5+1 tipp a sikeres családi évkezdéshez

Nagyon nehéz év van mögöttünk. Immár a többedik. Épp ezért egyre fontosabbá válik: honnan merítsünk erőt ebben a bizonytalanná vált világban? Hogyan tudjuk megőrizni a belső stabilitásunkat? És hogyan támogassuk ebben a gyerekeinket is?

Az évzárás, az érkező új esztendő jó lehetőséget kínál erre. A naptári év fordulása hagyományosan a visszatekintés és az újratervezés ideje. Összeszedtünk 5+1 tippet, hogyan fordíthatjátok ezt a szokást akár családi erőforrássá! Csak üljetek le együtt egy órára egy családi beszélgetésre, és tegyétek félre a telefonokat.

1. Búcsúzzatok hálával 2022-től

Sok minden történt ebben az évben, sok váratlan, nehéz esemény, újfajta bizonytalanság érkezett az életünkbe. Mégis, a nehéz időkben is történnek jó dolgok, ebben az évben is sok mindenért lehetünk hálásak.

Azok, akik megélik és kifejezik a hála érzését – jobban érzik magukat a bőrükben és boldogabban élik a mindennapjaikat, ezt nagyon sok kutatás tanúsítja. Ráadásul még egészségesebbek és kevesebb fájdalmat élnek meg.

Épp ezért gondoljatok vissza, mi minden történt veletek 2022 során. Ha már visszagondolva sikerült felidézni emlékezetes pillanatokat, érdemes lehet akár a fényképeket is elővenni (na jó, erre az időre jöhetnek a telefonok!).

Osszátok meg egymással, ki miért hálás, kinek mi a legszebb emléke ebből az évből, mik voltak a legszebb pillanatok. Azt is érdemes lehet megkérdezni a gyerekektől, mit értékelnek saját magukban, egymásban, az életükben.

2. Milyen kihívásokkal birkóztatok meg?

Az elmúlt év felidézése, a fényképnézegetés során előkerülhetett a nehézségek, kihívások emléke is – akár személyes, akár családi nehézség volt. Vagy ami a minket körülvevő világban történt. Ezekre is fontos visszagondolni, több szempontból is.

Nem számítottunk sok idei megpróbáltatásra, épp ellenkezőleg, már kezdtünk volna fellélegezni a covid csendesülésével. Érdemes elismerni, hogy „igen, ez nagyon nehéz volt”. Nehéz volt a középiskolai felvételire felkészülni, segíteni a kárpátaljai rokonoknak, megváltoztatni a katás státuszt, kifizetni a megnövekedett élelmiszerárakat vagy a rezsit – vagy bármi más.

Lehet, hogy akár komoly stresszel, erőfeszítéssel, szorongással járt, mégis megbirkóztatok vele. Mégis megcsináltátok. És akármit hoz a következő év, együtt azzal is meg fogtok birkózni.

Érdemes lehet azt a kérdést is feltenni a megélt nehézségekkel kapcsolatban: Mit tanultatok magatokról ezek során? Mit láttok most másképp most, mint mielőtt mindez a nyakatokba szakadt?  Mit változtatott mindez azon, mi igazán fontos a számotokra?

3. Mit szeretnétek elengedni?

Lehet, hogy többen is cipeltek olyat a „hátizsákotokban” ebből az évből, amit jó lenne letenni. Lehet ez egyszerűen kimerültség, vagy szorongás, félelem, túlterheltség, fájdalom, vagy veszteség… valami, amit jó lenne elengedni.

Mindenki megoszthatja, mi az, amit szeretne letenni. Ha kisebb gyerekeitek vannak, érdemes lehet tisztázni, hogy ez mondjuk nem a testvérét jelenti, hanem azt, hogy nagyon sokat veszekedtek… Vagy nem az iskolát magát, hanem hogy sokat szokott szorongani a dolgozatok miatt.

