Beszéljünk a szexualitásról a tinikkel!

…de hogyan?

Szülőként nem is olyan egyszerű ez a kérdés: hogyan beszéljünk a szexualitásról a gyerekünkkel? Hiszen sokunknak nincsenek erről jó tapasztalataink gyerekkorunkból, a saját szüleinktől.

Szeretnénk, ha a mi gyerekünknek ez jobb élmény lenne. Azt meg különösen, ha tudnánk őket segíteni, hogy könnyebben és jobban eligazodjanak a szexualitás témájában, az élet ezen fontos területén. Keresgéljük: hogyan is lehet akkor ezt igazán jól csinálni, hogyan lehet jól beszélgetni a szexualitásról? Nincs könnyű dolgunk.

Manapság is nagyon sokszor előfordul, hogy a szex és az intimitás tabutéma marad a családokban. A legtöbb felmérés szerint a gyerekek és a fiatalok többsége egyáltalán nem, vagy csak felszínesen beszél a szüleivel, vagy más megbízható felnőttel a szexualitásról.

A szexualitásról szóló információk legtöbbször az internetről származnakA fontos otthoni beszélgetések híján a tinik számára az információk sokszor csak a kortárscsoporttól és az internetről jönnek. Ezek azonban legtöbbször csak torz vagy félinformációk. Ráadásul forrásuk gyakran a pornó,  amely gyakran már 11 évvesen eléri a gyerekeket.

A kamaszok emiatt nagyon különböző normákat, értékeket, mintákat kapnak a párkapcsolatot és a szexualitást illetően. Ugyanakkor pedig igen kevés segítséget ahhoz, hogy megtalálják a szexualitás helyét az életükben, és integrálni tudják a személyiségükbe.

Beszéljünk a szexualitásról, ne csak a szexről!

A szülők sokszor örömmel fogadják a külső, szakértői támogatást ezzel a “rázós” témával kapcsolatban. Segítség lehet ebben a TeenSTAR program, amely egy komplex szexuálpedagógiai személyiségfejlesztő program tiniknek. A tanfolyamok vagy workshop-ok formájában megvalósuló program világszerte mintegy 40 országban működik. Nagyon komoly eredményekkel büszkélkedhet a korai szexuális élet és a fiatalkori terhességek megelőzésében.

A kamaszok legfontosabb személyiségfejlődésbeli feladata, hogy a serdülőkor végére megtalálják saját identitásukat. Ez azt is jelenti, hogy fel kell ismerniük, mi az, amit a szüleik értékrendjéből építettek magukba, és hogyan viszonyulnak mindehhez saját maguk.  Ezért is fogadnak el nehezen bármiféle erkölcsi útmutatást, hiszen életkoruknak megfelelően a saját maguk számára fontos értékek megtalálása a cél.

Beszéljünk a szexualitásról a TeenSTAR csoportban “Nagyon sokat dolgozunk interaktív módon, a fiatalok végighallgatják a másikat, kicserélik a véleményüket, így a saját és a másik nézőpontjára is reflektálnak. Természetesen kínálunk nekik orientációs pontokat, lehetőségeket, de egy nagyon nyitott légkörben. Bármilyen kérdés megengedhető. Számunkra rendkívül fontos az, hogy kialakuljon egy megfelelő légkörű beszédkultúra, és a fiatalok megéljék azt, hogy a szexualitásról lehet beszélgetni.”
(H.  Sebernik, TeenSTAR foglalkozásvezető-képző, Kossuth Rádió, Vendég a háznál)

A TeenSTAR program a szexualitást a test, az érzelmek, az értelem, a kapcsolatok, a környezet, és a lélek/szellem alkotta egységben értelmezi. Nagyon fontosnak tartja, hogy beszéljünk a szexualitásról – kamaszokkal és szülőkkel egyaránt. Támogatást nyújt a kérdéseikre választ kereső fiataloknak a szülői házon kívül. De a tanfolyam elfogadó légköre előmozdíthatja a szülő és gyermeke közötti párbeszédet otthon is! 🙂

Pozitív testkép és énkép

A TeenSTAR tanfolyam során fontos szempont a pozitív testkép és énkép kialakítása, amely a saját termékenység ismeretén és nagyra értékelésén alapul. A szexualitás, intimitás témájához ugyanis ez is szorosan hozzátartozik.

