Tippek az otthontanuláshoz egy gyakorló anyától

Vannak, akiknek könnyebben megy ez a helyzet: önállóbbak a gyerekeik, nincs nagyon szükségük segítségre, és megvan otthon a szükséges informatikai felszereltség. Még így se könnyű az átállás. És van, aki úgy érzi, örül, ha túléli, hogy mindegyik gyerekének más online megoldást ad az iskola, amin ki kéne igazodni, mindezt egy laptopon… közben az óvodás figyelmét lekötni, ráadásul apuka is homeofficolni szeretne, esetleg ő maga is.

Nekem sokat jelentettek az alábbi tippek, hogyan viszonyuljak az új helyzethez. Tagja vagyok egy amerikai támogató csoportnak, ott osztotta meg egy gyakorlott home-schooling-os anyuka, és engedelmével lefordítottam nektek. Először az volt a reakcióm, hogy “és még mire figyeljek és mit találjak ki ebben a káoszban?!”. De aztán rájöttem, hogy alapvető szemléletváltást tehetek – nem kell ezt az egészet olyan komolyan venni, hanem átfordíthatom játékba, kreatívba. És akkor már túlélni is könnyebb. 🙂

tippek az otthontanuláshoz

Néhány tipp azoknak, akik először kerülnek “otthontanulós” helyzetbe…

Semmilyen házi feladat nem éri meg, hogy a gyerekeddel való kapcsolat rovására menjen. A szeretetet az elsődleges. A család az elsődleges. Különösen most, ebben a helyzetben.

Fontos szórakoztatóra venni az egész dolgot!

A közös sütés oktató-nevelő hatású és finom. 🙂

Legyenek olvasós idők. Vagy menjetek ki, ha tudtok.

Bolondozzatok. A helyesírásnak nem kell annyira komolynak lennie. Egyszer a csúnya beszéd volt az eszközöm, hogy megtanítsam az egész számokat. Ha a nehéz, elbátortalanító témákat kifigurázzuk, az fél siker!

A példákban szereplő történetekből mindig viccet kell csinálni. 5 földönkívüli utazik a buszon, hány kaktuszt küldenek az elnöknek? Minden szöveges feladatba be lehet lopni ezt a megközelítést. Akár a gyereked kedvenc film / könyvszereplőiről, vagy a barátairól is szólhat a történet.

Nevessetek minden nap.

Lepd meg őket. Tegyél valami szokatlant, amiről tudod, hogy tetszeni fog nekik. Mi tudsz csinálni, amire azt mondják majd, hogy “WOW”? Csináld azt. Rendszeresen.

Teremts egy kis titokzatosságot. Lehet a feladatokból szabadulószobát is csinálni, vagy rejtvényt, játékot, vagy belengetni egy meglepetést, vagy a lakásajtóba tenni egy becsomagolt finomságot, mintha csak postán jött volna… csinálj valami titokzatosat!

Adj magatoknak időt. Az, hogy otthon vagytok, rugalmasságot is jelent. Nem baj, ha elhúzódik valami, vagy reggel tovább alszotok.

Kikérdezésre, korrepetálásra fogjátok be a nagyszülőket virtuálisan segíteni! Ők is, meg a gyerekek is el lesznek foglalva, te meg szusszanhatsz egyet. Ráadásul még javíthatja is a megítélésedet a gyerekeidnél. (A kiskamaszom hirtelen azt kérte, hogy inkább én magyarázzam neki a matekot, ne a nagyi. Most kevésbé húzza az orrát, mert ez már az ő választása.)

Fellélegzésre van szükséged? A dokumentumfilmek és a történelmi filmek életmentőek lehetnek.

Kisebb gyerekeknél jó módszer, ha te „követed el” a hibákat, és ezzel megnevetteted őket, és ők javíthatnak ki téged.

Adj a gyerekeidnek választási lehetőségeket. Hadd érezzék azt, mintha náluk lenne a kontroll. A gyerekek szeretik. ha ők irányíthatnak. Nem kell megtudniuk, hogy valójában ilyenkor is te döntesz J. Hadd válasszák ki ők, milyen sorrendben csinálják meg a dolgokat… akkor felelősségteljesebben állnak hozzá.

Nem vetem meg a “ha készen vagy, lesz csoki” módszert sem…

Szeretettel: Michelle Marks

 

 

U.I.: Elindult a (nem csak) lányos anyák támogató csoportja Facebookon!

Segítség koronavírus idején, hogy ne szigetelődjünk el – megoszthassuk, amit átélünk, és azt is, hogyan érint ez minket. Ahol karantén alatt is együttérzést, támogatást és bátorítást találhatsz, és közösségben lehetsz hozzád hasonló szülőkkel.

A csoport mentálhigiénés segítséget jelent, hogy ezekben a bizonytalan, ijesztő időkben is meg tudjuk őrizni a lelki egészségünket, és a gyerekeinkét is. Összefogva, egymást támogatva könnyebben vészelhetjük át ezeket a nehéz időket – EGYÜTT KÖNNYEBB!

GYERE, VÁRUNK! Csatlakozz te is a támogató Facebook-csoporthoz ITT!

együtt könnyebb az otthontanulás is

 

Oszd meg a cikket egy kattintással!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük