3 mód, ahogy a pornó elérheti a gyereked az iskola kapcsán

Ahogy próbálunk újra belerázódni az iskolai rutinba, máris az stresszel minket: vajon tudja-e majd fizetni az iskola (meg mi is) a rezsiszámlákat és lesz-e végig személyes oktatás? Eközben könnyen elsikkad, hogy tudatosítsuk: a tanévkezdéssel bizony a pornó is könnyebben eléri a gyerekeinket az iskolába járás során. Már alsóban is.

A szomorú valóság

Ne legyenek illúzióink: ha a gyerekünk hozzáfér az internethez, akkor esélye van rá, hogy pornóval találkozik. Persze lehet, hogy nagyon tudatos szülők vagyunk, és nem veszünk neki okostelefont 10, vagy akár 12, netán 14 éves koráig, és aztán meg ellátjuk szűrőprogrammal. De az osztálytársainak nem biztos, hogy ilyen meggondolt szülei vannak.

Ráadásul furcsa kettősséget tapasztalunk munkatársaimmal a sok Ciklus-show és fiúfoglalkozás kapcsán. Nemegy szülő tiltakozik, amikor más szülőtársak ötödikben javasolják, hogy szervezzenek felvilágosító foglalkozást a gyerekeknek. Mert a gyerekük még olyan ártatlan, nem kell ilyenekkel megterhelni, elvenni az ártatlanságát!

Aztán ha nagy nehezen mégis beadják a derekukat, hogy az ő gyerekük is részt vegyen a programon – pontosan ezek a gyerekek szoktak a „legfelvilágosultabbak” lenni. Akik már sok mindent láttak az interneten, amit nem kellett volna. És el is kezdik aztán terjeszteni ezt a tudást a többiek között.

Az online oktatás sajnos sokat rontott a helyzeten. Ahogy normalizálódott a helyzet a pandémia lecsendesedésével, sokkal többen kerestek meg minket kétségbeesetten, hogy az ötödikes / negyedikes /harmadikos gyerekük osztályában kiderült, hogy a gyerekek pornót küldözgettek egymásnak.

Éppen ezért, akármilyen nehéz most úgy általában az élet és kiszámíthatatlan a jövő, mégis fontos a pornó-témával kapcsolatban is tudatosnak lennünk. Sokkal korábban, mint gondolni szeretnénk: a gyerekek átlagosan 11 évesen találkoznak a pornóval. Egy kiberbiztonsággal foglalkozó, nemzetközi terepen dolgozó cég felmérése szerint pedig a pornóoldalakat látogató 18 éven aluli fiatalok több mint egyötöde 10 évesnél fiatalabb…1

Amit magával hozhat az iskola…

A másik gyerek mobiltelefonja

Amikor a gyerekünk iskolába jár, rengeteg időt tölt más gyerekek társaságában – sokkal többet, mint nyáron. A nyári vakáció alatt egy-két tábortól eltekintve jóval többet van szem előtt, mint amikor egész héten reggeltől késő délutánig-estig másokkal van együtt.

A másik gyereknek meg nagyon gyakran van mobiltelefonja, és könnyen lehet, hogy megtalálta már rajta a pornót. És az iskolai udvar eldugott sarkában mutogatja is a társainak. Akár azért, hogy menőnek tűnjön – de egyszerűen lehet, hogy csak azért, mert a saját belső feszültségeitől próbálna ilyen módon megszabadulni. Gondolj csak arra, ha valami sokkoló élmény ér, hány embernek elmondod, hogy enyhítsd a feszültségedet!

Edzésen még gyakrabban előfordul, hogy más mobiltelefonján látnak pornót. Hiszen az öltözőben nem nagyon van felügyelet, és sokszor nagyobb gyerekekkel kénytelenek osztozni a helyiségen, akik meg nemegyszer már nagyon lazák a témában.

Egy brit reprezentatív felmérés szerinte a gyerekek 22%-ának valaki más mutatott pornót a megkérdezése nélkül, anélkül, hogy számított volna rá. Éppen ezért fontos, hogy készítsd fel a gyerekedet arra, hogy 1. ilyen megtörténhet 2. mit tehet ilyenkor. Ehhez először is tudnia kell, mi az, hogy pornó – ezt viszont korához illő módon is el tudod magyarázni neki.

Beszéld át vele, mit tehet, ha mondjuk egy osztálytársa mutatni akar valamit a telefonján. Kérdezzen vissza: „Mit akarsz mutatni?” Ez lehetőséget ad neki, hogy elforduljon, vagy kilépjen a helyzetből, ha a másik azt mondja, hogy meztelen nőket/szexet/pornót/vagy sejtelmesen vigyorog. És gyakorold be vele, hogy nyugodtan mondhatja azt, hogy „Köszi, de nem érdekel.”

 

  1. Ismeretlen szavak guglizása

Jellemző helyzet, hogy egy gyerek  számára ismeretlen szót vagy kifejezést hall az osztálytársaitól. Mivel nem akar kis hülyének vagy lúzernek tűnni, nem kérdezi meg, hogy mit jelent, hanem úgy tesz, mintha tisztában lenne vele. Ez sokszor pont védettebb családból jövő gyerekekkel történik meg.