A pozitív testkép és énkép kialakulása megerősíti a kamaszokat, növeli az önbizalmukat. Így könnyebben tudnak ellenállni a kortárs csoportnyomásnak és a a médianyomásnak egyaránt. Segíti őket, hogy a saját értékeiknek megfelelően tudjanak döntéseket hozni, és a döntéseik mellett kitartani.

A TeenSTAR segít a pozitív testkép és testtudatosság kialakításábanFőként a tini lányokra jellemző, hogy sokszor nehéz elfogadniuk a testüket, és különösen a menstruációjukat. A TeenSTAR foglalkozásokon részletesen megértik azt is, milyen változások játszódnak le bennük hormonális, fizikai és lelki szinten a menstruációs ciklus során.

Arra is bátorítjuk őket, hogy figyeljék meg a ciklusukat, és jegyezzék fel, amit látnak és éreznek. Ennek során azt is felfedezhetik, milyen hatással vannak a hormonális változások a hangulatukra és az érzelmeikre. Ez a tudatosság pedig lehetővé teszi, hogy “náluk legyen a kontroll”, ne legyenek teljesen kiszolgáltatva a hormonoknak.

“Mikor jön meg a következő menstruációm?!” Ez a kérdés nagyon jellemző serdülőkorban, hiszen évekig jellemző lehet a ciklus rendszertelensége. Ez a rendszertelenség teljesen normális. De ez a “kiszámíthatatlanság” nagy stresszt tud jelenteni a kamasz lányok számára. A ciklus megfigyelésével sokkal pontosabban tudatában lehetnek, mikor fog megjönni a következő menzeszük.

Az önmegfigyelés által a lányok nagyobb önbizalommal és tudatossággal élik meg a körforgásszerűen ismétlődő változásokat. Megismerik és elfogadják a saját nőiségüket. Akár különleges barátságot is kötnek a menstruációjukkal…

A termékenység is a szexualitás része!

A saját identitás felfedezésének kiemelkedő feladata, hogy a kamaszok megértsék és integrálni tudják a szexualitásukat és az életadó képességüket egyaránt. Az első menstruáció és az első magömlés elérkezésével testileg éretté válnak arra, hogy anyák és apák lehetnek. Ez hatalmas változás számukra. Egy nagyon fontos erő: a termékenység birtokába kerülnek. Még nem állnak készen, hogy használják ezt az erőt, de meg kell találniuk a helyét az életükben.

“A tapasztalatok azt mutatják, hogy ha a fiatalok nemcsak kognitív szinten értik meg a termékenységi folyamatokat (mint a biológiaórán), hanem megtalálják, mit jelenet számukra személyesen ez a képesség, akkor hamarabb éretté válnak. Képesek lesznek hosszútávú céljaiknak megfelelő, felelős döntéseket hozni a jelenben.” (Dr. Hanna Klaus, a TeenSTAR megalapítója)

A foglalkozásvezetőknek világszerte hasonló a tapasztalata. Ahogy a lányok…

 jobban megértik a saját testi folyamataikat…

megfigyelik a termékenységi  jeleket…

elsajátítják a termékenységtudatosságot…

kapcsolatba kerülnek a saját testükkel…

nagyobb lesz az önreflexiójuk…

és felértékelődik számukra a termékenység…

…egyre nagyobb lesz a szexualitáshoz kapcsolódó felelősségtudatuk is,  és sokkal átgondoltabb döntéseket hoznak a szexuális élettel kapcsolatban!

Nőiség, szexualitás, termékenységtudatosság

Oszd meg a cikket egy kattintással!

Minden jog fenntartva! © Copyright 2023 Anya-lánya honlap | Kapcsolat: csilla@anya-lanya.hu / +36304575352