Ha netán ilyen jellegű dolgok merülnek fel, érdemes lehet erre később visszatérni, mit tudtok tenni azért, hogy ezekben e helyzetekben pozitív előrelépés legyen. Akár egy újévre szóló elhatározás is lehet, hogy erre a nehézséget okozó helyzet feloldására közösen készítetek stratégiát.

Aztán pedig írja fel mindenki egy kis papírra, mi az, amit szívesen elengedne. Végül pedig egy erre alkalmas edényben égessétek el a cetliket (akár a szabadban is megtehetitek). Lehet, hogy ez a kis rituálé mélyebben érint majd valakit, és megérintődik – ez teljesen rendben van, hiszen felszabadító hatása lehet.

4. Kinek segítettetek 2022-ben?

Erre is érdemes visszaemlékezni. Mások támogatása, mások segítése ugyanis fontos szerepet játszik az életünk minőségében. Miközben másoknak segítünk, ezzel egyben a saját lelki egyensúlyunkra is jó hatással vagyunk.

A legtöbb vallásban fontos hangsúly van az embertársak, a rászorulók támogatásán: „Szeresd felebarátodat, mint önmagadat.” A kutatások meglepő hátteret festenek ennek a szemléletnek: azok, akik rendszeresen jót tesznek másokkal, azokban növekszik az öröm és a boldogság.

Lehet ez akár személyesen támogatás (akár egy magányos rokon meglátogatása, vagy egyszerűen segíteni a szomszéd néninek egy nehéz szatyrot felcipelni), vagy egy jótékony szervezet támogatása, netán önkéntes munka. Mindegy, milyen módon tesz jót az ember – azzal egyben a saját pszichológiai jóllétet is növeli.

Biztosan akadt ilyen a ti életetekben is. Az adventben gyakran az iskolában is „angyalkodnak” a gyerekek. De lehet, hogy karácsonyi cipősdoboz ajándékot készítettek. Vagy épp adakoztatok az ukrajnai menekülteknek, vagy egyenesen személyesen is segítséget nyújtottatok.

Ha felidéztek ilyen mozzanatokat, ez a ti lelketeket is feltölti. Egyben hangsúlyt helyez arra a gyerekek számára, hogy igen, egymást támogatni fontos az életben. És azt a biztonságot is erősíti. hogy vannak jó emberek, nehéz helyzetben is érkezhet segítség.

 

5. Miben szeretnétek előrelépni az elkövetkező évben?

Január eleje sokak számára az új elhatározások ideje. Hiszen az új év az új remények, új lehetőségek ígéretét jelenti. Ezért szeretnénk jobbá válni, változtatni valamin, egy boldogabb életet élni, mint eddig. Beépíteni egy jó szokást az életünkbe, vagy felhagyni egy rossz szokásunkkal.

Kevesen szoktak gondolni rá, hogy ugyanezt meg lehet tenni családilag is. Ilyenkor meg lehet állni, és ránézni saját magunkra: Hogyan működünk mi, mint család? Mi az, ami jól működik, és mi az, amin érdemes lenne fejleszteni?

De akár máshonnan is lehet közelíteni: Mikor voltatok ebben az évben a legboldogabbak? Mi járult hozzá akkor ehhez a tapasztalathoz és mit tudtok tenni azért, hogy ez újra megvalósulhasson?

Keressétek meg azt az egy dolgot, amiben fejlődni szeretnétek, mint család. És gondolkozzatok el azon, hogy ki mit tud ezért tenni. Legyetek nagyon konkrétak: mindenki fogalmazza meg, mi az az egy dolog, amit ennek érdekében vállal?

Ezt akár fel is írhatjátok egy csomagolópapírra, amit kitesztek (mindenki alá is írhatja, hogy meglegyen a dolog komolysága). Egy hónap múlva pedig leülhettek, és ránézhettek, hogy mennyire működnek a vállalások, hogyan sikerült előrelépnetek a kitűzött cél felé, mi az, amin módosítani érdemes.

