerűen használni. Hiába szeretnénk ösztönösen először őt menteni… akkor döntünk jól, ha először a saját maszkunkat vesszük fel.

Teremts magadban békességet

Ha rendszeresen beiktatsz a napjaidba csak egy öt perces lazítást, relaxációt, ez sokat segíthet abban, hogy feltöltődj és békésebb, kiegyensúlyozottabb legyél. Csukd magadra az ajtót csak öt percre, ülj le egy székre, és engedd meg magadnak a lazítást! Nyugodtan behunyhatod a szemedet is, úgy könnyebb magadra figyelned. Összeállítottam neked hozzá egy pár perces hanganyagot:

Ha valamilyen nehéz érzés kezd feszíteni belülről, adj magadnak lehetőséget, hogy kezdjél vele valamit. Ahelyett, hogy elkezdenél enni vagy facebookozni, hogy elmenekülj az érzéseid elől… adj magadnak 5-10 perc megállást a nap folyamán.

Engedd meg magadnak, hogy veled legyenek a nehéz érzéseid, miközben együttérzéssel és szeretettel vagy magad iránt. Éld át, hogyan nyilvánul meg ez az érzés a testedben. Vedd észre a saját légzésedet is, ahogy beszívod és kiengeded a levegőt. Ha együtt vagy önmagaddal, átéled a testi érzeteidet, és szeretettel vagy önmagad iránt… akkor ez a nehéz érzés oldódni fog benned.

A buborékos módszer egy másik egyszerű, de nagyon hatékony módszer. Érdemes a gyerekednek is megtanítanod!  Nagyszerű módja, hogy kicsit távolságot vegyél a nyugtalanító vagy nyomasztó gondolataidtól, érzéseidtől.

 • Vegyél 5 mély levegőt a hasadba (tedd közben a kezedet a hasadra, hogy érezd, ahogy emelkedik és süllyed közben.)
 • Képzeld el, hogy buborékok lebegnek el előtted. Csak figyeld őket, ahogy belélegzel és kilélegzel.
 • Ha eközben figyelmes leszel egy gondolatra vagy érzésre magadban… képzeld el, ahogy beteszed egy buborékba.
 • Csak nézd, ahogy ott lebeg a buborékban, aztán figyeld meg, ahogy elszáll.
 • Lehet, hogy figyelmes leszel egy másik gondolatra vagy érzésre (vagy akár ugyanarra, mint az előbb). Tedd be egy másik buborékba, nézd, ahogy ott lebeg előtted, majd elszáll.
 • Ismételd meg, ahányszor szükségét érzed, majd nyújtózz meg jó alaposan.

engedd el a nehéz érzéseidet

Emeld meg a boldogság-szintedet

A kutatások szerint a hála érzése hatással van az agyunkra és feljavítja a hangulatunkat. Akik megélik és kifejezik a hála érzését, azok egészségesebbek, kevesebb fájdalmat élnek meg, jobban érzik magukat a bőrükben és boldogabban élik a mindennapjaikat. A napi hálagyakorlatok szinte gyógyszerrel érnek fel: hosszú távon megemelik bennünk az elégedettség és a boldogság szintjét.

Mindennek komoly fiziológiai alapja van. Amikor hálásak vagyunk és ezt kifejezzük, az agyunk dopamint és szerotonint termel. Ez két nagyon fontos, az éréseinket szabályozó neurotranszmitter, amitől jól érezzük magunkat. A hatásukra azonnal jobb lesz a hangulatunk.

Ha minden nap gyakoroljuk a hálaadást, megerősítjük az agyunkban ezeket a neurális kapcsolatokat – ezáltal pedig hálásabbak és jobb hangulatúak leszünk. Másképp kezdjük látni a világot, magunkat, másokat.  Olyan, mintha egy felfelé menő spirál lenne, ami egyre boldogabbá tesz minket. És persze egyre jobb szülők is leszünk tőle…

Lehet, hogy már próbálkoztál hálagyakorlatokkal, ment is egy pár napig, aztán elhalt a lelkesedésed. Azonban a hosszútávú pozitív hatás eléréséhez érdemes szokássá tenni az életünkben. Ennek nagyon egyszerű és hatékony módja, ha egy már meglévő szokáshoz kapcsolod: például mindennap, a reggeli fogmosás közben keress három dolgot, amiért hálás vagy!