Megfelelő helyen és időben aztán kiguglizza. Mondjuk a nagyszülőknél, akik úgyse értenek annyira az internethez, nincs náluk szűrőprogram a gépen, sőt örülnek is, hogy milyen szép csöndben elfoglalja magát az unoka.

Ezek sokszor olyan szleng kifejezések, amelyek a szexszel kapcsolatosak. És ha beírta a Google-ba, már csak egy kattintás kell, hogy pornófilmeknél találja magát. Például ha többször hallja a nagyobbaktól azt a manapság gyakran kötőszóként használt jelzőt, hogy „kib@szott”, és beírja, hogy „b@szni”… De nem is kell szleng vagy trágárság hozzá, elég, ha kulturáltan azt írja be, hogy „szex”. Nézd meg, mit talál.

Épp ezért tanítsd meg a gyerekednek kiskorától kezdve: forduljon hozzád, ha ismeretlen szóval találkozik, örömmel elmagyarázod neki. Mondd el azt is, hogy teljesen rendben van, ha nem ismerünk egy-egy kifejezést, ez veled is előfordul néha. És ahogy most újra iskolába jár, időről időre emlékeztesd rá, hogy bármit elmondhat neked vagy megkérdezhet tőled.

Ez a legfontosabb prevenció: a köztetek levő kapcsolat, a bizalom. Ha tudja, hogy tényleg elmondhatja, tényleg megkérdezheti, nem fogsz kiakadni rajta. Ha mellbevág, amit kérdez, tartsd ezt magadban, és inkább kérdezd meg, ő mit gondol, mit jelenthet? Így képbe kerülsz arról, mi van a fejében, és ahhoz alkalmazkodva tudod folytatni a beszélgetést.

 

  1. Szexualizált viselkedést tapasztal másoknál

Máig emlékszem egy Ciklus-show-ra, amit ötödikes lányoknak tartottam egy jónevű budai iskolában. Ahelyett, hogy elkezdhettünk volna a női test csodálatos működésével foglalkozni, először meg kellett hallgatnom a 11 éves lányokat, hadd öntsék ki a lelküket. Arról, hogy mit kell megélniük az ötödikesen MÁR túlszexualizált fiúktól. Csak néhánytól, de az épp elég volt.

Akik a sok szexuális célzással amúgy próbálták kiadni magukból mindazt a feszültséget, amit a pornónézés közben begyűjtöttek – hiszen nem tudták feldolgozni a látottakat. Akik azt hitték, hogy a lányokkal erőszakosan kell viselkedni – mert ezt látták a pornóban. Akik az állófogassal vagy az asztallal ismételték el a pornóban látott mozgásokat.

Az ötödikes kislányok nap mint nap ebben a légkörben töltötték a napjaikat az iskolában. Miközben a felnőttek mit sem észleltek a dologból. Legfeljebb annyit, hogy a tanárok nem értették, miért olyan nehéz ezzel az osztállyal, miért olyan „rosszak” a gyerekek. A szülők pedig nem tudtak minderről, a lányok ugyanis nem merték otthon elmesélni, mert túl kínos lett volna.

Ezért olyan fontos, hogy bizalomteli és meleg kapcsolat legyen köztetek. Hogy oda tudjon jönni hozzád, és el merje mondani, mi történik vele az iskolában. Ne akadj ki, ne leckéztesd, pláne ne szégyenítsd meg, bármit is mond. Inkább hallgasd meg. Segítsd feldolgozni neki az érzéseit, válaszolj a kérdéseire, és készítsetek akciótervet a megoldásra.

Lehet, hogy nehezedre esik ilyenekről beszélgetned a gyerekeddel. Nem vagy egyedül ezzel – sok szülő érzi így, mivel semmilyen mintája nincs, hogyan is lehet egy gyerekkel nemhogy a pornóról, hanem akár csak a szexualitással kapcsolatos témákról beszélgetni. De ha egyszer elkezded, minden következő alkalom már könnyebb lesz. Sok cikket találsz itt a honlapon is, ami segít a szexuális nevelés, pornóprevenció témájában.

 

 Nagyon dühös vagyok az egész rohadt pornóiparra. Mert látom, ahogy traumatizál gyerekeket, ahogy veszi el az esélyt, hogy egészséges szexualitásban nőjenek fel. Hogy mielőtt még akár megcsókoltak volna valakit, már arra huzalozódik az agyuk, hogy azt a személytelen erőszakot kell produkálniuk, amit a képernyőn látnak.

Muszáj beszélgetnünk a gyerekeinkkel a szexualitásról, a pornóról, és felvérteznünk őket. Szükségük van rá, hogy tőlünk kapjanak megbízható tudást. És lehet, hogy nem gondolnánk – de a gyerekekre szex témájában a szüleik vannak a legnagyobb hatással egészen 19 éves korukig!2

szexuális nevelés: szülőként te vagy a legnagyobb hatással a gyerekedre

Hivatkozások

1 Evaluating the impact of pornography on the lives of children and young people. (British Journal of School Nursing, September 2017)

2 Parent Power (October 2016): Survey Says

 

 

Oszd meg a cikket egy kattintással!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Minden jog fenntartva! © Copyright 2020 Anya-lánya honlap | Kapcsolat: csilla@anya-lanya.hu / +36304575352