+1: A Jolly Joker védőfaktor

Vajon mi az, ami segít összetartani a családokat akár a nehézségek közepette is? Egy amerikai kutatás során meglepő dolog derült ki: azoknak a gyerekeknek, akik jobban ismerték a családjukat, többet tudtak a családjuk történetéről – nagyobb volt a lelki egyensúlyuk és stabilitásuk.

A kutatók számos családban feltettek egy sor kérdést a gyerekeknek egy családi vacsora során. A kérdések a családjuk történetéhez, a szüleik, nagyszüleik életéhez kapcsolódtak. Ezeket a beszélgetéseket felvették, majd kielemezték. Végül összevetették a gyerekek családjukkal kapcsolatos tudását a pszichológiai tesztjeik eredményével. Meglepő összefüggéseket találtak.

Minél többet tudtak a gyerekek a családjuk történetéről, annál nagyobb volt az önbecsülésük. Sőt, annál inkább úgy gondolták, hogy az életüket ők irányítják, nemcsak sodródnak a történésekkel. A családjukkal kapcsolatos tudás egyértelműen jelezte, mennyire kiegyensúlyozott az érzelmi életük.

A kutatás aztán nagyon váratlanul újabb megerősítést nyert. Néhány hónappal később bekövetkezett a 2001.szeptember 11-i terrortámadás, összeomlottak a World Trade Center ikertornyai. A tragédia az egész világot sokkolta. A kísérletben korábban részt vevő gyerekeket pedig ugyanaz a trauma érte egyidejűleg.

A kutatók újra megvizsgálták a gyerekeket, és ugyanazt az eredményt találták. Azok a gyerekek, akik többet tudtak a családjukról, könnyebben vészelték át ezt a krízishelyzetet. Hamarabb helyreállt a lelki egyensúlyuk, jóval kevésbé viselte meg őket a stressz.

Miért meséljetek családi történeteket?

Meglepő, hogy egy olyan egyszerű dolog, mint a vacsoránál családi történeteket mesélni – egyszerűen ez segítheti a gyerekünket, hogy nemhogy a lehorzsolt térdén vagy egy gyengébben sikerült dolgozaton könnyebben túl tudja tenni magát, de egy terrortámadás vagy a szomszéd országban zajló háború is kevésbé viselje meg.

A lelki stabilitásnak nagyon fontos összetevője, mennyire érzi magát a gyerekünk egy nagyobb család részének, mennyire erős benne annak a tudata, hogy egy nagyobb közösséghez tartozik. És ez a valahova tartozás érzése, az ezzel járó érzelmi biztonság azokból az újra meg újra meghallgatott régi történetekből születik. Ezekben a történetekben van egy olyan közös gondolkodási séma, amely értelemmel ruház fel történéseket.

A legnagyobb erőt az adja, ha ezekben a történetekben történnek rossz dolgok, de történnek aztán jó dolgok is – kicsit úgy, mint a népmesékben: „Nagyapádat a származása miatt nem vették fel egyetemre, de aztán munka mellett esti tagozaton mégis szerzett diplomát, és megbecsült szakember lett.” „Nagyanyádat súlyos baleset érte, sokat szenvedett, de nem adta fel, és kitartó gyógytornával visszanyerte a mozgása nagyját.” „Nagybátyád váratlanul elvesztette a munkáját. Sokáig nagyon szűkösen éltek, de végül a feleségével ketten felépítettek egy saját vállakozást.”

Ha ilyen szemmel tudjuk nézni a családunk vagy a saját életünk történetét, ezzel életreszóló mintát adunk a gyerekeinknek: igen, az életben vannak nehéz dolgok is – de ezeket is túl lehet élni, ezeken is túl lehet jutni.  Akár még pozitívba islehet őket fordítani. Ez az üzenet pedig különösen aktuális 2022-23 fordulóján.

 

Oszd meg a cikket egy kattintással!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Minden jog fenntartva! © Copyright 2020 Anya-lánya honlap | Kapcsolat: csilla@anya-lanya.hu / +36304575352