Néha azért maradnak el az ilyenfajta gyakorlatok az életünkből, mert kezdjük unalmasnak találni őket. Ezen segíthet, ha nemcsak úgy általában keresed, amiért hálás lehetsz, hanem egy konkrét témára, kérdésre vagy akár kapcsolatra fókuszálva.

Ebben szeretnénk segítséget adni a 21 napos hála-kihívásunkkal, amit a Facebook-oldalunkon indítunk július 5-én. Kövesd nyomon! 21 nap már elég lehet arra, hogy szokásként beépüljön az életedbe. Akár vacsora közbeni beszélgetés témája is lehet esténként az egész család számára, így akár a gyerekeid életében is szokássá válhat a hála gyakorlása.

a hála növeli a jóllétet

Hogyan látod a világot?

Az elmúlt évünk nagyon megterhelő volt. Az eddigi megszokott életünk hirtelen fenyegetetté, kiszámíthatatlanná vált. Most nyáron, úgy tűnik, fellélegezhetünk – de nem tudjuk, mit hoz majd az ősz, lesz-e negyedik hullám, és ha igen, milyen kihívások elé állít minket.

Friss tapasztalataink vannak arról, mennyire fontos, hogy a nehézségek közepette is talpon tudjunk maradni. Ebben segít – ha egyben elismerve a nehéz érzéseidet – a dolgok napos oldalát is látni tudod. Az élet lehet nagyon nehéz vagy szívettépően fájdalmas – mégis, mindig van miért hálásnak lenni.

A kutatások szerint az optimista emberek egészségesebbek, boldogabbak, kiteljesítőbbek a kapcsolataik és tovább élnek. Ismerjük a régi viccet: egy fél pohár vizet láthatunk úgy is, ami félig tele van, meg úgy is, ami félig üres. A víz mennyiségét ez nem változtatja meg – de a mi érzéseinkre jelentős hatással lesz, hogyan is értelmezzük azt a vízmennyiséget.

A pozitív életszemléletet is fejleszthetjük gyakorlással, ha a mindennapi élet bosszantó, frusztráló történéseiben megpróbáljuk meglátni azt, ami jó:

 • „De jó, hogy hogy nem a boltban borult ki, hanem itthon.”
 • „Azért kiabál velem, mert eléggé bízik bennem hozzá.”
 • „Milyen jó, hogy már valamivel jobban reagálok a kiborulásaira.”
 • „Nagyon sok frusztráció gyűlt fel benne az utóbbi időben, most végre felszínre tör és kijön belőle.”
 • „Ha most ezt nyugodtan kezelem, ezzel neki is mintát adok hosszú távra.”
 • „Ez most érzelmileg egy nehéz helyzet, közben meg olyan jó, hogy ő a gyerekem.”

Lehet, hogy ez először „művinek” tűnik, de ha gyakorlod, hamar megtapasztalhatod, ahogy elkezd változni a perspektívád!

fontos a pozitív szemlélet

Használd ki a nyarat a megállásra, töltődésre. Ha kimerülten és elutasítóan mászkálsz otthon, az senkinek sem jó. Adj engedélyt magadnak, hogy igazán törődj saját magaddal, és felfrissülve elkezdhesd (még) szebb színben látni a világot, másokat, a gyerekeidet.

 

 

Oszd meg a cikket egy kattintással!

1 hozzászólás érkezett a cikkhez: “Amire igazán szükséged van ezen a nyáron

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Minden jog fenntartva! © Copyright 2020 Anya-lánya honlap | Kapcsolat: csilla@anya-lanya.hu / +36304575352